Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
2022. október 5. 23:56

Kónya Zoltán – delmagyar.hu

Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek annak kapcsán, hogy a klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat.

 

Carolyn Bertozzi | Feature | Chemistry World

Caroly R. Bertozzi – chemistryworld.com

A klikk-kémia lényege, hogy gyorsan, szelektíven, melléktermék nélkül képes molekulák összekapcsolására, és a természetben lejátszódó reakciók egyszerűségét utánozva hoz létre kapcsolatokat - magyarázta Kónya Zoltán, hozzátéve, hogy ezáltal például a betegségek lefolyásának sejtszintű vizsgálatában egy molekula mozgása is követhetővé válik festék- vagy izotópjelöléssel.

Morten Peter Meldal.png

Morten Meldal – wikipedia   

"A gyógyszerkutatásban mindig azon fáradoznak, hogy kisebb, egyszerűbb rendszerekből komplexebbeket, nagyobb molekulákat hozzanak létre. Egy ilyen nagy molekulának a szintézise ugyanakkor nagyon költséges és hosszadalmas volt. A tudósok könnyíteni szerettek volna ezen, azt szerették volna elérni, hogy olyan reakciók álljanak a rendelkezésükre, amelyek lehetővé teszik, hogy az egyes molekulákat csak úgy tetszőleges sorrendben összekapcsolhassák, úgy, ahogy éppen akarják" - mondta el a felfedezés előzményeiről szólva Kele Péter, a Természettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Two Nobels in two decades: Meet American chemist Karl Barry Sharpless -  SCIENCE News

K. Barry Sharpless – indiatoday.in   

A kutató magyarázata szerint a Bertozzi által megalapozott kémiai biológiai eljárások során a vizsgálni kívánt biológiai rendszereket - fehérjéket, nukleinsavakat, szénhidrátokat - szintetikusan előállított kismolekulákkal lehet módosítani. Ezáltal fel lehet térképezni a biológiai rendszerek működését.
   
K. Barry Sharpless egyik legfontosabb eredménye, hogy leírta a klikk-kémia ismérveit. Az amerikai vegyész ezek alapján olyan kémiai reakciókat keresett, amelyek nagy hatékonysággal mennek végbe, a reakció során csak egymásra reagálnak a molekulák és egymással találkozva minden esetben összekapcsolódnak. Hangsúlyos volt az is, hogy a reakciók minden közegben lejátszódjanak.


Kele Péter elmondta azt is, hogy Sharpless leírása óta számos ilyen reakció létezik, és ma már a bioortogonális kémia nemcsak a molekulák összekapcsolására, hanem elengedésre is jó. Ez azt jelenti, hogy segítségével szelektíven lehet felszabadítani egy hatóanyagot például a rákos sejtek közelében.

"A klikk-kémia egyre nélkülözhetetlenebb a biológiai kutatásban és diagnosztikában" - emelte ki Kele Péter, aki szintén ezen a területen végez kutatásokat. A tudós Lendület kutatócsoportjával az ELKH Természettudományi Kutatóközpontban olyan olcsó és hatékony fluoreszcens jelzővegyületek kifejlesztésén dolgozik, amelyek képalkotó eljárásokban, biológiai tesztekben, biokémiai folyamatok követésében vagy a korai rákdiagnosztikában lesznek alkalmazhatók.

Emellett azt is kutatják, hogy a bioortogonális kémia és a fény kombinációjával miként lehet szelektíven hatóanyagokat felszabadítani. Az eljárás által például lehetővé válna a fénnyel szabályozott kemoterápia, csökkentve a terápia mellékhatásait.  

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó