Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás
Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.
2022. december 6. 14:41

Varga Judit igazságügyi miniszter beszél az Áldozatsegítő Központok év végi budapesti konferenciáján 2022. december 6-án. MTI/Bruzák Noémi

Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.

2021. januárig az áldozatsegítő rendszer úgy működött, hogy a segítők csak akkor kapták meg az érintettek adatait, ha azok kezdeményezték ezt. Ekkor változtatták a rendszeren, és már a feljelentéskor felajánlották az érintettnek, hogy továbbítják adatait az áldozatsegítőknek. Tavaly novemberben újra módosították a szabályokat: azóta automatikusan továbbítják az adatokat, ha az az érintettek nem tiltják le őket - közölte.
   
Az új rendszer robbanásszerű változást hozott: míg 2022 januárjában 357 áldozat adatait kapták meg, addig októberben már 965-ét - tette hozzá.
   
A közvetlen elérés érdekében informatikai fejlesztés zajlik, amelyben az áldozatsegítő szakrendszer és a rendőrségi Robotzsaru között könnyebbé válik az adatok átadása - közölte.
   
Idén 21 ezer áldozat jelent meg az áldozatsegítő rendszerben, szemben a tavalyi 18 ezerrel - mondta a miniszter.
   
A 24 órán át működtetett áldozatsegítő vonal mellett megduplázódott a központokban személyesen megjelenők száma: idén már meghaladta 10 500-at.
   
Az állami kárenyhítésről szólva közölte: az elmúlt három évben folyamatosan növekedett a kifizetett támogatások száma, 2020-ban 47 millió forintot, 2021-ben 68 millió forintot, idén novemberig pedig 100 millió forintot fizetett ki a szolgálat.
   
Hangsúlyozta: időarányosan tartják az eltervezett bővítést, és el fogják érni, hogy 2025-ben minden megyében legyen áldozatsegítő központ vagy egy pont, ahol a rendőrség révén tudnak segítséget nyújtani az áldozatoknak.
   
2010 óta a kormány kiemelt feladatként tekint arra, hogy a bűnözés visszaszorítása mellett a bűncselekmények káros hatásait is csökkentse, valamint a bűncselekményeket elszenvedő emberek társadalmi, erkölcsi, pszichológiai és anyagi sérelmeit enyhítse. Cél, hogy a krízishelyzetbe került emberek védtelenségét csökkentsék, kiszolgáltatottságukat enyhítsék - tette hozzá Varga Judit.
   
Elmondta: tárcaközi munkacsoportot hoztak létre, és folyamatosan bővítik az együttműködő partnereik körét.
   
Idén 46 együttműködési megállapodást kötöttek állami, egyházi és civil partnerekkel; ezáltal 130-ra bővült az együttműködő szervezetek száma - tette hozzá a miniszter.
   
Megemlítette a nagyvállalatokkal kötött megállapodásokat, amelyek azt segítik, hogy eljusson az információ az emberekhez: ha szükségük van segítségre, kaphatnak.
   
Szólt arról is, hogy az év végéig valamennyi áldozatsegítő központot ellátják a Világjáték nevű játékterápiás eszközzel, amelyet az ünnepségen három központnak adott át.
   
Töreki Sándor, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese felidézte: 1999-ben mintegy 200 áldozatot tudtak az áldozatsegítés rendszerébe terelni, idén csak a rendőrség oldaláról 5670-et.
   
Közölte: 2010-ben csaknem 429 ezer, 2021-ben pedig 142 ezer bűncselekményt regisztráltak; idén ez a szám 138 ezer. Az emberölések száma 2010-ben 306, tavaly 151 volt, a testi sértések száma 14 391-ről 6779-re, a lopások száma 185 068-ról 40 831-re, a rablások száma 3385-ről 543-ra mérséklődött 11 év alatt. A regisztrált felderített elkövetők száma 2010-ben 119 816, tavaly 126 674 volt, ami a rendőrségi munka hatékonyságnövekedését mutatja, a sértettek száma pedig 245 677-ről 84 274-re csökkent.
   
Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára a kormányhivatalok és az áldozatsegítő központok együttműködését méltatta.
   
A kormányhivatalok az érdekérvényesítés erősítésével, azonnali pénzügyi segéllyel, megfelelő feltételek esetén védett szálláshely biztosításával, állami kárenyhítéssel tudják segíteni az áldozatokat - mondta.

MTI
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó