Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
2022. december 5. 15:59

Úgy vélte, „fals tervek alapján, boszorkánykonyhában kifőzött nem létező statisztikák szerint” számolták ki a költségvetést. Mint fogalmazott, valakinek meg kellene cáfolnia a jegybank elnökének szavait, aki „elképesztő erejű vádbeszédet” mondott a gazdaság helyzetéről. Z. Kárpát felszólította a kormányt, hogy az Alaptörvényben védjék meg a magyar forintot, a multinacionális érdekek képviselete helyett pedig álljanak a magyar kisvállalkozók és a magyar családok mellé.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatta a baloldali képviselőt, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nincs kormányzati feladata a gazdaságpolitikában, mert a jegybank független intézmény, és a véleményét is függetlenül, szabadon mondhatja el. Ezért az államtitkár inkább a kormány elmúlt 12 évben felmutatott eredményeit taglalta, megemlítve, hogy a gazdasági növekedés meghaladja a négy százalékot, a munkavállalók száma pedig a 4.7 milliót. Emlékeztetett, hogy a magyar kormány már kétszer jól vezette át az országot a válságokon, példaként említve, amikor 2009-ben csődközeli állapotban volt Magyarország a baloldal regnálásának idején, illetve amikor a Fidesz-kormány 2012-ben és 2013-ban egyensúlyi növekedési pályára állította hazánkat.

Tállai András úgy érvelt, hogy teljesítményorientálttá alakították a gazdaságot adócsökkentésekkel, ezért jó az egykulcsos adó, amivel egyre több jövedelemhez lehet jutni. Gazdasági növekedés szempontjából az EU legjobban növekedő országa voltunk, amit az orosz-ukrán konfliktus tönkretett, ezt megfejelte az Európai Unió rossz gazdaságpolitikája – idézte fel. Ennek ellenére hazánk teljesítménye 4.1 százalékos növekedéssel az EU legjobbjai között van, illetve az uniós adócsökkentési rangsorban is első helyen áll Magyarország, de az OECD országok adóversenyképességi listáján szintén nagyon jó helyezést értünk el.

Nagy eredmény a 28 százalékos beruházási ráta, a kilenc százalékos társasági adó és a legnagyobb beruházások is hozzánk érkeznek – zárta felszólalását az államtitkár.

Magyar Nemzet
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó