Botrány a Városházán - Összeveszett a DK és a Momentum, elmaradt az ülés
Összeveszett a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés szerdára összehívott ülése. Karácsony Gergely főpolgármester újságíróknak ezt a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői között lévő konfliktussal indokolta.
2022. május 25. 11:47

Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én, miután összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés erre a napra összehívott ülése. MTI/Bruzák Noémi

Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem pártvezetői szinten van nézetkülönbség, ami a Momentum és a DK között "ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett".

A főpolgármester kérdésre válaszolva azt közölte: a közelgő önkormányzati időközi választások miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy "ma nem tudunk dolgozni".

Nem a parlamenti mandátumhoz jutó Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi posztjára a DK által jelölt Bősz Anett személyével kapcsolatban van vita - mondta, megjegyezve: Bősz Anett jelölésének kifejezetten örül, kiváló politikusnak tartja.

Karácsony Gergely közölte: ha megvan a pártok közötti megállapodás "a tőlünk független ügyekben", akkor vissza tudnak térni a saját feladataikhoz. Nagy valószínűséggel a jövő héten nem tudják pótolni a közgyűlési ülést, várhatóan két hét múlva tartják majd meg - tette hozzá.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a határozatképtelenséget újságíróknak úgy kommentálta, hogy "a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni". A közgyűlésnek 37 napirendi pontja volt, köztük a költségvetés és cégek beszámolói, valamint fejlesztéssel kapcsolatos ügyek. "Mi arra készültünk, hogy fontos kérdésekben elmondjuk a véleményünket és fontos javaslatokat tegyünk, de erre most nincs lehetőség" - mondta.

Karácsony Gergelyt több más témában is kérdezték az újságírók. A főpolgármester arra a kérdésre, miért nem vett részt a Néprajzi Múzeum átadóján, azt közölte: nem támogatja a Városliget beépítését,  és nem szerette volna azt a félreérthető üzenetet küldeni a jelenlétével, mint hogyha ez az álláspontja megváltozott volna.

Arra, hogy kudarcként élte-e meg a múzeum átadását, azt válaszolta: Budapest szempontjából kudarc, hiszen - mint fogalmazott - "egy rendkívül drága beruházást a kormány a Városligetben akar megvalósítani, miközben azt gondolom, hogy mindenki megelégedésére tudnánk új kulturális intézményeknek örülni olyan helyeken, amik konszenzust élveznek, a Városliget nem ilyen".

A főpolgármester ugyancsak kérdésre válaszolva sikeresnek ítélte a közműholding tavalyi évét. Azt mondta, hat veszteséges cégből csináltak egy nyereségeset, és spóroltak hárommilliárd forintot a működésen. Megjegyezte: a város hatékonyabban működik, kihasználják a szinergiákat, amit első ciklusában Tarlós István korábbi főpolgármester is fontosnak tartott.

A rakparttal kapcsolatos kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, a szakmai szervezetek támogatják a rakpart gyalogossá tételét, "hiszen az összes zöld, civil és más szervezet tulajdonképpen a teljes rakpart teljes lezárását szeretné".

Ugyancsak kérdést kapott a témában Wintermantel Zsolt, aki erre úgy reagált: Karácsony Gergely azt ígérte a kampányában, hogy a budapestiekkel egyeztetve, a civil szervezetekkel koordinálva, a társadalmi párbeszédet lefolytatva fogja a különböző intézkedéseket végrehajtani. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a főpolgármester nem beszélt a rakpart lezárásának tervéről az országgyűlési választás előtt, "nehogy a budapestiek rosszul szavazzanak".

Wintermantel Zsolt úgy vélte, a városvezetésnek vissza kellene térnie a demokratikus működéshez, a párbeszédhez, és meg kellene hallgatni egymás véleményét. A városban tapasztalható közlekedési nehézségekre hivatkozva kijelentette, "nem szabad a budapestiek idegeit ilyen helyzetben tovább borzolni". Társadalmi támogatottság nélküli, szakmailag nem egyeztetett intézkedésről még beszélni sem érdemes a nyilvánosság előtt - jegyezte meg.

Karácsony Gergely nem kommentál

Karácsony Gergely úgy döntött, hogy határozatképtelenség miatt nem tartja meg a mai Fővárosi Közgyűlést. A főpolgármester tájékoztatása szerint azért oszlatta fel a közgyűlést, mert nem jelent meg kellő számú képviselő a teremben.

Ennek az volt az oka, hogy  az ellenzéki összefogás két pártja, a Demokratikus Koalíció és a Momentum nem tudott megegyezni az időközi választások jelölti helyeiről. A Momentum szerint a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani a Bősz Anett (DK)főpolgármester-helyettessé választását, így a Momentum nem szavazta volna meg őt, így nem lett volna elég szavazat az érvényes döntéshez.

A DK  a közgyűlés megkezdése előtt adott közleményben kifejtette: természetes velejárója a demokráciának, hogy pártok között vannak viták, azt viszont nem tudják elfogadni, hogy Budapest működését veszélyeztetik az ilyen típusú vitákkal. Úgy látják, hogy ezeknek a vitáknak ilyen szinten nincsen helye. Mint kijelentették, a Demokratikus Koalíció úgy döntött, hogy tekintettel a Momentum hétvégi tisztújítására, nem zavarják a felkészülésüket abban, hogy eldöntsék, milyen lesz a Momentum következő vezetése és bíznak benne, hogy jövő héten meg lesznek a feltételei Bősz Anett főpolgármester-helyettessé válásának. 

Karácsony Gergely, miután berekesztette a közgyűlést, a sajtót úgy tájékoztatta: nem szeretné ezt a konfliktust mélyíteni azzal, hogy érdemben kommentálja és reméli, hogy ez a helyzet nagyon gyorsan rendeződni fog és tudják tovább folytatni a munkát. Mint mondta, nem Bősz Anett személyével van probléma, egységes az akaratuk abban, hogy a politikus főpolgármester-helyettesként végezze azt a munkát, amelyet az elődje, Gy. Németh Erzsébet elkezdett. 

Valójában nem a Fővárosi Önkormányzat munkájával kapcsolatos koalíciós konfliktusról van szó, de sajnos mi isszuk meg a levét – tette hozzá Karácsony Gergely. Kiemelte: nem ő, és nem is a közgyűlés tagjai okozták ezt a konfliktust és nem is ők fogják ezt megoldani. 

A Magyar Nemzet kérdésére, a főpolgármester kifejtette: a következő lépés az, ha megvan a pártok közötti megállapodás, akkor vissza tudnak térni a saját feladatukhoz és ehhez biztosan szükség lesz egy-két napra. 

A főpolgármester elmondta azt is: budapesti időközi választást érint a konfliktusos helyzet. Hozzátette: remélhetőleg két hét múlva újra össze tudják hívni a közgyűlést. 

A mai nap nem erre készültünk és nem is erre számítottunk – reagált Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP budapesti frakciójának vezetője. Hangsúlyozta: a Fővárosi Közgyűlésben harminc hét napirendi pontja lett volna, köztük cégek beszámolói, számos fejlesztésekkel kapcsolatos ügy. Kiemelte: a budapestiek azért választották meg a főpolgármestert, hogy Budapest ügyeivel foglalkozzon és az, ami most itt kialakult, azt jelenetheti, hogy folytatódik az a helyzet, mint április 3-i előtt, hogy a szövetségre lépő baloldali pártok belső viszályaitól hangos a sajtó, nem a város ügyeivel foglalkoznak. 

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere a közgyűlés előtt posztolt Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a képviselőket nem tájékoztatták arról, hogy elmarad a mai ülés: Hoppá! Ma elmarad a közgyűlés. Az elvtársak bizonyára összevesztek vagy a párthelyeken vagy pénzen. Karácsony Gergely a jelenlevő képviselőket nem tájékoztatta az okokról, de a sajtónak tájékoztatást ígért.

Demszky Gábor húsz éves főpolgármesterségének utolsó időszakában történt hasonló eset: 2008 februárjában volt az egyetlen olyan helyzet,  amikor a baloldali pártok vitája miatt elmaradt a közgyűlés. Akkor, az SZDSZ az ellenzékkel együtt, az MSZP ellenében napirendre vette a költségvetés tárgyalását. A szocialisták emiatt az ebédszünet után már vissza sem tértek az ülésre. A szabad demokraták a délutáni tárgyalás előtt frakciószünetet kértek, ami alatt eltávoztak, így a közgyűlés határozatképtelen lett.

Úgy tűnik, hogy a DK mondja meg, hogy mi lehet a fővárosban, mi nem, valamint az is látszik, hogy Gyurcsány Ferenc érvényesíti a befolyását. Erről Tarlós István, korábbi főpolgármester beszélt lapunknak. Mint fogalmazott: Mindenesetre Karácsony nem tudja keresztülvinni a Fővárosi Közgyűlésben, amit Gyurcsány nem akar, hiszen a DK nélkül nincs meg a többsége. A főpolgármester helyzetét tovább nehezíti, hogy az utóbbi hónapokban elkezdett kicsit peckeskedni a DK-val és olyan dolgokat mondott, amelyekkel Gyurcsányt aligha kápráztatta el. Karácsony saját pártja pedig kerekítési hiba méretű.

MTI - MNO
  • A baloldalnak a legnagyobb vereséget is nehezére esik beismerni
    Mi az uniós vitákban soha nem a különállásra vagyunk büszkék, sőt sajnáljuk, ha egyedül kell kitartanunk, de ez elengedhetetlen, ha olyan döntéseket kell megakadályozni, amelyek Magyarország érdekeit figyelmen kívül hagyják – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hirado.hu-nak.
  • Drágítaná a parkolást Karácsony
    Budapest évek óta szenved a fővárosi vezetés átgondolatlan kapkodásából fakadó hatalmas közlekedési dugók miatt, de ősztől Karácsony Gergely és stábja még a parkolási díjak általános emelésével is nehezíti majd az autósok életét. A legdrágább helyeken 600 forint lesz egy óra várakozás, s ott este 10 óráig lesz fizetős a parkolás. Mindeközben Karácsonyék jelentősen csökkentik az ingyenes parkolás lehetőségét.
  • Kétmilliós fizetést adna élettársának Jakab Péter
    A Metropol értesülése szerint a Jobbik frakciószabályzatának teljes átalakítását készíti elő a Jobbik bukott elnöke. Már meg is született az erről szóló tervezet, ami teljhatalommal ruházza fel őt. Jakab, miközben a szexbotrányba keveredett Földi István elnökjelöltségét támogatva lényegében visszatérésre készül, a parlamenti frakció pénzügyi kereteit is teljes egészében meg akarja szerezni – olvasható az oldalon.
MTI Hírfelhasználó