Megelevenedik az ódon borvilág
A magyar bor nemzetközi színvonalú, de sajnos jelenleg nem az őt megillető helyet foglalja el a nemzetközi megítélésben, aminek az egyik legfőbb oka szerintünk az ismertségének a hiánya – véli Kondacs András.
2022. június 14. 08:59

A XIX. és XX. században készült ritka felvételek animációjával kelti életre hazánk borműveltségét az Animatiqua és a Magyar Bor Személyesen csapat együttműködésében készített új rövidfilm. Kondacs Andrást, az Animatiqua alapító-cégvezetőjét kérdezte a Gondola.

– Igazgató úr, „A magyar bor archív filmje” emléket állít gazdag borkészítési hagyományainknak, látványos filmtechnikai bravúrokkal megelevenítve régmúlt idők életképeit. Miért kell a XXI. század borbarátait szembesíteni az évszázaddal korábbi szépségekkel?

– A film létrejöttének egyik legfőbb célja a magyar bor népszerűsítése volt hazai és nemzetközi területen egyaránt. A korábbiakban Budapest eltűnt épületeit „keltettük életre" a Fortepan képek segítségével. Ezen munkánk során számtalan jó minőségű borral és a borkultúrával kapcsolatos képre bukkantunk detektív munkánk révén. Úgy gondoltuk, hogy ekkora mennyiségű képanyagból már egy nagyon attraktív film készíthető el, és fel is vettük a kapcsolatot a Magyar Bor Személyesen csapatával, akiknek nagyon tetszett az elképzelésünk, és ezáltal lehetőségünk nyílt arra, hogy a terv megvalósuljon.

 

Úgy gondoljuk, hogy a magyar bor nemzetközi színvonalú, de sajnos jelenleg nem az őt megillető helyet foglalja el a nemzetközi megítélésben, aminek az egyik legfőbb oka szerintünk az ismertségének a hiánya. Minden olyan film, művészeti alkotás, fesztivál s a többi, ami a magyar bort és annak történetét mutatja be, ha lassú lépésekben is, de lehetőséget nyit annak, hogy magasabb piedesztálra emelje, oda, ahol valójában lennie is kellene. A mi elképzelésünk az volt, hogy ez akkor a legcélravezetőbb, ha az „alapoktól" kezdve mutatjuk be a történetét.

– Szőlőprés, daráló, puttony, mindez házasítva a digitális illusztrációt és 3D technikát magukban foglaló képi és hangeffektekkel. Mi sugallta, hogy ezekből harmóniát lehet finomítani?

– Ez a filmkészítési technika teljesen nélkülözi a klasszikus filmes dramaturgiai kötöttségeket. Több mint 700 kép közül választottuk ki azt a 30 darabot, amely bekerült a filmbe. Ilyenkor azokkal a képekkel operálunk, amelyekben vagy a legtöbb az érzelem az arcokon, vagy a leglátványosabb eljárások jelennek meg. A csapat tagjai külön-külön egymástól teljesen függetlenül dolgoznak a snitteken.

 

Bizonyos snitteken (ezek általában 6-8 másodperc között vannak) több napig vagy hétig is dolgoznak. Mivel a snittek unorthodox módon, tetszőlegesen kerülnek egymás mellé, emiatt nagy lehetőségünk van a köztük való szinergia megtalálására. Minél jobban figyeljük, keressük a kapcsolatukat, annál harmonikusabb lesz a végeredmény.

Kondacs András.

– Önök vállaltan az érzelmekre kívántak hatni, ezért láthatnak a nézők a képeken békésen úszó felhőket, présből, lopóból, kancsóból csordogáló bort, vagy éppen az édes illatra érkezett méheket. Miért szól ez az alkotás többről, mint a borról?

– Rengeteg olyan képünk volt, amelyekben csak boroshordók, márkázott borosüvegek szerepelnek. Akár ezekből is elkészülhetett volna a film, de az emberek nélkül nem lett volna „lelke". Ahol az érzelmek megjelennek, azzal a néző is jobban tud azonosulni, még akkor is. ha nem borfogyasztó.

odon

A munka több mint 80%-a is az volt, hogy ezeket az érzelmeket, az élő világot, vagy organikus formákat valóban hitelesen jelenítsük meg. Amikor hangokkal is alá tudjuk őket támasztani, akkor vagyunk a legboldogabbak. Ha többek között a szél, a madarak, a csobogás hangjait is halljuk közben, akkor nem csak azt érezhetjük, hogy ha csak 2 percre is, de mi is ott lehetünk.
 

Molnár Pál

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó