A baloldal totális összeomlása
A közvélemény-kutatások szerint ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekord támogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző.
2022. július 4. 11:02

A Jobbikban folyó botrányok miatt érthető az egykori nemzeti radikális párt történelmi mélypontja is, ám kisebb meglepetés az, hogy a Momentum is öt százalék alá süllyedt – jelentett ki a lapnak nyilatkozva Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, aki szerint az időközi választások eredményei tovább rontották az ellenzék megítélését, különösen a budapesti kudarc demoralizáló. A totális összeomlás magyarázatra szorulna, de teljes a tanácstalanság a baloldalon, továbbra sincs politikai alternatívaképzés.

A politológus úgy látja, hogy a kormány népszerűsége töretlen, a háborús inflációval való küzdelem, a rezsicsökkentés megtartása, a családtámogatások és a nyugdíjak további emelése komoly politikai siker. Orbán Viktor bejelentését különösen fontosnak tartja a határvédelemmel foglalkozó új testületet felállításáról, amire azért van szükség, mert miközben a déli határon idén már százezernél többen próbáltak illegálisan Magyarországra lépni, addig a katonák és a rendőrök ugyan állják a sarat, de nagy szükség lenne rájuk a helyi rendfenntartásban, illetve az ukrán határnál is. A döntésnek komoly társadalmi támogatottsága van, és növelheti a kormány hiteles bevándorláspolitikáját.

„A választások óta először kérdezhették az ellenzéki képviselők a miniszterelnököt a parlamentben, ám Fekete-Győr András érthetetlen módon az öt évvel ezelőtti olimpiaellenes kampányukat rángatta elő, ami arra utal, hogy nincs aktuális mondanivalójuk. A frakcióvezető ráadásul a 2030-as olimpiáról beszélt, miközben abban az évben nem lesz ilyen sportesemény, ami ismét csak a felkészületlenségre utal” – mondta Nagy Ervin, majd hozzátette: a bakiból mém lett, ami tovább rontja a Momentum megítélését a fiatalok körében.

A többi párt esetében is pótcselekvés figyelhető meg. A DK hiába a legnagyobb és legnépszerűbb párt a baloldalon, illetve Gyurcsány Ferenc jó eséllyel kísérletezik a többiek leszalámizásával és a baloldal integráló­dásával, de a hitelességi probléma változatlan. Egyedül Ungár Péter szociális munkásokkal kapcsolatos követelései tűnnek kidolgozott politikai mondanivalónak, de ez közel sem elég arra, hogy a gyakorlatilag már nem létező LMP kikecmeregjen a gödörből. A Mi Hazánk Mozgalom úgy tűnik, hogy a parlamentben folytatja a konstruktív ellenzéki munkát, az illegális migráció elleni harcban támogatja a kormányt, ugyanakkor jobbról igyekszik előzni a Fidesz–KDNP-t.

A fővárosban a Karácsony–Tüttő páros bejelentette, hogy hajlandó megvalósítani a brüsszeli direktívákat, azaz lakossági megszorításokkal igyekszik a háború okozta problémákat kezelni, illetve az elszabaduló energiaárakat is a budapestiekkel megfizettetni.

A Jobbik tisztújításán Jakab Péter és köre vereséget szenvedett, így – mivel a frakciót továbbra is ő vezeti – nem fognak véget érni a belső küzdelmek, véli az elemző. Ha Jakab volt a „párt ökle”, akkor Gyöngyösi a „Jobbik kaméleonja”, hisz szolgai módon, különvélemény nélkül követte a változó szövetségi politikát. Az EP-ben Cseh Katalinékkal vállvetve küzd azért, hogy a Magyarországnak járó forrásokat politikai okok miatt tartsa vissza a bizottság. Várhatóan Jakab nem fogja feladni, a párt pedig az „elkisgazdásodás” útjára fog lépni – vonta le a következtetést Nagy Ervin.

Magyar Hírlap
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó