A DK és a Momentum leuralná Budapestet 2024-ben
Csak Karácsonynak és Tóth Józsefnek osztana lapot a polgármesterségért a Gyurcsány-párt és ifjúsági tagozata a fővárosban.
2022. augusztus 17. 13:15
Bomlasztók. A DK a pozíciókért bármikor felrúgja ígéreteit, egy pécsi LMP-s szerint a legtöbb településen Gyurcsány pártja felel az ellenzéki összefogás kudarcáért Fotó: Ficsor Márton

 

A Demokratikus Koalíció és a Momentum elérkezettnek látja az időt, hogy a 2024-es önkormányzati választáson e két párt dominanciája érvényesüljön a fővárosban az ellenzéki összefogás során. A szocialista polgármesterek közül csak Tóth József, Angyalföld polgármestere mellett tartanának ki, míg a Párbeszédnek be kellene érnie azzal, hogy Karácsony Gergely 2024-ben is az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje maradna.

A DK és a Momentum nem vár holnapig, már most, 2022-ben paktumot kötöttek arról, hogy kik legyenek Budapest egyes kerületeiben a polgármesterjelöltek. A portálunknak kiszivárogtatottak szerint a Gyurcsány-párt, s annak ifjúsági tagozata, a Momentum abban állapodott meg, hogy e két meghatározó párt adja az ellenzék polgármesterjelöltjeinek döntő többségét a 2024-es önkormányzati választáson. A szövetségeseknek inkább csak alpolgármesteri helyeket juttatnának, hisz az MSZP, a Párbeszéd és az LMP szerény támogatottsága csupán ennyit tesz lehetővé, a Jobbik pedig – ha életben is marad – a fővárosban érdemben nem játszik szerepet az ellenzék térfelén.

A két párt – forrásaink szerint – abban egyezett meg, hogy az MSZP-nél megkérdőjelezhetetlen Tóth Józsefen, Angyalföld polgármesterén kívül más szereplő nem lenne a kerületek városvezetői között. Vagyis sem Horváth Csabát Zuglóban, sem pedig Gajda Pétert Kispesten nem indítanák polgármesterjelöltként. A II. kerületi polgármestert, Őrsi Gergelyt viszont igen - abban az esetben, ha átlépne a két legerősebb ellenzéki párt, a DK vagy a Momentum valamelyikébe, tudta meg portálunk.

Szintén nem támogatnák polgármesterként a párbeszédes V. Naszályi Mártát Budapest I. kerületében, mondván elégedjen meg a párt a főpolgármesteri pozícióval, tehát Karácsony Gergely mellett kitartanának.

A jelenlegi DK-s és momentumos polgármesterek indulása a tervezet szerint nincs veszélyben, így Terézvárosban maradna jelöltként Soproni Tamás, Erzsébetvárosban Niedermüller Péter, Újpesten Déri Tibor, Óbudán az MSZP-ből a DK-ba átlépő Kiss László, Újbudán László Imre, Rákospalotán Németh Angéla, Pestszentlőrincen az MSZP-ből a DK-ba igazoló Szaniszló Sándor.

Az MSZP-ből a DK-ba távozó Molnár Gyulának Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke azt ígérte, hogy visszakaphatja Újbudát, ahol több ciklusban is polgármester volt, ám a mostani DK-Momentum paktum ezt már átírta - jelezték forrásaink.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó