Létezik egy bemutatásra érdemes magyar modell
Létezik egy bemutatásra érdemes magyar modell, amelyből a világ más nemzeti-konzervatív közösségei is tanulhatnak - emelte ki az Alapjogokért Központ főigazgatója a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary 2022 elnevezésű konferencián mondott nyitóbeszédében. További felszólalók.
2022. május 19. 19:06
Szánthó Miklós a konferencia megnyitóján Fotó: MH/Hegedüs Róbert
 

Szánthó Miklós úgy vélekedett, hogy a recept Magyarország alkotmányában található: "együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet".

A magyar jobboldal felismerte, hogy a demokrácia nemcsak liberális lehet, "sőt most éppen a liberálisoktól kell megvédeni a szabadságot" - hangoztatta, hozzátéve: "szabadon szeretnénk büszkék lenni nemzetünkre, mi magunk dönteni határaink védelméről, egy nő és egy férfi szövetségeként tekintünk a házasságra és szabadságot követelünk a szülőknek, hogy megválaszthassák a gyermeküknek adandó szexuális nevelést".

A jogi elemző intézet vezetője a konferencia céljáról azt mondta: "meg fogják valósítani a balliberálisok rémálmát, a nemzeti erők nemzetközi összefogását".
Jelezte: a tanácskozás mottójául az Isten, haza, család hármas egységét választották. Úgy fogalmazott: "ezek vagyunk mi, ez az, amiben hiszünk, és ez az, amire büszkék vagyunk". Ezt egy magát "jóemberkedőnek" beállító, de minden más véleményt elnyomó politikai gyakorlat átfogó támadás alá vette - mondta.

Szánthó Miklós az ukrajnai háborúra utalva azt mondta: amikor a nyugati világ együttműködésére, az egymás közötti kohézió erősítésére lenne szükség, "a nyílt társadalom hálózatának képviselői" öncélú ideológiai csatározásokkal, mondvacsinált jogállamisági eljárásokkal vannak elfoglalva.

Az intézet vezetője szerint a liberálisok annyira "túltolják a biciklit", hogy ösztönös ellenreakciót váltanak ki a hazájuk, családjuk miatt elkötelezett emberekből, "akiket Hillary Clinton nyomorultaknak, a magyar baloldal szintén leszerepelt miniszterelnök-jelöltje ostobáknak nevezett".

Megfogalmazása szerint "valójában mi vagyunk a lázadók, mert a korszellemmel szemben családot alapítunk és hiszünk abban, hogy az ember becsületének alapja a munka". "A mai nyugati világ egyik legsikeresebb politikai közössége a miénk, amely reményt adhat a nemzeti-konzervatív erőknek tengeren innen és túl" - tette hozzá.

Matt Schlapp, az American Conservative Union (ACU) elnöke a szervezőknek is köszönetet mondva a többi között arról beszélt, inspirálónak tartja, hogy vannak, "akik szabadságra, autonómiára vágynak, úgy hiszik, hogy az országaikat érintő kérdésekben ők maguknak kell dönteni", és nem Brüsszelben, Genfben, Párizsban vagy Washingtonban.

Matt Schlapp üdvözli a CPAC résztvevőit Fotó: MH/Hegedüs Róbert
 
Szólt arról is, hogy az amerikai baloldali média az antidemokratikus jelzőt süti az őket bírálókra. Matt Schlapp rögzítette azt is, hogy a konzervatív erők "nem vonulnak vissza, (...) Amerika jön, Amerika felébredt".
 

Santorum, Farage, Kovács, Bolsonaro

Az Istenbe vetett hiten, a hazán és családon alapuló értékek mellett álltak ki CPAC Hungary budapesti rendezvényének csütörtök délelőtti felszólalói, Rick Santorum és Kovács István, és ezt hangsúlyozta videóüzenetében Nigel Farage és Eduardo Bolsonaro is.

"A baloldal gonosznak állítja be a nyugati civilizációt, és elkötelezett az egyház és a családok lerombolása mellett. A romboló hazugságok nem élhetik túl az igazság feltárását" - hangsúlyozta Rick Santorum volt republikánus szenátor.

Az egykori amerikai elnökjelölt szerint a mai világ embere a saját örömeire koncentrál, és szabadsága korlátainak tekinti a házasságot és a gyermekvállalást. Rick Santorum egyetértett Orbán Viktor azon gondolatával, hogy a hitet prioritásként kell kezelni.

Rick Santorum a CPAC-en (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

"Harcolni kell a gyermekeinkért a Gonosz ellen, és gratulálok Magyarországnak, hogy az igazság bátor kimondásával támogatják a családokat és az egyházat.

Azok a társadalmak, amelyeknek nincs nemzeti identitásuk, gyermekeik, semmilyen csatában sincs esélyük" - mondta az amerikai republikánus politikus.

Kovács István, a CPAC Hungary rendezvényt az Amerikai Konzervatív Unióval közösen tető alá hozó Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy míg az Egyesült Államokban Donald Trump elnök "megbuktatása" óta üldözik a szólás- és vallásszabadságot, valamint a hazafiságot, Európában még rosszabb a helyzet.

"Miközben háború és válságok vannak, Brüsszelben arra sem képesek, hogy felismerjék, mi az európai érdek. Erős, kompetens, cselekvőképes Európa kellene, de ettől messze vagyunk, ez látszott a migrációs válságban és a pandémia idején is. Multinacionális vállalatok, a szilíciumvölgy urai, a globális politikai elit, nemzetközi szervezetek mind részesei egy szentségtelen szövetségnek, amelynek célja lebontani civilizációnk alappilléreit, a hitet, családot és a nemzetet.

Ellenfeleink szervezett hálózatként működnek világszerte" - fejtette ki Kovács István, aki szerint össze kell fogni a baloldal ellen.

A fórumot videóüzenetben üdvözölte Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt volt vezetője, aki fantasztikusnak nevezte a Magyarország által elért eredményeket, az Orbán Viktor által vezetett Fidesz egymás utáni negyedik választási győzelmét.

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

"Mindannyiunknak együtt kell működnünk. Talán vannak közöttünk eltérő álláspontok, például Oroszországgal kapcsolatban, de a közös értékeinkre kell koncentrálni" - jelentette ki Nigel Farage.

Szintén videóüzenetet küldött a CPAC Hungary résztvevőinek Eduardo Bolsonaro, a brazil képviselőház tagja, az államelnök fia. "A CPAC remek szerveződés arra, hogy bázisa legyen vitáknak arról, hogy hol tartanak a konzervatívok, hogy felidézzük a múltat és hagyományainkat és előre nézzünk. Magyarországon, Brazíliában és néhány más országban kiemelten erősek a konzervatívok, de az igazságot mindenkinek, mindenhol el kell mondanunk" - fogalmazott.

Orbán Balázs: a politikusnak tudnia kell olvasni a jelekből

A politikusnak tudnia kell olvasni a jelekből, a rend apró jelei mutatják meg, merre tart a civilizáció - vélekedett a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön Budapesten.

Orbán Balázs a Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű kétnapos konferencián szólalt fel, amely az Egyesült Államokban a konzervatív oldal politikai rendezvénye, a republikánus tábor seregszemléje. A csütörtökön kezdődő magyarországi eseményt, a CPAC Hungaryt az Alapjogokért Központ és az American Conservative Union (ACU) szervezte.

A politikai igazgató a rend apró jelei közé sorolta, hogy javul-e a közbiztonság, kedvesebbek-e az emberek, eljárnak-e rendezvényekre, akarnak-e hagyni valamit az utókorra.

Úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a foglalkoztatottság az egekben, a munkanélküliség a föld alatt van, segély helyett pedig közmunkaprogramot biztosítanak.

Szavai szerint utóbbi beindítása nem volt könnyű, az emberek felzúdultak. Mára azonban a közmunkaprogram siker lett, a résztvevők elhelyezkedtek a munkaerőpiacon, gyárakban dolgoznak, képesek ellátni magukat és családjukat - jelentette ki Orbán Balázs.

A közbiztonságon is változtattak: míg kormányzásuk előtt a bűnelkövetőket védte a jog, most már az áldozatokat óvja. Magyarország lett az egyik legbiztonságosabb hely a világon - hangoztatta a politikai igazgató.

Azt mondta, hogy Magyarország a nyugati civilizáció része. Figyelembe kell venni azonban, hogy egy kis államról van szó. Itt "nem lehet hibázni, mert minden hiba az utolsó is lehet", míg egy nagy és erős ország kibír "néhány generációnyi hanyatlást".

Történelme során Magyarországnak sokszor kellett védenie a nyugati értékeket - mondta Orbán Balázs, megemlítve a mongolok, a törökök és a szovjetek támadását is. A magyarok ezeket mind túlélték - emelte ki.

A politikai igazgató arra szólított fel, hogy "rakjuk rendbe magunkat, és akkor megmaradunk a nehéz időkben is". Azt hangoztatta, hogy hazafias módon kell viselkedni, az észlelt baj ellen pedig tenni kell.

Kovács Zoltán: a konzervatívok legfontosabb szövetségese a valóság

A magyar konzervatívok legfontosabb partnere és szövetségese a valóság - fogalmazott a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: "a mi társadalompolitikánk, politikai előkészítő munkánk, politikai döntéshozatalunk és végrehajtásunk a valóságon, a valóságérzékelésen és annak a társadalommal való rezonanciáján alapul". Ez a titka a magyar kormánypártok elmúlt négy választási győzelmének - mondta.

Hozzátette: ha valakinek kétsége lenne efelől, akkor a tavaszi, "soha nem látott" mértékű kétharmados győzelem a bizonyítéka annak, hogy ez a pálya, amit választottak, ezek a felismerések iránymutatók lehetnek.

Kovács Zoltán jelezte: a morális felsőbbrendűség egy olyan, valószínűleg belső kényszerből születően elidegeníthetetlen része a nyugat-európai magát progresszívnek, liberálisnak nevező "woke" kultúrának, amely folyamatosan napirenden van.

Példaként említette a 2010-11-es médiatörvénnyel kapcsolatban kirobbant csörtéket, az alaptörvény körüli vitákat, a foglalkoztatáspolitikában vagy a rendvédelem területén a romák felhasználását morális szempontokból. Ugyanez a folyamat volt megfigyelhető később a 2015-ös migrációs válságnál, majd a globális felmelegedésnél és hozzá kapcsolódó mozgalmaknál, a koronavírus-járványnál, napjainkban pedig a gyermekvédelmi törvény és az LMBTQ propaganda kapcsán, valamint az ukrajnai háborúnál - emelte ki.

A félrevezető, dezinformációkat tartalmazó valótlan narratívát jellemezve azt mondta: az nem érdekelt a valóságban és a tényekben, hanem egymásra épülő módon valóságot nélkülöző, eltorzított, illetve részben valóságos elemekből állva folyamatosan ismételget tartalmakat.

Kovács Zoltán a legfontosabbnak azt nevezte: amellett, hogy ellenállunk a morális imperializmus különböző megnyilvánulásainak és törekvéseinek, a "narratívaháborúban" nem szabad abba a hibába esni, amelybe az ellenfeleik, akik feláldozzák a tartalmat és a stílust is az ideológiáért, egyre messzebb kerülnek a valóságtól.

Václav Klaus: Magyarország bebizonyította, hogy lehetséges a konzervatív politika győzelme

Václav Klaus korábbi cseh államfő beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én. MTI/Illyés Tibor

Magyarország példája bebizonyította, hogy a konzervatív politika győzelme igenis lehetséges, és ez inspiráló - jelentette ki Václav Klaus, Csehország korábbi elnöke és miniszterelnöke csütörtökön Budapesten.

Václav Klaus a Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű kétnapos fórumon szólalt fel, amely az Egyesült Államokban a konzervatív oldal politikai rendezvénye, a republikánus tábor seregszemléje. A csütörtökön kezdődő magyarországi eseményt, a CPAC Hungaryt az Alapjogokért Központ és az American Conservative Union (ACU) szervezte.

Angol nyelvű beszédében a korábbi cseh elnök és miniszterelnök azt mondta, hogy ma az eszméik láthatóan visszaszorulóban vannak, amely folyamatot nehéz lesz megállítani.

Úgy vélekedett, hogy nem szükséges az elképzeléseik reformja, elegendő visszatérniük az alapokhoz.

Václav Klaus problémának nevezte, hogy nem megfelelően terjesztették az eszméiket, ezt pedig súlyosbította a konzervatív gondolkodók passzivitása a kommunizmus bukása után.

Azt mondta, hogy látja a szabadság elvesztését, amelyet a progresszív liberális demokráciák jogokkal váltottak fel.

A korábbi cseh elnök és miniszterelnök fontosnak nevezte "a törékeny Nyugat" megvédését belső intellektuális ellenségeitől.

Az ukrajnai háború ismét bebizonyítja, hogy minden katonai összetűzés a szabadság elnyomásához, a propaganda terjedéséhez vezet - hangoztatta Václav Klaus.

Angol nyelvű videóüzenetében Mike Waltz amerikai republikánus kongresszusi képviselő úgy fogalmazott, hogy látják menetelni Oroszországot és Kínát, miként azt is észlelték, hogy a kubai kommunista rezsim nemrég újra lesújtott a népre.

Kijelentette, hogy a kommunista rendszerek miatt több ember halt meg a világon, mint bármely más ideológia nevében. Ennek ellenére még mindig látható a kommunisták menetelése a maguk "brutalitásával, tekintélyelvűségével" - hangoztatta Mike Waltz.

A kongresszusi képviselő kiemelte, hogy az amerikai fiatalok több mint 30 százaléka kedvezően vélekedik a kommunizmusról. Nekik nincs fogalmuk arról, hogy ez a berendezkedés miként tette tönkre százmilliók életét - mondta Mike Waltz, aki szerint meg kell érteni, hogy a kommunizmus mekkora veszélyt jelent a szabadságra.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó