Nyomás alatt a gabonafeldolgozók
Rekordárak mellett indulhat a betakarítás, a malomipar is áremelésre készül.
2022. június 19. 16:35

Emberemlékezet óta nem látott pia­ci bizonytalanság előzi meg idén az aratást. Bár a termény ára hagyományosan a betakarításkor a legalacsonyabb, ebben a szezonban rekordáron indulhat meg a kereskedés az új terménnyel. Az árakat tovább növelheti, hogy a termelők nincsenek eladási kényszerben, míg a feldolgozóiparnak nagy szüksége van az alapanyagra, a készleteik ugyanis fogytán vannak. A Gabonaszövetség szerint az idén mindenki óvatosan vásárol majd, a drágulás pedig a kész termékek árában is tükröződik majd.

Csupán néhány hét, és hazánkban is megkezdődik az aratás, a gabonafeldolgozók ugyanakkor évtizedek óta nem látott bizonytalansággal várják a betakarítást. Nem újdonság, hogy az orosz–ukrán konfliktus alaposan felbolygatta a gabona világpiaci helyzetét. Bár a termények drágulása már a fegyveres konfliktus kirobbanása előtt is jelentős volt, február közepe óta – amikor is Oroszország megtámadta Ukrajnát – teljesen elszabadult a pokol: az árak kiszámíthatatlanul mozognak, napról napra s gyakran percről percre változnak. A világpiac minden háborúval kapcsolatos hírre azonnal reagál. Nem csoda hát, ha a feldolgozóipar szereplői­ben némi félelem uralkodik az idei aratási szezon miatt.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára szerint olyannyira kiszámíthatatlanná vált a piac, hogy lehetetlen előre tervezni. 

– A feldolgozóknak nincsenek szerződéseik a termelőkkel, egyelőre mindenki csak puhatolózik. Hogy hol indul majd az ár, azt nem lehet tudni – fogalmazott a szakember. Az azonban biztos, hogy a malomiparnak bármilyen áron meg kell vásárolnia az idei búzát, a készleteik ugyanis vészesen fogytán vannak.

A gabona ára hagyományosan az aratás idején a legalacsonyabb, s az idő előrehaladtával egyre emelkedik, az idén azonban minden eddiginél magasabb lehet az a szint, amelyen az új termény elkel. Az értéktőzsdén jelenleg 140 ezer forintos tonnánkénti áron jegyzik az étkezési búzát, ezen a szinten azonban egyelőre nincs túl nagy mozgás. A terménypiacon is hasonló áron kel el a búza. Eladási kényszer nincs a termelőknél – a hazai tárolókapacitások bőségesek, a múlt évi magas árak pedig a gazdálkodók likviditását biztosítják –, a feldolgozói oldalon azonban vételi kényszer van, ami szintén magasabb szintre tornázhatja az árakat.

Bár a magyar gabona kelendő exportcikk, a külföldi felvásárlók azonban a jelenlegi magas árszintek miatt egyelőre nem tolonganak a terményért. Ennek oka részben az, hogy lassan ugyan, de elindult az ukrán gabona szárazföldi szállítása, Lengyelország és Románia mellett hazánk is közreműködik a háború miatt bent ragadt ukrán készlet kiszabadításában. Bár az ukrán gabona olcsóbb a magyarnál, Pótsa Zsófia szerint jelentős hatással az sem lenne az árakra, ha a magyar agrárminiszter által szorgalmazott szárazföldi folyosó megnyitásával felgyorsulna az ukrán termény szállítása.

– Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy drasztikus áresés következne a gabonapiacon. A feldolgozóknak tehát fel kell készülniük arra, hogy idén még a tavalyinál is magasabb áron kell megvenniük a terményeket – emelte ki a Gabonaszövetség főtitkára. 

A szakember szerint a magas árak miatt a legtöbb piaci szerelő csupán két-három havi készlet megvásárlását tervezi, ennél nagyobb mennyiséget vélhetően a termelők sem adnának el egyszerre. A termény finanszírozása is komoly fejfájást okozhat a feldolgozóknak, kérdéses ugyanis, hogy a kiszámíthatatlanul mozgó világpiaci árak mellett milyen feltételekkel lesznek hajlandóak finanszírozni a beszerzéseket a bankok. Pótsa Zsófia szerint egy biztos, a drága alapanyag a végtermékek árában is meg fog majd mutatkozni. A főtitkár jelezte: a 140 ezer forintos búza még nincs beárazva a kész termékekben, így a liszt és egyéb termékek drágulása a közeljövőben garantálható.

 

MNO
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó