Szent Miklós Napok
Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
2022. december 1. 23:14

Körmenet – Szent Miklós Napok

Szent Miklós Napok A városnapok kiemelkedő eseménye a búcsús körmenet, amire kedden kerül sor. Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.

A városnapok nyitónapján rendezik a 12. Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivált, amely rendszerint a legtöbb érdeklődőt vonzza. A határidőig 40 csapat nevezett be, amelyek a Kossuth Lajos utca felső szakaszán felállított sátrak alatt készítik majd az ételeket.

Amint megtudtuk, reggel 10-kor kezdődő eseményen a benevező gyergyói baráti társaságok, szervezetek mellett ezúttal is jelen lesznek a felvidéki Somorja, a vajdasági Magyarittabé, és több magyarországi helység főzőcsapatai is, de például a Jordánia fővárosából Ammanban élő magyarok csapata is visszatérő vendégnek számít.

A versenyt, a korábbiakhoz hasonlóan húsos ételek, káposztás fogások és disznótoros levesek kategóriájában hirdették meg, de ezúttal is lesz süteménymustra és forraltbor-készítő verseny is itt. Újdonság, hogy az érdeklődők most 10 lejes „kóstolójegy” megvásárlásával léphetnek be a helyszínre, amelyet beválhatnak az ott készülő ételekre, illetve egyéb finomságokra, vagy ajándéktárgyakra. 

A fesztiválon fellép a Karmazsin, és Tordai Zoltán Quintet. Szombaton 19 órától Tonidob perkúció estre kerül sor több külföldi fellépővel a Szilágyi vendéglőben. Vasárnap délután 4-től Gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményében megőrzött textíliákból nyílik kiállítás a Tarisznyás Márton Múzeumban. 19 óra 15 perckor pedig a főtéren megnyújtják a második adventi gyertyát.

Hétfőn tartják a dísztanácsülést, ahol a magyarországi Dombóvárral és az örményországi Alaverdivel testvérvárosi szerződést írnak alá, átadják a díszpolgári címet és a Pro Urbe-díjat is. 17 órától Vákár P. Arthur: Örmény visszaemlékezések és anekdoták című könyvét mutatják be. Ugyancsak hétfőn este sorra járja a gyerekeket a városházi Mikulás.

A szervezők kérik az érintetteket, hogy amennyiben a családoknál lakcímváltozás történt, azt még pénteken jelezhetik feléjük, azért, hogy ne maradjon egy gyermek sem ajándék nélkül. December 6-án délelőtt 10 órától lesz a Szent Miklós-templom búcsúja. A városnapok részeként több sportrendezvényt is tartanak, ezek közül kiemelkedik a jégkorong Szent Miklós Kupa, ahol szombaton és vasárnap 500 gyermek mutatja meg a hokitudását.

Gergely Imre 

szekelyhon.ro
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Magyarországnak ki kell maradnia az éleződő háborúból
  A háború témája ismét felülír minden más belpolitikai kérdést az elkövetkező időszakban – erről beszélt a Magyar Hírlap hétértékelő rovatában Deák Dániel politológus. A DK és a Momentum dominanciaharca az évértékelő beszédekben folytatódott, az elemző szerint ismét bebizonyosodott, hogy az erőtlen Donáth Annával szemben Gyurcsány Ferenc erősítette pozicióját.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
MTI Hírfelhasználó