Nem hagyjuk, hogy a háború maga alá temesse a magyar-lengyel kapcsolatokat
2022. szeptember 8. 00:49

A lengyel-magyar kapcsolatokról szóló, Ryszard Terlecki lengyel alsóházi alelnök részvételével megszervezett pódiumbeszélgetésen Németh Zsolt üdvözölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek a visegrádi együttműködés megújítására irányuló törekvését, amelyről ő a Sieci lengyel hetilapban hétfőn megjelent interjújában beszélt.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában a bizottsági elnök leszögezte: a magyar-lengyel kapcsolatok az elmúlt fél évben válságos időszakon mentek keresztül.

"Magyarországon több alkalommal kinyilvánítottuk: nem hagyjuk, hogy a háború maga alá temesse a magyar-lengyel kapcsolatokat" - tette hozzá.

Úgy látja: ennek a "kitartó politikának megvan a gyümölcse", hiszen éppen a fórumot megelőző interjúban, valamint Karpaczban is Morawiecki "kinyilvánította, hogy érdekelt a magyar-lengyel kapcsolatok megerősítésében" és abban, hogy "a jelenlegi nehéz gazdasági és politikai helyzetben új lendületet adjanak a visegrádi együttműködésnek".

Németh Zsolt közölte: ennek a "határozott lengyel miniszterelnöki állásfoglalásnak a mi részünkről rendkívül pozitív a fogadtatása", a magyar fél is úgy látja, hogy "a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő, és nem a probléma, hanem a megoldás részét képezik".

Utalva a jövő ősszel esedékes lengyelországi választásokra Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a Morawiecki által felvázolt stratégia mentén "eredményesen tudjon fellépni az a politikai tábor, amely ma Lengyelországot vezeti".

Azon magyarországi sajtókommentárokra utaló kérdésre reagálva, amelyek szerint a Morawiecki által bejelentett váltás fő oka a lengyel helyreállítási eszközök kifizetésének akadályozása Brüsszel részéről, a bizottsági elnök azt mondta: az ilyen magyarázatok "egészen nevetségesek". Az unióbeli vitákban "Lengyelország és Magyarország vállvetve küzdött még abban a nehéz időszakban is, amikor a háború miatt voltak vitás kérdések", és ez a jövőben is így lesz - hangsúlyozta.

Felidézte Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök májusi varsói találkozóját, amelyen teljesen egyértelművé vált: közösen fognak fellépni azért, hogy Brüsszel egyenrangú félként kezelje mind a két országot, és hogy "megkapjuk azokat a pénzeket, amelyek egyébként nem adományt jelentenek, hanem járnak nekünk". Németh Zsolt hangsúlyozta: mindenfajta "politikai zsarolásnak közösen állunk ellen, hiszen az Európai Bizottság elfogadhatatlan magatartást tanúsít hosszú idő óta".

Ryszard Terlecki a pódiumbeszélgetésen megerősítette a Morawiecki-interjúban is szereplő álláspontot, miszerint a V4 kereteiben együtt kell működni azokon a területeken, ahol nincs jelentős nézeteltérés. Az ilyen kérdéskörnek nevezte az EU jövőjét, aláhúzva a lengyel és a magyar kormány hasonló, a központosított, föderációjellegű unió elképzelését elutasító álláspontját.

"Meg kell újítani a visegrádi együttműködést, elsősorban a gazdasági kérdésekben, és vissza kell térni az EU ügyeiben vállalt szövetségünkhöz" - jelentette ki Terlecki, elismerve, hogy az ukrajnai háborút és az Oroszország elleni szankciókat illetően továbbra is különbözhet Lengyelország és Magyarország viszonya.

"Fogadjuk el a különbségeket, és haladjunk tovább" - jelentette ki a szejm alelnöke, megemlítve, hogy a lengyel-magyar sorsközösség már hagyomány.

Hasonló értelemben nyilatkozott Marek Kuchcinski, a szejm külügyi bizottságának elnöke, volt házelnök is, aki egy későbbi panelbeszélgetésben, amelyen Jacek Karnowski, a Sieci szerkesztője volt a moderátor, szintén a lengyel-magyar kapcsolatokról értekezett Németh Zsolttal. Kuchcinski szerint a kérdések többségében "abszolút azonos" az álláspont a két ország között.

"Mindenki tudta, hogy bizonyos dolgokban más a megközelítésünk (...), de az eltérések ezeknél is a részletekben rejlenek" - fogalmazott. Példaként említette, hogy a magyar közvéleményben alig ismert Lengyelország motivációja Ukrajna eltökélt támogatására. A közép-európaiak tapasztalatára hivatkozva Kuchcinski leszögezte: amíg Ukrajna védekezik, Oroszország nem fog rárontani más térségbeli országokra. "Az ukránok értünk is harcolnak" - hangsúlyozta.

Problémának a politikus azt nevezte, hogy a közvélemény a lengyel, illetve a magyar kormánnyal "nem egészen rokonszenvező" médiában megjelenő féligazságok, ferdített politikai nyilatkozatok alapján ítéli meg a másik ország álláspontját.

A csütörtökig tartó karpaczi fórumon szerdán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is felszólal.

Navracsics: az európai kulturális azonosságnak a nemzeti identitásokra kell építenie

Európát elsősorban a kulturális azonosság határozza meg, ennek pedig a nemzeti identitásokra kell építenie - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán a 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon a lengyelországi Karpaczban.

A miniszter A geopolitika dacára Közép-Európa a jövőjét keresi című pódiumbeszélgetésen szólalt fel, amelyen részt vett még mások mellett Václav Klaus volt cseh államfő is.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, Európa nem földrajzi, hanem kulturális egység. Ha a térképre nézünk, a földrész "csupán az eurázsiai kontinens félszigete", és éppen a kultúra az, amely jellegzetessé teszi Európát - magyarázta.

Európa, ezen belül Közép-Európa előtt álló, megoldandó kérdésnek nevezte, hogy miként "határozzuk meg a kultúra helyét a mindennapi életben és a jövőnkben is".

Robert Schumant, az Európai Unió egyik alapító atyját idézve Navracsics Tibor kijelentette: Európa gazdasági egyesítése előtt kulturális közösséget kell kialakítani. "Ez a legfontosabb kihívás, amely általában véve Európa előtt, valamint Közép-Európa előtt is áll" - tette hozzá.   Közép-Európában "valamivel könnyebb a helyzet, hiszen egymást jobban ismerjük, mint ahogy Nyugat-Európa ismer bennünket" - szögezte le. Rámutatott: "évek óta ismerjük egymást, ismerjük egymás történelmét, érzékenyek lehetünk egymás történelme és problémái iránt".

A jövő kihívásának nevezte a Nyugat- és a Közép-Európa között tátongó "kulturális szakadék" felszámolását. Kifejtette: a fő probléma az, hogy a nyugat-európai diákok egyáltalán nem tanulják térségünk történelmét.

"Lehetetlenné teszi a történelmi reflexiót, valamint félreértéseket eredményez, ha nem ismerjük egymást, nem értjük egymás motivációit" - hangsúlyozta.

Azt mondta, a jövőben megoldandó kérdés lesz, hogy "hogyan dolgozzuk ki az olyan közös európai kulturális identitást, amely nem csorbítani fogja a nemzeti identitásokat, hanem épít rájuk".

Václav Klaus a beszélgetés során úgy látta: Közép-Európa azonosságát az egyes történelmi eseményekhez való hozzáállás határozza meg, a Visegrádi Négyek esetén közös volt a 2015-ös migrációs válság kezelése, az ukrajnai háborút illetően viszont eltérő álláspontok észlelhetők.

Navracsics Tibor az ukrajnai háborúval kapcsolatban leszögezte: történelmi okokból a magyarok "békeszerető nemzet".

"Nem mutatunk semmilyen lelkesedést a háború iránt, de mindent tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk az ukránoknak, akik menedékre találhatnak országunkban" - fogalmazott. Hozzátette: "Ugyanúgy tesszük ezt, mint a lengyelek, és ezt természetesnek is tartom".

A Közép-európai Davosnak is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 31. alkalommal rendezik meg. A csaknem ötezer résztvevőt számláló, csütörtökig tartó fórumon a magyar témájú programok keretében szerda este még bemutatják Orbán Balázsnak, a magyar miniszterelnök politikai igazgatójának A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvének lengyel fordítását, illetve koncertet ad Sebestyén Márta énekesnő.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó