Szánalmas baloldal: a saját maguk által kezdeményezett ülésre sem mentek el
Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter sem ment el az ülésre, de hiányzott Tóth Bertalan MSZP-elnök is.
2022. augusztus 8. 18:13

Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2022. augusztus 8-án. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. Az ülésen a kormány képviselői sem vettek részt. (Fotó: Havran Zoltán)

Csupán 43 baloldali képviselő jelent meg hétfőn az Országgyűlés általuk kezdeményezett, rendkívüli ülésén. Tizenhárman úgy gondolták, jobb dolguk is akad. Köztük volt például Gyurcsány Ferenc is – olvasható az Origó cikkében.

Tizenhárom baloldali képviselő, köztük Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter sem jelent meg az általuk kezdeményezett, hétfői rendkívüli parlamenti ülésen. Csupán 47-en szavazták meg hétfőn a napirendet, de ebben négy mi hazánkos képviselő is szerepelt.
Itt van a pontos lista, kik nem vettek részt az általuk kezdeményezett rendkívüli ülésen: 

 1. Gurmai Zita, MSZP
 2. Gyurcsány Ferenc, DK
 3. Hiller István, MSZP
 4. Jakab Péter, Jobbik
 5. Jámbor András Imre, Párbeszéd
 6. Komjáthi Imre, MSZP
 7. Mellár Tamás, Párbeszéd
 8. Molnár Zsolt, MSZP
 9. Sas Zoltán, Jobbik
 10. Sebián-Petrovszki László, DK
 11. Tordai Bence, Párbeszéd
 12. Tóth Bertalan, MSZP
 13. Vajda Zoltán, MSZP

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

 

A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés ellenzék által kezdeményezett hétfői rendkívüli ülése, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A mintegy háromnegyed órás ülésen a kormány képviselői sem vettek részt.

Az ellenzék azért kezdeményezte a rendkívüli ülést, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt.
A kezdeményező 47 ellenzéki országgyűlési képviselőből többen nem vettek részt az ülésnapon: a DK-sok közül ketten - Gyurcsány Ferenc, Sebián-Petrovszki László -, a Párbeszédből hárman - Tordai Bence, Jámbor András, Mellár Tamás -, az MSZP-ből Gurmai Zita, a jobbikosok közül pedig Sas Zoltán maradt távol.
Ugyanakkor többen voltak olyanok is, akik nem írták alá a kezdeményezést, de ott voltak a rendkívüli ülésen.

Napirend előtt

LMP: a kormány nem törődik a társadalom gondjaival

Kanász-Nagy Máté (LMP) bírálta, hogy se a kormánypártok, se a kabinet egyetlen képviselője nem vesz részt az ülésen. Szerinte ez is mutatja, mennyire veszik komolyan a magyar emberek és a magyar társadalom problémáit az energia- és a klímaválság kellős közepén.
Zöld fordulatot sürgetve az LMP politikusa arról beszélt: azonnal le kell állítani a paksi bővítést, szerződését fel kell mondani, az erre szánt pénzt a megújuló energiaforrások bevezetésére kell fordítani, az ezek telepítésére vonatkozó korlátozásokat pedig fel kell oldani.
Évi százezer ingatlant érintő épületszigetelési program indítása mellett azt sürgette, hogy a kormány adjon - akár önerő nélküli - támogatást a napelem-telepítésre, valamint vezessék be a havi ötezer forintos klímabérletet.

Párbeszéd: az emberekkel fizettetik meg a kormány hibáinak árát

Berki Sándor (Párbeszéd) felszólalásában kiemelte, a kormány politikai hibái, bűnei előbb-utóbb mindig visszaütnek a lakosságra, most az "Orbán-csomag'" millióktól veszi el a létbiztonságot. Ennek oka szerinte nem sorscsapás, a külső körülmények összejátszása, hanem az, hogy "Orbán Viktor és a Fidesz összes stratégiai döntése hibás volt".
A képviselő szerint mára kiderült, stratégiai hiba volt az ország szinte teljes energiaellátását Oroszországra bízni, megszüntetni az élelmiszer-tartalékot, átjátszani "haveroknak" az állami földeket. Arról beszélt, 50 százalékkal lehetne alacsonyabb a háztartások rezsije, ha a Fidesz betartja 2010-ben épületszigetelésre tett ígéreteit.
Berki Sándor azt sürgette, hogy az élelmiszerválságot ezen termékek áfájának öt százalékra csökkentésével, az állami tartalékolás visszahozatalával és az öntözés támogatásának újragondolásával kezeljék.

Mi Hazánk: adóztassák meg az oligarchákat!

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője annak a véleményének adott hangot napirend előtti felszólalásában, hogy a lakosság helyett a globális és a hazai oligarchákat kellene megszorítania a kormányzatnak.
Szavai szerint óriási bajban van Magyarország, valamit tenni kell, a parlamentben el kellene kezdeni az ország "rendbetételét", mindez pedig az elmúlt évtizedek elszúrt, elrontott gazdaságpolitikájának következménye.
A kialakult helyzetért a Fidesz és a "balliberális pártok" váltógazdálkodását okolva azt emelte ki, az 1973-as 2 milliárd dollárról a rendszerváltás idejére megtízszereződött a magyar államadósság, "ezt súlyosbította a Fidesz-kormány az elmúlt 12 esztendőben".
A Mi Hazánk elnök-frakcióvezetője egyebek mellett azt hangsúlyozta: csökkenteni kell egyes termékek áfáját, meg kell változtatni a gazdaságpolitikát, amely kiemelten a globális nagyvállalatokat támogatta.

Energetikai korszerűsítést javasol az MSZP
    
Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy a kormánypártok a választás alatt nem mondtak igazat, mert azt állították, hogy megőrzik a rezsicsökkentést, az ellenzék azonban megszüntetné azt. Azt mondták, hogy nem lesz adóemelés, a kata megváltoztatása azonban adóemelést jelent - tette hozzá.
Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: az MSZP szerint áremelkedésre nincs szükség, mert a paksi erőmű el tudná látni a teljes lakosságot 12 forintos árammal. Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig azt mondták, hogy a Gazprom-szerződés biztosítja, hogy ne kelljen emelni a lakossági gáz árát - fogalmazott.

A jelenlegi "megélhetési és energiaválság" mutatja meg igazán, milyen következményekkel járt, hogy a kormány az elmúlt 12 évben elhanyagolta a lakóépületek korszerűsítését - érvelt a politikus. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a kormány kezdje el az otthonok vissza nem térítendő költségvetési támogatásból finanszírozott, önerő nélküli hőszigetelését és nyílászáró-korszerűsítését. Ennek fedezetét elsősorban uniós forrásokból kell biztosítani, amit hazai költségvetési források egészítenének ki - tette hozzá.

Ellenzéki képviselők napirend előtti felszólalásaival zárult a parlament hétfői rendkívüli ülése, ugyanis nem tartózkodott elegendő képviselő az ülésteremben ahhoz, hogy elfogadják a napirendet.

A távolmaradó kormánypártokat bírálta a Momentum    
 
Gelencsér Ferenc (Momentum) felszólalása során többször is bírálta, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt az ülésen. Hol vannak a fideszes képviselők, hol vannak a gazdasági helyzetért felelős kormánytagok? - kérdezte a politikus.    
 
A "káoszkormányzásról" beszélő frakcióvezető azt mondta, hogy alig egy hónapja az új kata-törvénnyel több százezer magyar kisvállalkozó "megélhetését döntötték romokba". Emellett szinte minden család életét nehezebbé teszi az "átgondolatlan, drasztikus" rezsiemelés, miközben a kabinet tudatosan gyengíti a forintot és arra sem hajlandó, hogy betartsa a világos szabályokat és hazahozza a magyaroknak járó uniós pénzeket - fogalmazott a képviselő.

A kormánypártok folyamatosan a magyar családok védelméről beszélnek, de ez ellen cselekszenek - állította Gelencsér Ferenc.

Áfacsökkentést javasol a Jobbik

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) úgy fogalmazott: a kormány "nyerészkedik" a családok válságán, "ha úgy tetszik, akkor extraprofitot generál".
A Jobbik azt javasolta, hogy a rezsiszámlák áfatartalmát nullázzák le - közölte. Hozzátette, hogy átmenetileg az alapvető élelmiszerek áfáját is nulla százalékosra csökkentenék, a válság elvonultával pedig elképzelhetőnek tartanának egy 5 százalékos kulcsot. A politikus azt is bírálta, hogy a bébiétel, a pelenka, a gyermekruha egész Európában Magyarországon adózik a "legbrutálisabban". Egyúttal megjegyezte, hogy a kormánynak a tűzifa után sem lenne szabad áfát beszednie.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, hogy már ennek az évnek az első felében is 800 milliárd forinttal több áfabevétel érkezett, mint amennyit a kabinet beszedni tervezett. Hozzátette, hogy a kormány jövőre pedig "egy kétezer milliárdos nagyságrenddel" több áfát akar beszedni, mint a válságot megelőző időszakban. A képviselő közölte, hogy a pártjuk a plusz kormányzati adóbevételek egy részéből finanszírozná a korábban felsorolt javaslatait.
    
DK: a Fidesz nem védi meg az embereket!
    
Arató Gergely (DK) közölte, a Fideszre nem számíthat az ország, a Fidesz ígéretével ellentétben nem védi meg az embereket.
Szerinte amikor az országot egyszerre sújtja a gazdasági, szociális és a klímakatasztrófa, akkor cserbenhagyás, árulás, felelőtlenség, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el a rendkívüli parlamenti ülésre.

Közölte, az országnak szüksége lenne a vezetőire, mert miközben ők nyaralnak, a magyar polgárok nagy része rettegve várja az őszt, "a brutális rezsiszámlákat, az újabb áremeléseket, az elszabaduló forintárfolyamot, rémülten nézi a megszorításokat és adóemeléseket". Az országnak nincs felelős kormánya, de van felelős ellenzéke - hangoztatta, jelezve, készülnek arra, hogy Fidesz erkölcsi, politikai, gazdasági csődje után a DK-ra számíthassanak az emberek.
Szólt arról is, hogy a DK határozati javaslatban kezdeményezte a rezsiszabályok visszavonását és helyette egy fenntartható rezsicsökkentés kialakítását.
    
Napirend
    
A napirendi javaslatról először kézfelemeléssel döntöttek a képviselők. Az elnöklő Latorcai János megállapította, hogy a jelenlévők többsége támogatja a napirendet, de szemmel látható, hogy a parlament nem határozatképes.

Az alelnök közölte, Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) levélben kezdeményezte a szavazás géppel történő megismétlését.

A szavazógéppel történt szavazáson 47-en szavaztak igennel, egy tartózkodás volt.

Latorcai János azt mondta, a parlament nem határozatképes és ezen a napon nem is lát lehetőséget a határozatképesség helyreállítására. Elfogadott napirend hiányában a napirendi javaslat egyetlen pontja sem tárgyalható és nem tartható meg a napirend utáni felszólalás sem - tette hozzá.

Az alelnök elmondta, az Országgyűlés következő ülésének időpontjáról a képviselők írásban kapnak tájékoztatást.

 

MNO - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Átsüt a remény
  Az EU klímapolitikája teljességgel megvalósíthatatlan. Csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha visszasüllyedünk a középkori életszínvonalra. Minden erőnkkel munkálkodnunk kell tehát az önfelszámolásra törekvő politika következményeinek elhárításán – forgalmaz Szarka László Csaba.
 • Német-magyar - Rossi: azt éreztem, túl korai a gól
  Marco Rossi szövetségi kapitány hatalmas eredménynek tartja, hogy a magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra legyőzte a német csapatot és benn maradt a Nemzetek Ligája élvonalában.
MTI Hírfelhasználó