Szijjártó Péter: Sikertörténet a keleti nyitás
Az Eximbank 560 millió eurós keretet nyitott a magyar–indiai üzleti lehetőségek kihasználására.
2022. május 28. 10:21

Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A keleti nyitás valódi sikertörténet, amelynek alapja az a gazdasági megfontolás volt, miszerint a kelet szerepe folyamatosan növekedni fog. A tény, amely bizonyítja, hogy ez a stratégia helyes volt, az a fantasztikus gazdasági növekedés – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Delhiben az indiai–magyar üzleti fórumon.

– Tizenkét év alatt 45 százalékkal növelték a keleti export mértékét, a keleti világ és Magyarország közötti kereskedelem 48 százalékkal nőtt, míg hazánkban a külföldi befektetett tőke 60 százaléka keletről érkezett – mondta a beszédében Szijjártó Péter.
A Meenakashi Lekhi kereskedelmi államminiszterrel közösen megnyitott fórumon a külügyminiszter ismertetése szerint 

India és Magyarország között a kereskedelmi forgalom folyamatosan rekordokat döntött – tavaly egymilliárd dollárt ért el 26 százalékos növekedés után.

– Ezeket az adatokat figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a magyar gazdaság kivette a részét az indiai gazdaság növekedéséből – idézte Szijjártó Péter szavait a távirati iroda.

A tárcavezető szerint a két ország közötti jelentős földrajzi távolság miatt a két kormánynak négy feladata van, és ha ezeket sikerül teljesíteni, akkor onnantól az üzletembereken múlik, kihasználják-e a lehetőségeket.
Egyik feladatként a kormányok közötti jó kapcsolatot emelte ki, ami a kölcsönös tiszteleten alapszik. 

Megemlítette, hogy az orosz–ukrán háború kitörésekor 6218 indiai állampolgárnak segített abban a magyar kormány, hogy biztonságosan hagyhassák el a térséget. Ezenkívül 1257 indiai diák jelentkezett a magyar felsőoktatási ösztöndíjprogramra, és az általános ösztöndíjprogram révén kétszáz indiai diáknak biztosítanak tanulási lehetőséget magyar egyetemeken.
– A következő két feltétel a szerződések megkötése és a pénzügyi feltételekről való megállapodás –  mondta a magyar miniszter, jelezve, hogy az Eximbank 560 millió eurós keretet nyitott a magyar–indiai üzleti lehetőségek kihasználására.

Kitért arra is, hogy az elkövetkező évek a kihívásokról fognak szólni: a migrációs, gazdasági, energiabiztonsági és háborús kockázatokról. Szavai szerint az új magyar kormány egyértelmű feladata, hogy az eddigi eredményeket megvédje mind az energiabiztonság, mind a gazdasági biztonság terén.

Például fenn kell tartani a teljes foglalkoztatottságot Magyarországon, amiben a kormány számít az indiai cégekre. 

Ezzel együtt Indiában is egyre több magyar cég jelenik meg: megemlítette egy hazai energiaital-gyártó cég sikereit az ottani piacon, továbbá a mumbai repülőtér biztonsági rendszerét is magyar cég installálta, emellett az indiai műholdakat magyar kommunikációs rendszerek segítik.

Szijjártó Péter az energiaellátás kapcsán azt mondta, hogy azok az országok lesznek sikeresek, amelyek maguk tudják előállítani az általuk felhasznált energia nagy részét – ezért építenek hazánkban egy új atomerőművet, az új nukleáris egység 2030-ra kezdheti meg működését. 

– Fontos növelni Magyarország napenergia-felhasználását is, a jelenlegi háromezer megawattot 2025-re hatezerre, 2035-re pedig 12 ezerre szeretné növelni a kormány – mondta, hozzátéve, hogy összességében az atomerőművi és szoláris beruházások lehetővé teszik, hogy 2030-ra a magyarországi energiatermelés 90 százalékban szén-dioxid-kibocsátásmentes legyen.

A külügyminiszter szeretné, ha a napenergia-beruházások terén még szorosabb lenne az együttműködés Indiával. 

Ezért csatlakozott Magyarország a Nemzetközi Napenergia-szövetséghez, mert ezzel is gyorsítani lehet a beruházásokat, ami biztosítani fogja Magyarország biztonságos energiaellátását és azt, hogy hosszú távon alacsonyan tarthatók legyenek a rezsiköltségek.

 

MNO
  • Drágítaná a parkolást Karácsony
    Budapest évek óta szenved a fővárosi vezetés átgondolatlan kapkodásából fakadó hatalmas közlekedési dugók miatt, de ősztől Karácsony Gergely és stábja még a parkolási díjak általános emelésével is nehezíti majd az autósok életét. A legdrágább helyeken 600 forint lesz egy óra várakozás, s ott este 10 óráig lesz fizetős a parkolás. Mindeközben Karácsonyék jelentősen csökkentik az ingyenes parkolás lehetőségét.
  • Kétmilliós fizetést adna élettársának Jakab Péter
    A Metropol értesülése szerint a Jobbik frakciószabályzatának teljes átalakítását készíti elő a Jobbik bukott elnöke. Már meg is született az erről szóló tervezet, ami teljhatalommal ruházza fel őt. Jakab, miközben a szexbotrányba keveredett Földi István elnökjelöltségét támogatva lényegében visszatérésre készül, a parlamenti frakció pénzügyi kereteit is teljes egészében meg akarja szerezni – olvasható az oldalon.
  • Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon
    Több helyen is időközi önkormányzati választást tartottak az országban. A kormánypártok fölényesen megnyerték a körzetek túlnyomó részét.
MTI Hírfelhasználó