Az akarat újra építi a falakat
A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
2022. augusztus 9. 09:09

„Esztergom Magyarország szakrális fővárosa volt 1000 éven át, és reméljük, újra az lesz" – írja az Új kutatások Esztergom megyei jogú város építészeti értékeiről című, Dr. Prokopp Mária professor emerita által szerkesztett könyvben Rainer Péter Ferenczy Noémi- és Reitter Ferenc-díjas építész–belsőépítész, vezető tervező. Őt kérdezte a Gondola.

 

Rainer Péter – Tahin Gyula felvétele

– Építész úr, az Esztergom-Kovácsi Bazilika romjának megmentése miért fontos nem „csak" hazánknak, hanem a teljes Európának: a Gibraltár-Szentpétervár, Athén-Reykjavík közötti térségnek?

– Talán a korom miatt, de én még a nemzetállamok „egységes” keresztény Európájában gondolkodom. Európa csaknem közepén helyezkedik el Magyarország, annak Trianonig centrális helyén Esztergom – az ország első fővárosa, több mint 250 évig. A Szent István-kori kéttornyos, háromhajós Kovácsi Bazilika volt az esztergomi első állami pénzverde pénzverőinek feltételezett plébániatemploma.

 A Kovácsi Bazilika romjának újabb feltárása 2016. 

Ez a mára már – romjában is – egyedülálló, impozáns szakrális épület hirdeti a kereszténység térhódítását hazánkban. Ezért fontos volna – megmentése és állagmegóvása után – méltó helyreállítása is és, hogy büszkén hirdethesse ország-világ előtt a keresztény Magyarország 1000 éves fennállását, minden viszontagság – háború, ellenség, Trianon, járvány, természeti csapás stb. – ellenére.

A Kovácsi Bazilika helyreállítás alaprajza - ami a töltés alól kilóg 2017.

– Ön saját erőből megtervezte, megmakettezte a Bazilika „helyreállítását". Mi kell ahhoz, hogy már a Magyar Királyság megalapításának 1100 éves évfordulója előtt megvalósuljon a terv?

– Egy kis kiigazítással kezdem: nem terveztem meg a helyreállítást, csak a lehetséges változatokat gondoltam át, foglaltam össze, írtam le, vázoltam föl és az első ütemet maketteztem meg. A terv és a helyreállítás megvalósulásához egyaránt állami és helyi önkormányzati akarat és döntés szükséges. A döntéshozóknak tisztában kell(ene) lenniük a Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségével.

 

A Kovácsi Bazilika helyreállítás makett 2017 – Rainer Péter felvétele.

A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő.

– Ön idézi az 1998-ban, még életében Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett Wass Albertet: „A fundamentum Istentől való, / És Istentől való az akarat, / mely újra építi a falakat." A most megjelent Prokopp Mária-kötet mennyiben segít ahhoz, hogy Ön csapatot szervezzen az Esztergom-Kovácsi Bazilika romjának életre keltéséhez, és az mindenkit emlékeztessen: a víz szalad, de a kő marad?

– Sajnos ebben csak nagyon áttételesen segít a könyv és benne az írásom megjelenése. Viszont felhívja a magyarság, Európa és a világ figyelmét arra az egyedüli lehetőségre, hogy Magyarország – volt és leendő – szakrális fővárosába egy István-kori bazilikán áthaladva érkezhessen a vonaton idelátogató. Fontos feladatunk Esztergom évezredes múltjának, történelmi jelentőségének, európai rangjához méltó bemutatása, megismertetése.

A Kovácsi Bazilika jelen állapota 2018. június óta.

A helyreállítás megtervezéséhez elsősorban állami és önkormányzati döntésre volna szükség. A konkrét tervezés elkezdése előtt tisztázni kell, hogy a vázlattervek közül mely változat kaphat elsőséget – szerintem a Bazilika jelentőségéhez, rangjához méltó legteljesebb bemutatást illene megcélozni. A megtervezésre vonatkozó felajánlásomra a mai napig még választ sem kaptam, nemhogy megbízást. Felajánlásom komolyságát némileg alátámasztja több mint hetvenéves hívő keresztény élettapasztalatom és több mint negyvenéves műemlékes és szakrális építésztervezői gyakorlatom.

Molnár Pál
 

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó