Aradi vértanúk - Megemlékezés Aradon
Bécs bosszújaként 173 éve végezték ki Aradon a magyar szabadságharc hőseit, a tizenhárom vértanút. Október hatodikán gyászanpon idézi fel emléküket a nemzet.
2022. október 6. 18:47

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2) és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a főosztályvezetője (b) megkoszorúzza az aradi vértanúk vesztőhelyén álló obeliszket a nemzeti gyásznapon, a vértanúk kivégzésének 173. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2022. október 6-án. MTI/Rosta Tibor

 

 

 

Résztvevők az aradi vértanúk emlékére tartott szentmisén a nemzeti gyásznapon az aradi Páduai Szent Antal-katedrálisban 2022. október 6-án. Az ötödik sorban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b3) és Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b2). MTI/Rosta Tibor

 

 

Felföldi László pécsi megyés püspök áldást mond a nemzeti gyásznapon, az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Aradon, a vesztőhelyen álló obeliszknél 2022. október 6-án. Mellette Tóbiás Tibor református esperes.

 

 

Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke megkoszorúzza az aradi vértanúk vesztőhelyén álló obeliszket.

 

Több tucat helyszínen tartottak megemlékezéseket a nemzeti gyásznap alkalmából a Felvidéken 

Pozsonyban a megemlékezések hagyományos helyszínén, a kecskekapui temetőben a vértanúhalált halt báró, Jeszenák János, a felvidéki ellenforradalmi csapatok ellen küzdő egységek kormánybiztosa és Rázga Pál evangélikus lelkész sírjánál délután kettőtől idézték fel a szabadságharcot és az aradi vértanúk emlékét.

A hosszú évekig romló állapotban lévő síremléket három éve sikerült felújítani a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásának köszönhetően. A legnagyobb felvidéki magyar közéleti és kulturális szervezet a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya által szervezett rendezvényen, a szép napos időben mintegy százan vettek részt, köztük Magyarország pozsonyi külképviseletének diplomatái, a tavaly egységesült felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetői, illetve a közélet számos szereplője is.
   
A rendezvény szónoka, Nagy Olivér evangélikus lelkész beszédében felidézte az aradi és a szabadságharc pozsonyi vértanúinak emlékét és történetét, majd párhuzamot vont az akkori és mai történések között. Rámutatott: úgy tűnik, az elmúlt években a nemzet magára talált, helyrebillent az egyensúly, s mindez egy olyan nemzeti kormánynak köszönhető, amely európai szinten is megállja a helyét, kiáll az elszakított területeken élőkért, és békéért kiált a szomszédban dúló háború közepette. Hozzátette: a felvidéki magyarság viszont néhány éve megfosztotta magát attól az erőtől, amellyel a hatékony érdekképviseletet bírhat, s továbbra is hiánycikk a közösségi érdekben gondolkozás, a nemzeti célok pedig alku tárgyát képezik. A szónok végül Konfuciusz szavait idézte, aki tanítványainak arra a kérdésére, hogy meddig kell még várniuk a jobbra, azt mondta: még nagyon sokáig, ha csak vártok.
   
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke a megemlékezésen a magyar közmédiának nyilatkozva azt mondta: a gyásznap üzenete ma a felvidéki magyarság számára az, hogy akkor különbözőféleképpen gondolkodó emberek is egy csapattá tudtak kovácsolódni, s most a közelgő helyhatósági választások előtt a felvidéki magyarságnak ugyanerre van szüksége. "Nagyon fontos, hogy a bástyáinkat megerősítsük, megtartsuk és a közösségünk erős pozíciót szerezzen" - hangsúlyozta Forró Krisztián.
   
A 13 aradi vértanú közül hárman voltak felvidéki származásúak, és maga Battyhány Lajos, miniszterelnök is Pozsonyban született. Aulich Lajos, a szabadságharc utolsó hadügyminisztere német szülők gyermekeként ugyancsak Pozsonyban született, hamvai 1974 óta a vértanúk emlékoszlopa alatti kriptában nyugszanak. Lahner György aki később a hadügyminisztérium Tüzérségi és Felfegyverzési Osztályát vezette, a Turóc megyei Necpálban (Necpaly) született, földi maradványait szintén az emlékoszlop kriptájában helyezték el. Dessewffy Arisztid, aki a Felső-Magyarországi Hadtest parancsnoka volt, a Kassától nem messzi Ósvacsákányban (Cakanovce) született, földi maradványai 1850 óta a Dessewffyek margonyai birtokán nyugszanak.
 

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó