Gróf Merán Fülöp életműkiállítása Csákberényben
Megnyílt gróf Merán Fülöp vadász, sportlövő, író életműkiállítása a nevét viselő vadászati és erdészeti múzeumban, a Fejér megyei Csákberényben.
2022. május 17. 19:40

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) beszédet mond, mellette Vécsei László polgármester a Gróf Merán Fülöp emlékezetére rendezett "Mindig csak hazatértem" című kiállítás megnyitóján a nevét viselő csákberényi múzeumban 2022. május 17-én. MTI/Vasvári Tamás

Megnyílt gróf Merán Fülöp vadász, sportlövő, író életműkiállítása a nevét viselő vadászati és erdészeti múzeumban, a Fejér megyei Csákberényben.

A Mindig csak hazatértem című tárlat keddi megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a vadászíró a legnehezebb körülmények között is megmaradt magyarnak. Mint mondta, Merán Fülöp példát mutatott magyarságból, kereszténységből és emberi tartásból.
   
Rámutatott, hogy könyveiből Csákberény és Fejér megye 20. századi történelme kiválóan megismerhető, ráadásul, nemcsak a száraz tényekre koncentrált, hanem a miliőt is képes volt visszaadni.

 

A csákberényi Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum a "Mindig csak hazatértem" című életműkiállítás megnyitójának napján 2022. május 17-én. MTI/Vasvári Tamás
   
Semjén Zsolt felidézte, hogy gróf Merán Fülöp stájerországi kiállítását bezárták, élete nagy műve nem maradt fenn Ausztriában. Ezért vágyott rá, hogy gyűjteménye ne egy raktárban végezze, hanem ott legyen látható, ahová ő ezer szállal kötődött, így kijelenthető: "Merán Fülöp most tért haza".
   
Philipp Meran, a gróf unokaöccse nagy örömnek nevezte, hogy létrejött a kiállítás, amellyel Merán Fülöp álma vált valóra. Megjegyezte, hogy "olyan, mintha nagybátyám szobájában állnék".

A Gróf Merán Fülöp emlékezetére rendezett "Mindig csak hazatértem" című kiállítás a nevét viselő csákberényi múzeumban.
   
Megemlítette, hogy a család többi tagjával ellentétben, nagybátyja sohasem szakította meg a kapcsolatot Magyarországgal és a magyar emberekkel, "a szíve mindig itthon maradt". Köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért, mert befogadták az életművet és a gyűjtemény méltó helyére kerülhetett.
   
Vécsei László polgármester elmondta, hogy a kiállítás négy részből áll: a család története mellett a vadászati hagyaték egy része látható, emellett Merán Fülöp írói munkásságának emlékei, valamint sportlövőként szerzett érmei tekinthetők meg. Jelezte, hogy a kiállításmegnyitóval a munka nem ért véget, mert naplói, kéziratai, versei még feldolgozásra várnak.

MTI
  • Fantasztikus ezüstérmet szerzett a magyar váltó a csapatversenyben
    Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.
  • Ez a száz nap nem fog változtatni az ezeréves magyar-lengyel barátságon
    A magyarokat és lengyeleket szándékos dezinformációkkal ugrasztja össze a sajtó – mondja lapunknak a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke. Marek Kuchciński megértően fordult a kárpátaljai magyarok problémái felé is, de szerinte a vitákat könnyebb lesz rendezni, ha Ukrajna EU-tag lesz.
  • Brutális áremelésre készülnek Karácsonyék Budapesten
    Brutálisan emelnék a budapesti parkolási díjakat Karácsony Gergelyék, tovább nehezítve ezzel a fővárosi autósok életét. A fővárost 4 zónára osztanák, a belső zónában 600 forintba kerülne egy óra parkolás. Az autóklub jogi bizottságának elnöke szerint Karácsony Gergely terveinek semmilyen szakmai indoka nincs – hangzott el az M1 híradójában.
MTI Hírfelhasználó