Vakond a titkosszolgálatok világában
Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
2022. december 9. 09:12

Wikipedia

Semmi sem az, aminek látszik – tartja a mondás. Ahogy egyre több dolog derül ki az amerikai pénzzel kézivezérelt 2022-es választási kampányról, még inkább az az érzésem támad, hogy az elmúlt évtizedek magyar történelmét érdemes lesz új szemszögből is megvizsgálni.

A nyilvánosság számára is hozzáférhetővé vált titkosszolgálati jelentés megtette ehhez az első lépést. Bár Szabó Tímea szerint nem ilyen egy igazi titkosszolgálati jelentés.

Honnan tudja?

Hány titkosszolgálati anyagot látott már, és főleg milyen jogon? Egyáltalán magyar titkosszolgálati jelentésről beszél? Vagy más országok ilyen jellegű titkos dokumentumait szokta olvasgatni?

Szabó Tímea – mandiner

A baloldali politikus életútjának fordulatait és rejtői történeteit tekintve viccesnek is gondolhatnánk a fellengzős, a bölcsek kövét a zsebé­ben tudó újabb kinyilatkoztatását.

De sajnos ez a történet véresen komoly. Lassan kiderül, hogy a magyar politikai élet milyen régóta és milyen mélyen van megfertőzve külföldi befolyással. Szögezzük le sokadszor is: egyetlen ország vagy szervezet sem teheti ezt meg Magyarországon! Ebből a szempontból nincs barát vagy ellenség, csak a magyar nemzeti érdekek vannak.

Ha ezt Churchill kimondhatta és politikai vezérelvévé tette, akkor mi is teljesen természetes módon tehetünk így.

Churchill – theatlantic.com

Mert ez az elv nem méretfüggő. Ez persze nem befolyásolja szövetségi elkötelezettségünket.

A NATO- és uniós tagságunk viszont nem jelenti azt, hogy elvtelenül fel kell adnunk alapvető nemzeti érdekeinket, szuverenitásunkat. Mert akkor nem tennénk mást, mint a szovjet gyarmati sorból kiszabadulva önként vállalnánk egy új alávetettséget. Ez pedig ellentétes lenne értékeinkkel, hagyományainkkal.

Ezt udvarias, de nagyon határozott módon egyértelművé kell tenni amerikai barátainknak is. Sokkal jobban járnak egy erős, büszke szövetséges Magyarországgal, mint egy kifosztott, megtört gerincű országgal.

Ezért nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán.

English - NATIONAL ENDOWMENT FOR DEMOCRACY

ned.org

Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa?

Demszky Gábor segítségre szorul | Magyar Idők

Az ösztöndíjas – hirtv/magyaridok

Csakúgy, mint Magyar Bálint egykori oktatási miniszter a Nyílt Társadalom Alapítványnak.

A másik ösztöndíjas – MTI/Kovács Tamás

Kérdés, hogy mit tehettek vagy mit tudhatnak ezek az urak, amiért megéri őket a mai napig a fizetési listákon tartani.

Ha az általuk kutatott – vagy inkább megrendelésre teljesített – témákat nézzük, akkor már jobban értjük. Posztkommunista maffiaállam, nacionalizmus, rasszizmus, elnyomott kisebbségek. Minden, amivel egy nemzeti elkötelezettségű kormányt támadni lehet.

De a veterán balliberálisok szponzorálásán túlmenően a fiatalabb korosztály is jelentős összegekhez jut ettől a fedőszervezettől. A Krekó Péter vezette Political Capital a közép-európai rosszindulatú – kínai és orosz – külföldi befolyás feltérképezésére kapott 2019-ben közel kilencvenezer dollárt.

Szándékos lejáratás zajlik - Krekó Péter a Klubrádióban (2021.01.06.) - YouTube

youtube

Ez az intézet azért érdemel kiemelt figyelmet, mert 2006 és 2009 között az akkori Nemzetbiztonsági Hivatalnak is készítettek külsősként elemzéseket, majd kétszázmillió forintért.

Political Capital (@Pol_Cap) / Twitter

twitter

 

Látva a vezetők bekötését ehhez az amerikai szervezethez, felvetődik a kérdés, hogy a 2006. őszi magyarországi kritikus helyzetben kinek és főleg miért jutott eszébe pont ezt a szervezetet megbízni a magyar elhárítás támogatására.

Mert a véletlenekben aligha hihetünk.

Főleg akkor nem, ha hozzátesszük, hogy a Bajnai-kormány idején öt hónapig a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter az a Ficsor Ádám volt.

Bajnai minisztere kiütötte Orbánék üzlettársát

Ficsor Ádám – origo

Aki most a DatAdat nevű cég egyik vezetője.

DatAdat | Facebook

facebook

Emellett az is kiderült, hogy Ficsor rövid miniszterségét az amerikai külügyminisztérium olyan kiválónak értékelte, hogy meghívta egy öt hónapos amerikai vezetői továbbképző programra. Az idén pedig a „magyar kultúra megváltoztatásra” érkezett milliárdok jelentős része is az ő cégénél landolt. Mindez véletlen lenne?

Aligha.

Mindenesetre ebben az évtizedek óta tartó, szerteágazó ügyben azt is meg kell majd vizsgálni, hogy a magyar szolgálatokat érte-e bármiféle külső támadás, befolyás. Azt tudjuk, hogy az oroszok részéről volt egy aktív művelet, amikor bolgár fedéssel bejutottak a Nemzetbiztonsági Hivatalba, és tucatnyi dolgozót vetettek hazugságvizsgálat ürügyén technikai ellenőrzés, netán még mélyebb támadás alá.

Bemutatkozik az Alkotmányvédelmi Hivatal

elte

A Political Capital magyar elhárításnál végzett tevékenységéről alig tudunk valamit.

Kikkel kerültek kapcsolatba a szolgálatnál, volt-e a két szervezet között bárminemű technikai, informatikai kapcsolódás? Ahogy azt sem tudjuk, hogy az irányító miniszter milyen mélységű információkhoz jutott rövid regnálása során.

Ezek nagyon súlyos kérdések!

Adott esetben ezek az emberek (akár a tudtukon kívül is) elősegíthették azt, hogy a „nagy testvér” érdemi információkhoz jusson a magyar szolgálatok munkájáról, képességeiről, felkészültségéről.

A guruló dollárok ügyének fősodrata mellett számos olyan mellékszál bukkant fel már eddig is, amelyek nemzetbiztonsági kérdéseket vetnek fel. Ezeket pedig a legapróbb részletekig tisztázni kell.

Amikor a szovjet hírszerzés a II. világháború idején sikeresen beépült a brit államigazgatás és a titkos­szolgálatok legérzékenyebb területeire, az ügynökeik mérhetetlen károkat okoztak Nagy-Britanniának. Lebukásuk után (későbbi visszaemlékezések szerint) sok évig dolgoztak azon a brit elhárítók, hogy minden személyt és információt azonosítsanak, amihez a szovjetek hozzáfértek. Csak így tudták teljes mértékben kitakarítani a rendszert, és megvédeni a külső befolyástól, netán támadástól.

Magyarország nemzeti szuverenitásának fontos őrzői, garanciái a magyar titkosszolgálatok. Ma már látjuk, hogy az elmúlt évtizedek során számos külső támadás, fenyegetés érte őket különböző irányokból.

A mostani eset eddig megismert tényei azt mutatják, hogy ezek a szervezetek mindig a frontvonalban dolgoznak. Napjainkban már valódi háborús fenyegetés is megjelent a határaink mentén.

De ez nem jelentheti azt, hogy nem jut elég erő és tudás a múlt történéseinek a tisztázására. Mert akkor nem lehet sikeresen fellépni az új, külső kihívásokkal szemben sem. A vakond egy kedves, védett állat, még ha tönkre is teszi a pázsitunkat. A szolgálatok világában viszont a „vakond” a legártalmasabb, legveszélyesebb fenyegetés.

Amit nem lehet eltűrni.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója 

magyarnemzet.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó