Liget – Már nincs szó ellenállásról
A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerint a beruházások folytatása kapcsán már nincs szó ellenzéki ellenállásról. Jövőre elindulhat az Új Nemzeti Galéria építése.
2022. május 19. 10:01

Városliget látványterv (Fotó: Városliget Zrt.)

– Április 3-án a kormány óriási felhatalmazást kapott a stratégiájának folytatására, amelynek egyik kiemelt eleme a Liget-projekt teljes körű megvalósítása – nyilatkozta lapunknak Baán László. A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerint a beruházások folytatása kapcsán már nincs szó ellenzéki ellenállásról, gyakorlatilag már csak Karácsony Gergely az, aki időről időre napirenden tartja a témát. Véleménye szerint ez a fajta hozzáállás a főpolgármester részéről már csak egyfajta védekezési attitűd.

– A Liget Budapest projekt megvalósítása kapcsán már nincs szó ellenzéki ellenállásról – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére Baán László, hozzátéve: csak Karácsony Gergely főpolgármester ragadt bele egy kommunikációs csapdába. A Liget-projekt miniszteri biztosa szerint az eddig átadott elemek is mind azt igazolják, hogy valótlannak bizonyultak azok az állítások, amelyek a beruházások megvalósítását a park elpusztításával azonosították.

Az ellenzék csak abban bízhatott, hogy majd sikerül megakadályozni a projektet, abban az esetben ugyanis bármit állíthattak volna, a magyarok pedig nem tudták volna ellenőrizni. Most azonban, amikor már mindenki a saját szemével győződhet meg a Liget-projekt eredményeiről, egyértelművé válik: nemhogy elpusztult, sokkal inkább bővült és gazdagodott, mondhatni a Városliget háború előtti aranykora tért vissza – rögzítette Baán László.

– Így ha az ember végignézi az ellenzéki reakciókat, azok a hangok, amelyek ellenezték a Liget-projektet elvékonyodtak, mondhatni egyszólamúvá váltak, ugyanis gyakorlatilag már csak Karácsony Gergely az, aki időről időre napirenden tartja a témát. Úgy tűnik azonban, hogy már nem ez van az agendáján, számára ez már csak egyfajta védekező attitűd lehet – fogalmazott a miniszteri biztos.

A Liget-projekttel kapcsolatban megfogalmazott vádakra és aggodalmakra reagálva, miszerint a beruházások csökkentik a zöldfelületek mennyiségét, a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum igazgatója kiemelte: 

a Városliget saját hagyománya, hogy az épületeket – gondoljunk csak a Széchenyi gyógyfürdőre, a Vajdahunyad várára, a Szépművészeti Múzeumra vagy a Fővárosi Állatkertre – nem a park köré, hanem belé építették.

Ezt a hagyományt szem előtt tartva pedig a Liget Budapest projekt részeként is a parkba, azon belül is olyan helyekre építkeznek, ahol már korábban is épületek álltak – magyarázta Baán László.

Európa legnagyobb kulturális beruházásának folytatása kapcsán a miniszteri biztos hangsúlyozta: az országgyűlési választások eredménye egyértelműen eldöntötte az építkezések folytatását.

– Április 3-án a kormány óriási felhatalmazást kapott a stratégiájának folytatására, amelynek egyik kiemelt eleme a Liget-projekt teljes körű megvalósítása. A beruházások egyik kulcseleme pedig az Új Nemzeti Galéria megvalósítása, amelyre első körben ki kell írni a megfelelő közbeszerzéseket, az építkezés pedig a reményeink és a terveink szerint jövőre indulhat el – tájékoztatott Baán László.

Mint mondta, az Új Nemzeti Galéria még egy olyan adósság, amely minden bizonnyal meg fog épülni, ezáltal pedig a Városliget Európa, sőt nem túlzás azt állítani, hogy a világ legkomplexebb és legizgalmasabb kulturális negyede lesz.

„Nem fogom magam fához láncolni” 

Bár továbbra is zavarnák a Liget-projektben zajló építkezések, a korábbiakkal ellentétben már nem akar egy fához láncolva tiltakozni a Városligetben Karácsony Gergely. Budapest balliberális főpolgármestere a Válaszonline.hu-nak adott interjúban ugyanakkor kiemelte: politikailag van mozgástere, ezért a Liget-projekt körüli vitákat még nem tekinti lezárt ügynek. Karácsony, aki egyébként a Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megvalósítását is blokkolná, megjegyezte azt is: meglepődne, ha az elkövetkező két évben a kormánynak lenne ötszázmilliárd forintja az Új Nemzeti Galéria megépítésére.

 

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó