Szent Lászlót ünnepelték a király mai hívei
Tizenegyedik századi legendás uralkodónkat, Szent Lászlót ünnepelték László napján a magyarok. Győri hermájával körmenetben vonultak a városban, Mátraverebélyen lovasok tisztelegtek, Budapesten magyar értelmiségiek ülték meg az alkalmat.
2022. június 28. 10:39

Körmeneten viszik Szent László király hermáját Szent László ünnepe alkalmából Győr belvárosában 2022. június 27-én. MTI/Krizsán Csaba

Az utóbbi évtizedekben nemes hagyománnyá vált a XI. században csaknem két évtizedig uralkodó legendás magyar király, Szent László megünneplése szerte a Kárpát-medencében. Ennek egyik alkalma a történelmi nagyság június 27-ei névnapja.

 

Maga a herma a magyarság egyik legszentebb ereklyéje

 

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök szentmisét celebrál a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Szent László ünnepe alkalmából 2022. június 27-én. 

 

„Szent Lászlónak olyan lova vót, hogy táltos vót. Olyan vót, hogy egyik hegyről megugrott, a levegőben járhatott" – szól az egyik erdélyi monda. Lovas zarándokok a Szent László ünnepe alkalmából tartott szentmisén a Mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen 2022. június 26-án. MTI/Komka Péter

 

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyés püspöke (j6) megáldja a lovas zarándokokat a Szent László ünnepe alkalmából tartott szentmise után a Mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen.

 

A budai Mezzo étteremben László napjának estéjén tizenöt fővárosi értelmiségi idézte fel a magyarságot lélekkel megkeresztelő uralkodót. Ez volt a XXVI. Szent László-vacsora, amelyen jelképesen maga a Király is jelen volt.

MTI, gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó