Novák Katalin: Magyarország számít Csehországra
Magyarország számít Csehországra a szankciós politikában való együttműködésben, továbbá abban, hogy megkapja a neki jogosan járó uniós támogatásokat - írta Novák Katalin köztársasági elnök szerdán Facebook-bejegyzésében, miután találkozott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2022. június 8. 15:27

Petr Fiala cseh kormányfő fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Prágában, a miniszterelnöki rezidencián 2022. június 8-án. MTI/Bruzák Noémi

A kétnapos hivatalos prágai látogatáson részt vevő magyar államfő kiemelte: a cseh miniszterelnökkel egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán háborúnak mielőbb véget kell vetni, és a két országnak - lehetőségeihez mérten - minden segítséget meg kell adnia a menekülők, rászorulók számára.

Ehhez nemcsak szavakra, hanem konkrét tettekre és uniós forrásokra is szükség van - írta Novák Katalin, hozzátéve, a "cseh pragmatizmusra számítunk a szankciós politikában való együttműködés terén, továbbá abban, hogy Magyarország megkapja a neki jogosan járó uniós támogatásokat".

Ebben a hamarosan induló cseh EU-elnökségnek is lehet szerepe - jegyezte meg.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a visegrádi négyek együttműködése Csehország számára is kiemelten fontos.

"Jó, hogy nyíltan, őszintén tudtunk Fiala miniszterelnök úrral beszélni" - zárta bejegyzését Novák Katalin.

Petr Fiala cseh kormányfő virágcsokrot ad Novák Katalin köztársasági elnöknek Prágában, a miniszterelnöki rezidencián 2022. június 8-án. MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin a cseh kormányfővel tárgyalt Prágában

A magyar-cseh kereskedelmi és gazdasági együttműködésről, védelmi kérdésekről, az energetikáról, valamint az Európai Tanács most kezdődött soros cseh elnökségének prioritásairól tárgyalt szerdán reggel Prágában Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Hasonló témák voltak napirenden kedden a prágai Hradzsinban is, ahol Milos Zeman cseh köztársasági elnökkel találkozott a magyar államfő, aki kétnapos hivatalos látogatást tett Csehországban.

Petr Fiala a cseh kormányfők hivatalos székhelyén, a Kramár-villában fogadta Novák Katalint. "A két ország kereskedelmi, védelmi és energetikai együttműködéséről, valamint az Európai Tanács soros cseh elnökségének prioritásairól tárgyaltak" - olvasható a kormányhivatal Twitteren megjelent bejegyzésében.

Petr Fiala cseh kormányfő fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Prágában, a miniszterelnöki rezidencián 2022. június 8-án. MTI/Bruzák Noémi

A külföldi államfők csehországi hivatalos látogatásaik során általában találkoznak a cseh parlament két kamarájának elnökeivel is. Ezúttal ez elmaradt, mert Milos Vystrcil, a szenátus elnöke, valamint Markéta Pekarová Adamová, a képviselőház elnöke egyaránt külföldön tartózkodnak.

Novák Katalin azonban kedden találkozott Andrej Babis, volt kormányfővel, az ellenzéki ANO mozgalom elnökével. Babis a találkozó után a magyar államfővel készült közös fényképet tett ki Instagram-oldalára, és ez alatt örömét fejezte ki afelett, hogy Novák Katalin elfogadta a vacsorameghívását, egyúttal "fantasztikus nőnek, nagyszerű anyának" nevezte bejegyzésében a magyar köztársasági elnököt.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó