A magyar óceánátrepülés világszenzáció volt
Az Atlanti-óceánt 1931-ben átrepülő Endresz György és Magyar Sándor teljesítményét méltatta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Bicske határában pénteken, ahol 91 évvel ezelőtt landolt a két repülős.
2022. július 15. 20:46

Az Atlanti-óceánt 1931-ben átrepülő Endresz György és Magyar Sándor teljesítményét méltatta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Bicske határában pénteken, ahol 91 évvel ezelőtt landolt a két repülős.

A nagyszerű hősök "beírták magukat" az egyetemes történelembe és a magyar repüléstörténetbe. Az óceánrepülés során három rekordot állítottak fel - mondta Vargha Tamás az ünnepségen.
   
Ma, amikor a polgári repülés a mindennapok természetes része, kisebb dolognak tűnik az egykori repülőút, mint amekkora valójában volt. Endresz és Magyar világhírű lett, és mérnöki megoldásaikkal hozzájárultak a repülés fejlődéséhez - közölte.
   
Bálint Istvánné (Fidesz-KDNP), Bicske polgármestere arról beszélt, hogy két magyar repülős a Justice for Hungary! (Igazságot Magyarországnak!) nevű repülőgéppel a trianoni békediktátum igazságtalanságára kívánta felhívni a figyelmet, ami sikerült is.
   
Bicske - testvérvárosi szerződés reményében - felvette a kapcsolat a kanadai Harbour Grace-szel, ahonnan annak idején felszállt Endresz György és Magyar Sándor, mert "a két települést 91 éve összeköti egy láthatatlan kapocs", amelyet láthatóvá, hivatalossá kívánnak tenni.
   
Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor egy Lockheed Sirius típusú repülőgéppel 1931. július 15-én startolt az új-fundlandi Harbour Grace repülőteréről, és már a táv első felén rekordot döntött, mivel 13 óra 50 perc alatt érte el az ír partot. Műszaki problémák és a rossz időjárás mellett Győr közelében az üzemanyag-ellátás is akadozni kezdett, emiatt meghiúsult a Mátyásföldre tervezett landolásuk, ahol ezrek várták őket, és július 16-án délután, Bicskétől nem messze, egy kukoricatáblában kényszerleszállást hajtottak végre. Az 5770 kilométeres utat 25 óra 20 perc alatt teljesítették.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az európai szellemiség már rég megrogyott a harctéren
  Stoltenberg Washingtonból kapja a brosúrákat, azokból pedig az olvasható ki, hogy az ukrán elnököt nem szabad bántani, Zelenszkij a „mi emberünk”. Legalábbis egyelőre. De ki tudja, mit hoz a holnap? Zelenszkij ugyanis csereszabatos figura – fogalmaz Galló Béla.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
MTI Hírfelhasználó