Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
2022. december 8. 21:21

A Petőfi-díj a közép-európai népek szabadságáért díj idei kitüntettje, Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja az elismerés átadásán a Terror Háza Múzeumban 2022. december 8-án. MTI/Balogh Zoltán

Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter méltatásában kiemelte: Wolfgang Schüssel szívében egy szabadságharcos, aki síkraszáll a szabadságért.
   
Felidézte: 1998-ban Wolfgang Schüssel nyitotta meg az uniós csatlakozási tárgyalásokat Magyarországgal. Megbízható tárgyalópartner volt, támogatta, hogy Magyarország minél gyorsabban csatlakozhasson az EU-hoz.
   
Wolfgang Schüssel "azt az Európát képviselte, amelyhez még mi akartunk csatlakozni", Európa azonban elhagyta sok évszázados értékeit. Brüsszelre ma a tehetségtelenség és elvtelenség jellemző, az egykori kancellárt azonban meggyőződése hajtotta - mondta Gulyás Gergely, aki kiemelt azt is: az osztrák politikus síkra szállt a közép-európai országok szövetségének erősítéséért.
   
Wolfgang Schüssel a magyarok barátja, ismeri és elismeri a magyarokat, támogat minket, a szövetségesünk - fogalmazott Schmidt Mária, hozzátéve: a volt kancellár osztrák hazafi, aki tiszteletben tartja nemzeti büszkeségünket.
   
Ferencz I. Szabolcs, a FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója "határtalan" politikusnak nevezte Wolfgang Schüsselt, továbbá igazi közép-európainak, aki "a regionális együttműködés egyik élharcosa", "az összefogás emblematikus figurája".
   
Wolfgang Schüssel a kitüntetést megköszönve arról beszélt, hogy a szabadság és biztonság elválaszthatatlanul összetartoznak. Súlyos válságokban csak együtt tudunk helytállni, ezért kell együtt dolgoznunk az Európai Unióban akkor is, ha kézzelfogható a túlzott központosítás - mondta a volt kancellár.
   
Megjegyezte: furcsának tűnhet, hogy egy "bennszülött bécsinek" éppen Petőfi Sándorról elnevezett díjat adnak át, de a bécsi lakosság 1848-ban a magyarok és a szabadság oldalán állt, a Habsburgok ellen.
   
Wolfgang Schüssel az Osztrák Néppárt (ÖVP) parlamenti csoportjának titkára 1968-tól, 1975-től 1991-ig a párt vállalkozókat támogató szervezetének, az Osztrák Gazdasági Szövetségnek a főtitkára volt. 1979 és 1989 között az osztrák nemzetgyűlés tagja, 1989 és 1995 között gazdasági miniszter, 1995-től pártja vezetője, valamint külügyminiszter és kancellár-helyettes. 2000 és 2007 között Ausztria kancellárja, 2006-tól 2008-ig az ÖVP parlamenti csoportjának vezetője volt.
   
A 2009-ben létrehozott Petőfi-díjjal - amelyhez csatlakozott a MOL Nyrt. - a régió azon kiemelkedő személyiségeit díjazzák, akik helytállásukkal, a szabadságáért hozott áldozattal példát mutattak és előremozdították a "közös jó", a szabadság ügyét.
   
A korábbi díjazottak között volt Tőkés László református püspök, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Václav Klaus, a Cseh Köztársaság volt államfője.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó