Magyarországnak joga van megvédenie magát
Magyarország ismét útelágazáshoz érkezett, akárcsak Szent István idejében, és ebben a helyzetben is joga van megvédenie magát - mondta a honvédelmi miniszter a nemzeti ünnep alkalmából pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség központi ünnepségén.
Utoljára frissítve: 2022. augusztus 19. 15:00
2022. augusztus 19. 14:10

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség augusztus 20-i központi ünnepségén a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban 2022. augusztus 19-én. MTI/Kovács Tamás

Magyarország ismét útelágazáshoz érkezett, akárcsak Szent István idejében, és ebben a helyzetben is joga van megvédenie magát - mondta a honvédelmi miniszter a nemzeti ünnep alkalmából pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség központi ünnepségén.

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend középkeresztje katonai tagozat kitüntetést Tömböl László nyugállományú vezérezredesnek, volt vezérkari főnöknek a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség augusztus 20-i központi ünnepségén a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban 2022. augusztus 19-én. MTI/Kovács Tamás

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az államalapításról szólva hangsúlyozta, hogy Szent István nem tett hűségesküt más hatalmaknak, Magyarországot úgy kapcsolta be Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe, hogy közben megőrizte a függetlenséget.

A miniszter hozzátette, a korszerű haderő mellett Szent Istvánnak köszönhető a magyar állam- és egyházszervezet megteremtése, a legfontosabb törvények megalkotása. Döntenie kellett arról is, hogy merre vezessen tovább a magyarság útja, Bizáncot vagy Rómát válassza.
   
Az ország ezt követően is mindig akkor gyarapodott szellemiekben és anyagiakban, amikor Szent István útján járt - mondta.
   
Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: az államalapító király példáját kell követni ma is, amikor a szomszédban dúló háborúnak még a végét se látni, de a következményei egyre jobban érezhetők, közben pedig állandó migráció tartja nyomás alatt az ország határait.
   
Ebben a helyzetben Magyarország biztonságának megőrzése a legfontosabb feladat, ezért "bíznunk kell abban, hogy képesek vagyunk önálló teljesítményre", nemzeti haderő felállítására, és "jogunk van arra is, hogy igent vagy nemet mondjunk" - hangoztatta.
   
Ugyancsak követendő az az öntudat és önbecsülés, ami Szent Istvánt jellemezte, hiszen úgy vezette az országot, hogy nem hagyta vazallus állammá válni - fogalmazott.
   
Közölte: a magyarság azóta is itt él, megőrizve nyelvét és kultúráját, de a hazáját ma is magának kell megvédenie. Ennek érdekében kezdődött el 2016-ban a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program, amely korszerűekre cseréli az elavult katonai eszközöket, ezért jött létre a tartalékos rendszer, és ezért épül ütőképes hadsereg olyan honvédekből, akik az országot az életük árán is készek megvédeni.
   
Augusztus 20. alkalmat ad a kiválóan szolgáló katonák köszöntésére is, akik minden körülmények között helytállnak, és akiknek külföldön is elismerik a teljesítményét - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
   
A beszéd után előléptetésekről szóló határozatokat ismertettek, valamint kitüntetéseket, elismeréseket adott át a miniszter Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal, a Magyar Honvédség parancsnokával.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Aradi vértanúk - Félárbócon a nemzeti lobogó
  Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
MTI Hírfelhasználó