Telitalálat volt Orbán Viktor dallasi beszéde
Reményteli hangulatban fogadta a közönség Orbán Viktor miniszterelnököt Dallasban.
2022. augusztus 18. 23:50

Orbán Viktor a dallasi CPAC konferencián (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

– Az általam megkérdezett szakértők – még azok is, akik nem feltétlenül értenek egyet Orbán Viktorral – elismerték, hogy a magyar miniszterelnök beszéde telitalálat volt, és ez további szimpátiát fog kiváltani az amerikai konzervatívokból – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiss István. A Danube Institute ügyvezető igazgatója, aki maga is jelen volt a dallasi rendezvényen, elmondta, az idei évben a közönség hangulata kifejezetten reményteli volt.

– Orbán Viktor beszéde kifejezetten jól rezonált az amerikai közönséggel. Számos kulturális kitekintést tett, amelyeket általában heves éljenzés kísért a nézőtér felől. Az általam megkérdezett szakértők – még azok is, akik nem feltétlenül értenek egyet a magyar miniszterelnökkel – elismerték, hogy Orbán Viktor beszéde telitalálat volt, és ez további szimpátiát fog kiváltani az amerikai konzervatívokból – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiss István.

A Danube Institute ügyvezető igazgatója – aki maga is jelen volt a dallasi rendezvényen – elmondta, idén a közönség hangulata kifejezetten reményteli volt, hiszen a közelgő időközi választásokon nagy republikánus győzelemre számítanak Amerikában. Kiss István emlékeztetett, nem jellemző, hogy a CPAC franchise (CPAC Dél-Korea, Japán stb.) vendégein kívül külföldi előadókat hívjanak meg az eseményre. Úgy tudja, arra még nem volt példa, hogy egy másik ország aktív miniszterelnökét hívták volna meg a rendezvényre.

– Az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés Magyarország iránt az amerikai közéletben a jobb- és a baloldalon egyaránt. Véleményem szerint ennek az a fő oka, hogy a magyar kormány konzervatív elképzeléseit konkrét szakpolitikák szintjén is megvalósítja, és ezek az intézkedések látványos sikereket érnek el – mondta. Az igazgató úgy vélekedett, az amerikai konzervatívok így tanulhatnak a magyar intézkedésekből, míg a baloldal retteghet attól, hogy ezek „a konzervatív politikai intézkedések esetleg megvalósulhatnak az Egyesült Államokban, aláásva ezzel a jelenlegi narratívájukat”.

– Az elmúlt több, mint egy évtizedben azt figyelhettük meg, hogy jobb az amerikai–magyar kapcsolatok perspektívája, amikor a republikánusok kormányoznak Amerikában.

 Ennek több oka is van, de elsődlegesen annak tudható be, hogy a demokrata kormányzatok a hagyományos – például biztonságpolitikai, kereskedelempolitikai – együttműködési formák építése helyett inkább a „progresszív értékek”, például a melegházasság vagy a transzszexuális jogok előtérbe helyezésére törekednek, akár előbbiek rovására is – magyarázta. Az igazgató úgy véli, a következő amerikai nagykövet is elsősorban ezekre az értékekre akarja helyezni majd a hangsúlyt, ami potenciálisan konfliktusokat szülhet a konzervatív magyar kormányzattal.

Kiss István szerint az időközi választások valamelyest javíthatják a helyzetet. – Ha a republikánus párt valóban többséget képes szerezni akár a kongresszus mindkét házában, nagyobb nyomást gyakorolhatnak majd Joe Biden elnök külpolitikájára is. Jelentős változást azonban valószínűsíthetően csak egy republikánus elnök hozhatna 2024-től – tette hozzá.

Az igazgató ezen a ponton megjegyezte, Magyarország külföldi megítélése sok esetben meglehetősen negatív, hiszen a progresszív média sajnálatosan félinformációkon vagy adott esetben akár kifejezett hazugságokon keresztül mutatja be a magyar kormányzat munkásságát. Ezért fontos megismertetni a külföldi közönséggel, hogy valójában mi is történik Magyarországon. – Ez nem egyszerű munka, de az utóbbi években komoly eredményeket értünk el más magyarországi think tankekkel együttműködve. Rod Dreher, Tucker Carlson újságírók látogatása vagy éppen a magyarországi CPAC elősegítették a korábbinál sokkal pozitívabb Magyarország-kép kialakítását, különösképpen az Egyesült Államokban.

 Természetesen van még dolgunk, a jövőben jobban szeretnénk koncentrálni az európai értelmiség még eredményesebb megszólítására is – zárta gondolatait az igazgató.

 

 

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Széles hatású felfedezés kap kémiai Nobel-díjat
  Rendkívül széles hatású felfedezésért ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat, amely a szerves kémiát és az orvosbiológiát is előmozdította, eredményei beépültek az élettudományok szinte minden területére - mondta el Kónya Zoltán vegyész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettes szerdán az MTI-nek.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
MTI Hírfelhasználó