A magyarokat olyasmiért büntetik, amit el sem követtek
Roland Tichy, az elismert német publicista Németország energiaválságáról és sajtójának meghasonlottságáról beszélt a Mandinernek.
2022. augusztus 4. 17:40

Roland Tichy (Fotó: Ficsor Márton/VG)

Mikor a Mandiner a német média világáról kérdezte, a publicista elmondta, hogy „a német médiatér véleményspektruma egy nagyjából húszéves időszak alatt jelentősen beszűkült.”

– A baloldali radikális Süddeutsche Zeitungtól egy kolléganő ezt egyszer önkritikusan „önkéntes Gleichschaltungnak” nevezte. Tudni kell, hogy a Gleichschaltung az a módszer volt, amellyel Goebbels a Harmadik Birodalomban gúzsba kötötte az újságírókat. Az újságírók valamilyen okból – amely felől csak spekulálni tudunk – maguktól kezdtek el szabad akaratból ugyanabba az irányba dolgozni, a maguk vagy a szakma iránti meghasonlás nélkül. Ez az önkéntes Gleichschaltung az elmúlt években csak erősödött – magyarázta.

A Mandiner felidézte, hogy már a háború első napjaiban tettek fel vezető újságírók – mint Anne Will vagy Markus Lanz – olyan kérdéseket, hogy „egy köbméter orosz gázt sem veszünk már, ugye?”

Tichy erre  elmondta, hogy miután a német atom- és szénerőművek leállításával az ország energiaspektruma „masszívan leszűkült az orosz gázra”, ezért ha egy köbméter gázt sem vennének, az „azt jelentené, hogy Németországban kihunynak a fények. Ez önmagában egy nevetséges állítás, nincs benne semmi politikai, semmi gazdasági.”

A német gazdasági kilátások kérdéséről így nyilatkozott: – Jó pár éve abban a helyzetben vagyunk, hogy csak eurónk van. Azt egy olyan központi bank irányítja, amely a dél-európai országok érdekét követi, akiknek olcsó euróra és alacsony kamatokra van szükségük, hogy túlcsorduló államadósságukat finanszírozni tudják. A cechet Németország fizeti, ő az euró vesztese, ezáltal a német gazdaság jövője napról napra egyre pocsékabb lesz.

Az energiaválságból való kiútkeresés helyzetéről Tichy úgy fogalmazott a Mandinernek, hogy „a németek most európai szolidaritást akarnak, a szolidaritás pedig szépítve mindig azt jelenti, hogy szegény vagyok, ezért elveszek öntől valamit.”

Az államok közötti szolidaritás pedig nehéz – hiszen mit lehet csinálni olyasvalakivel, aki magát teszi tönkre? Mit lehet csinálni valakivel, aki tönkretette a saját gazdasági teljesítőképességét, majd ezután azt mondja, hogy add nekem oda a pénzt, amit elfecséreltem?

A megoldási lehetőségeket sorolva – mint az atomerőművek üzemeltetésének folytatása, illetve a német gázkitermelés újjáélesztése – hozzátette:

– Egy sor energiaforrásunk lenne, ha akarnánk. Ezek nem aktiválhatók azonnal, ezt bárki megérti, hiszen nagy technikai létesítményekről van szó, vezetékekre van szükség, az atomerőművekhez fűtőanyagra, de ez egy olyan terv lenne, melynek alapján más országoknak is mondhatjuk: nézd, problémánk van, a mi hibánk, meg is oldjuk a problémát. De amíg a megoldáshoz jutunk, beszéljünk már. Úgy viszont, ahogy most csináljuk – hogy levágtuk a lábunkat, ezért kérnénk tőled az autódat tisztelettel – elég nehéz lesz.

Roland Tichy a magyar kormányt Németország részéről érő súlyos kritikákról is kifejtette a véleményét: A magyar politikával szembeni ellenérzések nem az olaj- és gázpolitikában, hanem a társadalom- és bevándorláspolitikában erednek. És mivel Magyarország ebben olyan politikát folytat, amely ellentmond az európai fősodornak, ez minden szinten negatívan csapódik le.

Ebben a tekintetben a magyarok helyzete az Európai Unióban nagyon nehéz, a magyar kormány csak azzal próbálkozhat, hogy minél nagyobb fokú saját autonómiát építsen ki, s ezáltal vonja ki magát ebből a furcsa játékból, hogy olyasmiért büntetik, amit el sem követett. Ez a politika.

A teljes interjú ITT olvasható el.

 

 

MNO - mandiner.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó