Olaszország védi Európát az embercsempészektől
A fedélzeten 214-en maradtak, az olasz hatóságok nem engedélyezik a partraszállásukat, és felszólították a hajót, hogy hagyja el a kikötőt és az olasz felségvizeket. Ha ezt a hajó kapitánya megtagadja, azonnali bírságként 50 ezer eurós bírságot róhatnak ki rá.
Utoljára frissítve: 2022. november 7. 20:06
2022. november 7. 20:01

Az embercsempészek áldozatai a migránshajón – corriere.it

Éhségsztrájkba kezdtek és segítségkérő táblákkal demonstráltak a Geo Barents hajó fedélzetéről partra szállni nem engedett migránsok közül néhányan a szicíliai Catania kikötőjében hétfőn.

A hajót fenntartó Orvosok Határok Nélkül (MSF) nem kormányzati szervezet közlése szerint három férfi nem vesz magához ételt.
   
További három társuk a kikötőben állomásozó hajóról a tengerbe ugrott és partra úszott, de a parti őrség emberei visszavitték őket a Geo Barentshez közeli mólóra, és nem engedik őket onnan máshova távozni.
   
A Cataniában ideiglenes kikötési engedélyt kapó hajóról vasárnap több mint 370-en szállhattak le, nők, gyerekek és mindazok, akik egészségügyi ellátásra szorultak. A fedélzeten 214-en maradtak, az olasz hatóságok nem engedélyezik a partraszállásukat, és felszólították a hajót, hogy hagyja el a kikötőt és az olasz felségvizeket. Ha ezt a hajó kapitánya megtagadja, azonnali bírságként 50 ezer eurós bírságot róhatnak ki rá.

A hajón maradtak, többségében férfiak demonstrációt rögtönöztek: kartondarabokat tartottak a magasba, melyre a Help us (segítsetek rajtunk) kérést írták fel angolul. Riccardo Gatti, az MSF misszióvezetője úgy nyilatkozott, a hajón tartózkodók között sok a rühfertőzött, és többen pánikrohamokban szenvednek.

A Humanity 1 nevű másik NGO-hajóról 35 embert nem engedtek leszállni. A kapitány a kikötőben újságíróknak tartott rögtönzött tájékoztatóján azt mondta, nehéz megérteni, hogy az olasz hatóságok miért nem tartják tiszteletben a nemzetközi jogszabályokat. Arra utalt, hogy legközelebbi biztonságos kikötőként Olaszországnak be kell fogadni a tengeren bajba jutottakat.

A belügyi tárca továbbra is ahhoz a korábbi rendelkezéséhez tartja magát, hogy a rászorulóknak humanitárius segítséget nyújt, de nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem fogad be mindenkit, aki külföldi hajóval érkezik.

A Humanity 1-t működtető SOS Humanity német szervezetet képviselő ügyvédek hétfőn közölték, hogy fellebbezést nyújtottak be az illetékes Lazio tartománybeli közigazgatási bíróságra, valamint Catania polgári bíróságára is. A jogi képviselők szerint az olasz állam nem szelektálhatja az érkezőket, és ha egyeseket menedékkérőkként ismer el, akkor azt kell tennie mindenkivel szemben.

Egyenlőre kikötési engedély nélkül a szicíliai partoknál várakozik több mint egy hete a norvég felségjelzésű Ocean Viking, fedélzetén 234 emberrel, valamint a Rise Above nevű német hajó 88 emberrel.

A kikötőkért felelős, infrastrukturális és közlekedési tárcát vezető Matteo Salvini, a Liga politikusa a parti őrségnél tett látogatást, ahol a legfrissebb migrációs adatokat ismertette. Év eleje óta valamivel kevesebb mint 63 ezren keltek útra Líbiából Olaszország irányába, több mint 18 ezer embert a líbiai parti őrség visszafordított, így majdnem 44 ezren érkeztek meg az olaszországi partokra. Huszonkét százalékuk hajóval érkezett - hangsúlyozta Salvini.

További több mint 24 ezren érkeztek Tunéziából és több mint 16 ezren a közel-keleti térségből. Az utóbbi két útvonalon nem működnek hajók.    

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Seregünk harckészségének a legjobbnak kell lennie - videó
  „Már velünk vannak" a Leopardok. Nemrég mutatták be a Lynx páncélozott harcjárművet, amely csúcstechnológiát képviselő, első alkalommal a magyar hadseregben rendszeresített és Magyarországon gyártott eszköz is lesz. A légvédelemhez pedig még idén megérkeznek azok a radarrendszerek, amelyek a híres izraeli Vaskupolának is részét képezik – mondta a miniszter.
 • A Székelyföld jellegzetes magyar régió
  Ugyanolyan globális kihívásoknak van kitéve a Székelyföld is, mint Európa bármelyik régiója, a székely embert is sokféle hatás éri, és ezzel együtt sokat változik. Ezeket a folyamatokat, változásokat próbálom íróként is „letapogatni”. Úgy vélem, a székely emberről alkotott sztereotípiák jórészt érvényüket vesztették – véli Zsidó Feremc.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó