Az élet működtetőinek jelölése – innovációs siker
Azért, hogy a fehérjéket is tudjuk vizsgálni, más módszert kell találni, ez lehet a ligand alapú jelölés, amelynek hatékony laboratóriumi megvalósításához fejlesztettem az UV-Covbel-nek elnevezett eszközt – részletezi Barna Benedek László.
2022. június 24. 09:03

Barna Benedek László – archív

UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz – ezzel a címmel alkotott első díjas pályaművet Barna Benedek László a 31. Ifjúsági Innovációs Versenyen. A Budapesti Szent István Gimnázium diákja a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehette át az elismerést, őt kérdezte a Gondola.

– Barna úr, természetesen gratulálunk a pályázati sikerhez. Miért fontos a mikroszkópos technikákat a fehérjejelölés több módjával gazdagítani?

– Köszönöm szépen a gratulációt konzulensem és segítőim nevében is. A fehérjék olyan molekulák, amelyeket az élet működtetőinek is szokás nevezni. Fontosságukat az is jelzi, hogy a gyógyszerek jelentős része hatásukat rajtuk keresztül fejtik ki. Az egészséges és betegségekben tapasztalható élettani folyamatok megértéséhez elengedhetetlen ezen molekulák működésének és a sejteken belüli elhelyezkedésének megismerésére. A fénymikroszkóp számára, amely máig is az egyik legfontosabb eszköze az élettani kutatóknak, azonban a fehérjék jelölés nélkül láthatatlanok. Klasszikus jelölési módszer az antitestes jelölés, azonban sok fehérje esetében ez nem vagy csak korlátozottan működik. Azért, hogy ezeket a fehérjéket is tudjuk vizsgálni, más módszert kell találni, ez lehet a ligand alapú jelölés, amelynek hatékony laboratóriumi megvalósításához fejlesztettem az UV-Covbel-nek elnevezett eszközt.

– Ön hogyan talált rá erre a tudományos kihívásra?

– Édesapám, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa, ahol Dr. Katona István laborjában Dr. Prokop Susanne foglalkozik a ligand alapú jelöléssel és az ő munkája során merült fel az igény egy olyan berendezésre, amellyel hatékonyan tud dolgozni. Miután hozzám mindig is közel álltak a mérnöki tudományok, ezért jelentkeztem, hogy elkészíthessem.

A feltaláló a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett díjkiosztón – archív

– Mekkora lendületet ad ez a hazai siker, amely külföldi tapasztalatszerzést is lehetővé tesz?

– Természetesen a hazai siker nagy örömmel tölt el, és mindenképp bízom abban, hogy a nemzetközi versenyen is pozitívan értékelik a munkámat. A legnagyobb öröm mégis az lenne ha ez a berendezés rendszeresen használt eszköz lenne az élettani laborokban. A külföldi verseny gondolata azért is motiváló, mert nagyon sok hozzám hasonló érdeklődésű diákkal ismerkedhetek meg, és konzultálhatok velük és a szakma nagyjaival is. 

Molnár Pál

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó