Semjén: Mindszenty a magyar nemzetnek utat mutató erkölcsi iránytű
A magyar nemzetnek utat mutató erkölcsi iránytűnek nevezte Mindszenty József bíborost Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton Makón, a Marosmenti Mindszenty-napok alkalmából tartott misét követő ünnepségen.
2022. május 28. 15:25

A felújított és kibővített Mindszenty-emlékhely a Szent István Király Plébánián, amelyet a Marosmenti Mindszenty-napok alkalmából avattak fel 2022. május 28-án. MTI/Rosta Tibor

A politikus azt mondta, bármilyen viharok voltak, a katolikus egyház tanítása, a lelkiismeret szava, a nemzet hűsége alapján Mindszenty József az a csillag, amely a magyar nemzetnek utat mutat.

Mindszenty József a történelmi alkotmány alapján állt. Amikor a náci időkben kiállt az üldözött zsidóság, majd a kommunisták idején az üldözött svábok mellett, nemcsak általános, morális, hanem közjogi értelemben is kötelességét teljesítette - fogalmazott a politikus.

Mivel az Ország Tanácsból egyedül ő volt hivatalban, az ország első közjogi méltóságaként nem beavatkozott a politikába, hanem állampolgári kötelességét teljesítette - hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes arról a véleményről, hogy Mindszenty Józsefnek nem volt reálpolitikai érzéke és szükségtelen konfliktusokat vállalt, úgy fogalmazott, a bíboros tévedett, amikor azt hitte, a kommunizmus rövid ideig tart majd, és a Nyugat segíteni fog Magyarországon.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Marosmenti Mindszenty-napok alkalmából tartott mise után tartott ünnepségen a Belvárosi Szent István király templomban 2022. május 28-án. MTI/Rosta Tibor

Mélységesen igaza volt azonban a kommunizmus természetét illetően - tette hozzá.

Habsburg-Lotharingiai Eduárd Károly, Magyarország vatikáni nagykövete kifejtette, Mindszenty József kimagasló jelképe volt a bátor magyar kiállásnak, először a nyilasok ellen, majd a kommunizmussal szemben emelte fel szavát.

Miközben életének ezen aspektusai széles körben ismertek, a szent életű, népét hitre vezető lelkipásztor alakja némileg háttérben marad. Makón épp ezt az oldalát ismerhetjük meg - mondta.

Habsburg-Lotharingiai Eduárd Károly, Magyarország vatikáni nagykövete beszédet mond a Marosmenti Mindszenty-napok alkalmából tartott mise után tartott ünnepségen a Belvárosi Szent István király templomban 2022. május 28-án. MTI/Rosta Tibor

A bíboros egykori makói látogatása a Mindszenty-alapítvány számára is rendkívül fontos, amely mielőbbi boldoggá majd szenté avatását reméli - közölte a nagykövet.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök hangsúlyozta, Mindszenty József hiteles ember volt, és hősiesen tett tanúságot hitéről.

A bíboros rendíthetetlen hite, bátorsága, áldozatvállalása példát mutat, amelyet érdemes követni - tette hozzá.

Mindszenty József az 1948-as Mária-év alkalmából május 22-én, 23-án látogatott Makóra, és a Szent István téren több tízezer ember előtt mutatott be szentmisét. A hercegprímás beszédében síkra szállt az egyházi iskolák működéséért, szólt a magyar nép hithez való hűségéről és az édesanyai méltóságról. A szertartást a városban addig nem látott, hatalmas körmenet követte, amely nemcsak liturgikus esemény, hanem az egyház, a szabadság, a demokrácia melletti hitvallás is volt. Az esemény a bíboros egyik utolsó nagyobb nyilvános szereplése volt 1948. december 26-ai letartoztatását megelőzően.

Kiss-Rigó Laszló szeged-csanádi megyés püspök megáldja a felújított és kibővített Mindszenty-emlékhelyet a Szent István Király Plébánián a Marosmenti Mindszenty-napok alkalmából tartott mise után 2022. május 28-án. Jobbra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. MTI/Rosta Tibor

A szentmisét követően átadták a felújított és kibővített Mindszenty-emlékhelyet a Szent István Király Plébánián, ahol a bíboros 1948. május 22. éjszakáját töltötte. Ott az eredeti bútorokkal, tárgyakkal, dokumentumokkal, valamint egy a bíboros által is viselt miseruhával emlékhelyet alakítottak ki, amelyet a katolikus egyház, a Kardinal Mindszenty Stiftung, valamint a Magyarországi Mindszenty Alapítvány támogatásával teljeskörűen felújítottak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) és Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke beszélget a Marosmenti Mindszenty-napok alkalmából tartott mise előtt a makói Belvárosi Szent István király templomnál 2022. május 28-án. MTI/Rosta Tibor

MTI
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó