Szinte példátlan már egy ekkora keresztény megmozdulás Európában
„Szinte példátlannak számít már Európában egy ekkora keresztény megmozdulás” – fogalmazott a PestiSrácoknak a szombati csíksomlyói szentmisét követően Vincze Lóránt EP-képviselő, a FUEN elnöke, megjegyezve, „Csíksomlyó és a csíksomlyói zarándoklat a magyar közösség számára akkor is megmarad, ha az utolsó ilyen búcsújáróhely lesz Európában”.
2022. június 5. 14:16

Résztvevők a csíksomlyói búcsú szentmiséjén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben Csíksomlyón 2022. június 4-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Vincze Lóránt arról is szólt, azzal, hogy az idei csíksomlyói búcsúra is eljöttek a kárpátaljai zarándokok, amikor ráadásul Trianon évfordulója is egybeesett a szombati búcsúnappal, a nemzeti összetartozásunk legfontosabb bizonyítékát adták, ittlétük igazolta a leghitelesebben, hogy valóban nemzeti találkozóhely Csíksomlyó – olvasható a PestSrácok összesítőjében.

Vincze Loránt, RMDSZ-es EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a csíksomlyói búcsú szombati miséjét követően a PestiSrácoknak arról beszélt, nem is tudjuk pontosan érzékelni, mekkora jelentősége van annak, hogy egy ekkora közösség mozdul meg itt a csíksomlyói nyeregben, hiszen szinte példátlan már Európában egy ekkora keresztény megmozdulás.

Mint az EP-képviselő hozzátette, éppen azon gondolkodott el a szentmise vége felé, hogy Csíksomlyó és a csíksomlyói zarándoklat a magyar közösség számára akkor is megmarad, ha sz utolsó ilyen búcsújáróhely lesz Európában.

A béke és jóság iránti vágynak különös aktualitást ad a szomszédunkban zajló háború

Azzal kapcsolatban, mennyit ért meg Európa, a világ a csíksomlyói búcsúból, vagy annak idei Béke és jóság jelmondatából a FUEN elnöke elmondta, a mi tanúságtételünk az, ami ma fontos. Hogy ide eljöttünk, ide szólított bennünket a hit, a közösségi együttlét iránti igényünk, és megfogalmaztuk a béke és a jóság iránti vágyunkat, amelynek különös aktualitást ad a szomszédunkban dúló háború miatt.

Vincze Lóránt kitért arra, a szentbeszédben is fontos gondolatok hangzottak el, hiszen a békére való törekvés azzal kezdődik, hogy a harcok leállnak, azaz, hogy nem támogatják a háborút semmilyen formában, amire figyelnie kell azoknak a nyugati politikusoknak, akik most valamiféle elvakult ideológiát követnek.

Csíksomlyó a búcsú idejére a világmagyarság központjává válik

Azzal kapcsolatban, hogy idén a nemzeti összetartozás napja és a csíksomlyói búcsú egybeesett, Vincze Lóránt megjegyezte, véleménye szerint Csíksomlyó amúgy is a világmagyarság központja a búcsújárás napján.

A búcsú és a nemzeti összetartozás napja, azaz a trianoni évforduló együtt irányítják rá a figyelmet a közösség, az együttlét fontosságára. Arra a tényre, hogy másfél évtized alatt nagyon sok határ és közösségeket elválasztó vonal szűnt meg, és valóban egy a magyarság ma szerte a világban – fogalmazott, hozzátéve, arra is ráirányítja a figyelmünket, hogy milyen jó, hogy nekünk vannak ilyen alkalmaink, amikor összegyűlhetünk és elmondhatjuk üzeneteinket, hogy itt megerősödve vihetjük haza lelki útravalóként a szentbeszédben hallottakat, azt a pozitív energiát, amely új lendületet ad az életünknek.

A kárpátaljai magyarsággal vált igazán teljesség a nemzeti összetartozás napja

Számunkra a kárpátaljai magyarság sorsa a legfontosabb, és valóban, a világ közvéleménye most mindenki a háborúra figyel, a kisebbségi jogok problémaköre pedig elsikkad – reagált a PestiSrácok kérdésére Vincze Lóránt, hozzátéve, a béke beköszöntével, amikor Ukrajna új keretét kialakítják, a kisebbségi jogok rendezésének is előtérbe kell kerülnie, hiszen nem fogadható el az, hogy az őshonos kisebbségek Kárpátalján másodlagos polgároknak számítsanak.

Az EP-képviselő úgy vélte, ez nemcsak az ukrán állam felelőssége ebben a pillanatban, hanem a világé is, amely részt vesz valamilyen módon mindabban, ami Ukrajnában történik. Úgy vélte, azzal, hogy az idei csíksomlyói búcsúra is eljöttek a kárpátaljai zarándokok, azt erősítik meg, hogy a magyar nemzethez tartoznak, és ittlétük volt a legfontosabb bizonyítéka, hogy tényleg nemzeti találkozóhely volt Csíksomlyó.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

 

MNO -pestisracok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó