Hollandia „drogállammá” vált egy főrendőr szerint
A kábítószer piaca párhuzamos gazdaságot működtet, a drogkereskedelmet felügyelő maffia befolyása pedig mindenhova elér – panaszolta nyilvánosan a holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs.
2022. augusztus 9. 12:47

Amszterdam, 2021. július 7. Rendõrök az amszterdami Lange Leidsedwarsstraaton elkövetett lövöldözés helyszínén 2021. július 6-án. A támadás célpontja Peter R. de Vries neves holland újságíró volt, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A rendõrség három embert õrizetbe vett. MTI/EPA/ANP/Laurens Bosch 

Narco state 2.0 – így vélekedik Hollandiáról a helyi rendőrszakszervezet vezetője. Jan Struijs szerint napjainkra Hollandia egyértelműen „drogállamnak” nevezhető, mivel a drogkereskedelem gyakorlatilag mindenhol jelen van. A kábítószer piaca párhuzamos gazdaságot működtet, a drogkereskedelmet felügyelő maffia befolyása pedig mindenhova elér. A rendőrségi vezető lesújtó véleményét az elmúlt időszak véres leszámolásai is alátámasztják, újságírók és ügyvédek meggyilkolása mellett tavaly Mark Rutte miniszterelnök is rendőri védelemre szorult, tartva a Hollandiában fogalommá vált Mocro-maffia bosszújától.

A holland rendőrszakszervezet elnöke, Jan Struijs szerint Hollandia napjainkra egyértelműen „drogállammá”” vált, amelyben a drogkereskedelem már párhuzamos gazdaságként működik, számolt be a Zerohedge hírportál.

Jan Struijs szerint a kábítószer-kereskedelem által generált másodlagos piac a legális gazdaságra is rendkívül káros hatást gyakorol, példaként említve a magasabb lakásárakat, vagy a nagymértékben jelen lévő pénzmosást.

„Narcostate 2.0-nak nevezem Hollandiát, mert a drogok annyi pénzt pumpálnak a legális gazdaságba, hogy az átveszi az uralmat“ – mondta Jan Struijs, hozzátéve, ez „aláássa a demokráciát, de a gazdaságot is. “Az őszinteségi rohamot kapott Jan Struijs – dvhn.nl

Felmérés: Hollandiában évente több ezer kiskorú gyereket toboroznak bűnözőnek

Hollandiában évente több ezer kiskorút toboroznak bűnözőnek különböző bűnszervezetek – állapította meg a gyermek-és emberkereskedelem elleni holland központ (CKM) csütörtökön közzétett tanulmányában.

Zero Hedge Logo | Quinlan & Associates

quinlalandassociates.com

A rendőrszakszervezet vezetője szerint legalább ugyanekkora probléma a drogkereskedők megnövekedett befolyása, Jan Struijs szerint a bűnözői csoportok érdekérvényesítése a társadalom valamennyi rétegét behálózza, beleértve a politika és az igazságszolgáltatás szféráját is.

A kábítószer-kereskedelmet irányító szervezetek megerősödésére több, elmúlt években történt látványos leszámolás is rámutat.

Peter R. de Vries bűnügyi újságírót tavaly fényes nappal lőttek agyon Amszterdamban, a kivégzés oka minden bizonnyal egy rendőri védelem alatt álló tanúnak való tanácsadás volt. Ezt megelőzően, 2019-ben ugyanennek a tanúnak az ügyvédje, Derk Wiersum is hasonlóan látványos kivégzésben vesztette életét.

A gyilkosságok mögött valószínűleg Európa egyik legerősebb kábítószer-kereskedő hálózata, a közkeletű nevén Mocro Maffia állhatott, amelynek vezetőjét, a Hollandiában élő, migrációs háttérrel rendelkező Riduan Taghit 2019-ben vették őrizetbe.

Mocro maffia (TV Series 2018– ) - IMDb

imdb.com

A marokkói származású maffiavezér pere 2021 márciusában kezdődött Amszterdamban. A 43 éves férfit jelenleg a hollandiai Vught városának egyik szigorúan őrzött börtönében tartják fogva. A tárgyaláson tanúskodók közül sokan névtelenséget kértek, tartva a Mocro Maffia megtorlásától.

A szervezet befolyására jellemző, hogy Peter R. de Vries bűnügyi újságíró meggyilkolása után egy esetleges merénylettől tartva Mark Rutte holland miniszterelnököt is rendőri védelem alá helyezték.

Szintén a Mocro Maffia célpontjába került két holland médium, a Panorama és a De Telegraaf is, miután olyan nyomozati cikkeket publikáltak, amelyekben a szervezet főnökeit nevezték meg.

Az európai kokainforgalom egyharmadát ellenőrző maffia Hollandiában és Belgiumban a legaktívabb, szakértők szerint a kolumbiai és mexikói drogkartelekkel közvetlen kapcsolatot fenntartó Mocro Maffia mára egyre erőszakosabb módszereikben is hasonlóságot mutat a Dél-amerikai bűnszervezetek működéséhez.

Az Europol szerint napjainkra Rotterdam és Antwerpen kikötőin keresztül egyértelműen Hollandia és Belgium tekinthető az európai kokainkereskedelem központjának.

A szervezetről Marijn Schrijver és Wouter Laumans írók által 2014-ben Mocro Maffia néven könyv készült, amelyben részletesen elmesélik, hogyan tudta a 90′-es években egy marokkói ékszertolvajokból álló csoport Amszterdam központtal létrehozni Európa egyik legerősebb bűnszervezetét.

Misdaadjournalisten komen met vervolg op Mocro Maffia | Het Parool

A két vakmerő író – parool.nl

A könyv óriási sikert aratott Hollandiában, amelynek okán néhány évvel ezelőtt filmsorozat készült belőle.

hirado.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó