Novák: Európa célja az energiafüggetlenség
Az európai energiafüggetlenség mielőbbi megvalósítása, a béke, Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejének megőrzése a cél - mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Máltán.
2022. október 6. 20:12

Novák Katalin köztársasági elnök (j4) felszólal az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón a vallettai Mediterrán Konferencia Központban 2022. október 6-án. Mellette Borut Pahor szlovén, Marcelo Rebelo de Sousa portugál, Egils Levits lett, Michael D. Higgins ír, Katerína Szakellaropulu görög, Alar Karis észt, George Vella máltai, Frank-Walter Steinmeier német, Sergio Mattarella olasz, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Caputová szlovák államfő (b-j). MTI/Bruzák Noémi

Az európai energiafüggetlenség mielőbbi megvalósítása, a béke, Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejének megőrzése a cél - mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Máltán.

Elmondta, hogy kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, a háborús bűnösöknek nemzetközi büntetőbíróság előtt kell felelniük a tetteikért, a háborúnak pedig minél előbb véget kell vetni.
   
Novák Katalin kiemelte: "elítélünk minden olyan tevékenységet, amely az Európai Unió bármely tagállamának infrastruktúráját, kiváltképp az energetikai hálózatát veszélyezteti, annak tudatos megrongálására vagy szabotálására irányul".
   
Hozzátette, hogy ennek fényében különösen aggasztóak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni közelmúltbeli támadások. Azok mielőbbi hatékony és minden körülményre kiterjedő kivizsgálását követelik annak érdekében, hogy a további hasonló jellegű merényletek elkerülhetők legyenek.
   
Novák Katalin azt hangsúlyozta, hogy a háborúnak véget kell vetni. Mint mondta, az országok nem értenek egyet minden, a háború befejezése érdekében tett vagy szorgalmazott lépésben, de vannak olyan javaslatok, amelyekben egyetértésre juthatnak.
   
Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejét meg kell őriznünk, meg kell védenünk közös értékeinket, meg kell védenünk a népünket - mutatott rá.
   
A magyar államfő úgy fogalmazott, hogy Európa ebben a helyzetben nem eshet térdre, mert térdelve nem lehet erőt mutatni.
   
"Erősen, egymásba kapaszkodva kell állnunk, hogy együtt lehessünk Európa hangja" - emelte ki, hozzáfűzve: európai uniós államfőkként tudják, hogy az Európai Unió a történelem egyik legnagyobb békeprojektje, Magyarország pedig továbbra is kész mindent megtenni a mielőbbi béke érdekében.
   
Az európai államfők rendszeres találkozóján 12 ország - Németország, Olaszország, Észtország, Írország, Görögország, Málta, Lettország, Magyarország, Lengyelország, Portugália és Szlovénia - elnöke vett részt. Az Arraiolos-csoport tanácskozásához első alkalommal csatlakozott Szlovákia elnöke.
   
Az első értekezlet helyszínéről elnevezett Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio akkori portugál elnök olyan európai uniós tagországok és leendő tagállamok államfőinek a részvételével, akik úgynevezett parlamentáris köztársaságok elnökei, a közvetlen végrehajtó hatalomnak többnyire nem részesei. A csoport fő célja, hogy az európai uniós tagországok előtt álló aktuális kihívásokat, az európai együttműködéshez kötődő témákat megtárgyalják.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó