Pünkösdhétfőn láthattuk, ahogy összeért az Ég a Földdel
Telt ház előtt mutatták be az Ahol az Ég összeér a Földdel című dokumentumfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkotás a tavaly szeptemberben Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK) állított emléket.
2022. június 8. 20:29

A rendező, Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója kiemelte: olyan képet szeretett volna adni a világeseményről, amely a hívők és a nem hívők lelkét egyaránt megszólítja. Csodának nevezte a rendezvénysorozatot, hiszen a pandémia ellenére is a világ legkülönbözőbb pontjairól jöttek az emberek a magyar fővárosba együtt ünnepelni az Eucharisztiát.

Siklósi Beatrix reményét fejezte ki, hogy a hitvallás személyes példái elgondolkodtathatják a nézőket arról, miért is képes megmaradni élő, erős közösségnek a Katolikus Egyház már több mint kétezer év óta.

A filmvetítés előtt Erdő Péter bíboros, prímás felidézte, hogy a kongresszus halasztása a világjárvány miatt új kihívásokkal szembesítette a szervezőket, akik állták a sarat. Hamar felismerték, hogy a személyes találkozások, meghívások, előadások mellett fontos az online térben való megjelenés.

„2020 nyarán Siklósi Beatrixszal és a NEK sajtófőnökével azon gondolkodtunk, hogy milyen tartalmak szülessenek, amelyeket képben és hangban tudunk megjeleníteni a világesemény népszerűsítésére” – emlékezett a főpásztor, majd hozzátette: ekkor kerültek a közmédia felületeire az istenes versek, kisfilmek a tanúságtevőkről, portréműsorok az 1938-as eucharisztikus világkongresszus résztvevőivel, valamint két rádiójáték. Erdő Péter megjegyezte, hogy ez időben fogalmazódott meg az Ahol az Ég összeér a Földdel című dokumentumfilm ötlete is.

„Minden forrásom belőled fakad” – utalt a főpásztor a világesemény mottójára. Úgy fogalmazott: a szervezők mindent megtettek azért, hogy az esemény valódi forrás legyen. „Ne tó, ne folyó, hanem forrás, amelyből további élet fakad.” – hangsúlyozta Erdő Péter.

A díszbemutatón részt vett Novák Katalin államfő, Áder János volt köztársasági elnök a feleségével, Herczegh Anitával, Balog Zoltán református püspök, Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus munkatársai és hírnökei, valamint a politikai, társadalmi, kulturális élet képviselői.

A film 30 napig visszanézhető a Médiaklikken.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Szöveg: Zsuffa Tünde

Fotó: Csapó József

 

 

Magyar Kurir
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó