Harcos pillanatok
Bevonulás, kivonulás. Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés.
2022. május 21. 00:09

ORSZÁGGYŰLÉS, MÁJUS 16. HÉTFŐ

A beszéd a nyilvánosság előtti szólás művészete és tudománya. Becsülete és fontossága olyan társadalmakban volt és van, amelyekben az emberek félelem nélkül szólhatnak. A parlamentben erre ezúttal sem volt panasz. Ontották a szép dalokat, virágzott a mandulafácska merészen, párthű tapsok fényesítették, füttyök, dörömbölések,   rikkantások pedig élénkítették.

Rákattintva a számokra, a szólalások hitelesen olvashatók. - Kellemes találkozást!

 

 

NAPIREND ELÖTT

FELSZÓLALÁS

HOZZÁSZÓLÁS

UNGÁR PÉTER

(LMP)

„Aktuális ügyeinkről.”

RÉTVÁRI BENCE

(Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára

2-4

JÁMBOR ANDRÁS IMRE

(Párbeszéd)

„Aktuális ügyekről.”

ORBÁN BALÁZS

(Miniszterelnökség államtitkára)

5-8

TOROCZKAI LÁSZLÓ

(Mi Hazánk)

„Aktuális közügyek.”

DÖMÖTÖR CSABA

(Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára)

9-14

KOMJÁTHI IMRE

(MSZP)

 „Aktuális kérdésekről”

BODÓ SÁNDOR

(Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára)

15-18

TÓTH ENDRE

(Momentum)

„Szavak helyett végre tettekre van szükség a magyar oktatás megmentéséhez!”

RÉTVÁRI BENCE

(Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára)

19-22

Z. KÁRPÁT DÁNIEL

(Jobbik)

„Propaganda és valóság!”

DÖMÖTÖR CSABA

(Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára)

23-26

GYURCSÁNY FERENC

(DK)

„Eskü előtt!”

DÖMÖTÖR CSABA

(Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára)

27-30

JUHÁSZ HAJNALKA

(KDNP)

„A jelenlegi brüsszeli olajembargó javaslat Magyarország energiaellátásának biztonságát romba döntené!”

MENCZER TAMÁS

(Külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára)

31-34

SELMECZI GABRIELLA

(Fidesz)

„Aktuális ügyeink!”

RÉPÁSSY RÓBERT

(Igazságügyi Minisztérium államtitkára)

35-40

 

MINISZTERELNÖK VÁLASZTÁSA

 

Az Országgyűlés ÁDER JÁNOS köztársasági elnök javaslatát elfogadva ORBÁN VIKTORT miniszterelnökké választotta.

IGEN

NEM

TART.

133

27

0

ORBÁN VIKTOR

eskü

felszólalás

45-48

A DK képviselőinem szavaztak, egységesen távolmaradással tiltakoztak. A miértre Gyurcsány Ferencfrakcióvezető adott magyarázatot:„Mi a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintjük, mert a törvényesség nem a jogszerűség látszata, hanem a törvényben rögzített népakaratnak való megfelelés. Márpedig ez a kormány megtörte a népakaratot, amikor megszállta és szétzilálta a köztársaságot.”

A Jobbik képviselői is egységesen megtagadták a voksolást. „Hülyeségekről nem szavazunk!” – indokolta a távolmaradástJakab Péterfrakcióvezető.

ÁLTALÁNOS VITA

Határozati javaslat országos népszavazás elrendeléséről, melynek témája Karácsony GergelyBudapest főpolgármestere által kezdeményezett, a Fudan egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról szóló referendum.

H/35: szöveges PDF.

49-80

VIGH LÁSZLÓ

(Fidesz, Igazságügyi bizottság) 

„A szükséges aláírások száma meghaladta a 200 ezret, ezért az Igazságügyi bizottság a törvényi előírások alapján a népszavazások kiírására tett javaslatot.” 

SEBIÁN-PETROVSZKI LÁSZLÓ

(DK) 

„A népszavazási kezdeményezés csak arra jó, hogy nagyon drágán fenntartson egy hamis látszatot, egy színházat, és eltakarja Orbán Viktor törvénytelen kormányának valóságos természetét!”

BRENNER KOLOMAN

(Jobbik)

„13 milliárd forintot önök most arra fognak felhasználni, meglehetősen aljas politikai indokból, hogy augusztus elejére kiírnak egy népszavazást, hogy utána megint mutogathassanak az ellenzékre, hogy höhö, még ezt sem tudták megcsinálni!”

HAJNAL MIKLÓS

(Momentum)

„Felfoghatatlan számomra az önök kommunista nosztalgiája, ami ráadásul a magyar diákok lakhatásába kerül. Mondjuk, az után, hogy önök már vagy húsz alkalommal utasították el az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, ez annyira nem meglepő!”

TOROCZKAI LÁSZLÓ

(Mi Hazánk) 

„Itt állunk nem sokkal a népszavazás előtt, és a magyar emberek nem is nagyon tudnak erről, tehát már réges-régen kampányolni kellene. Így természetes az, szinte 100 százalék, hogy érvénytelen lesz majd a népszavazás, kidobjuk a 13 milliárd forintot az ablakon!”

APÁTI ISTVÁN

(Mi Hazánk) 

„Gyakorlatilag Csurka István szavai jutnak eszembe akkor, amikor a baloldalról gondolkodom: „Halottra már nem kell pióca!” Ha nem következik be a Gyurcsány-Bajnai-korszak elképesztő országrombolása, akkor a Fidesz soha nem szerzett volna kétharmados többséget. Mi támogatjuk azt, hogy a népszavazásra sor kerüljön, viszont így, ebben a formában az álláskeresési járadék időtartamának megemelésére vonatkozó kérdésre nem áll módunkban támogató választ adni.”

JÁMBOR ANDRÁS IMRE

(Párbeszéd)

„Ez a népszavazás a létbiztonságról szól egy olyan hármas válsághelyzetben, amiről itt már sokat beszéltünk.  Nekünk viszont nem az a célunk, hogy csináljunk egy jó kampányt, hanem az, hogy megoldjunk két olyan problémát, amiről ez a népszavazás szól; megoldjuk az álláskeresési járadék háromról kilenc hónapra való növelését, és hogy fölépüljön a Diákváros. Ezek olyan fontos célok, amikért megéri küzdeni!”

CSÁRDI ANTAL

(LMP)

„A Lehet Más a Politika teljes mellszélességgel támogatja a két kérdésről szóló népszavazás megtartását. 250 ezer honfitársunk gondolta úgy, hogy ebben a kérdésben a magyar polgároknak kell döntést hozni!”

HOLLIK ISTVÁN

(KDNP)

„Avalós helyzet az, hogy bár önök kezdeményezték ezt a népszavazást, valójában suttyomban ki akarnak menekülni belőle. Ezzel nem bennünket bántanak meg, hanem azokat a saját aktivistáikat csapják be, akiket arra kértek tavaly télen, hogy a hidegben gyűjtsenek aláírásokat. Ők ezt megtették önöknek, és most meg a népszavazás mögül, még egyszer mondom, jogi trükkökkel suttyomban ki akarnak hátrálni. Hát, milyen viselkedés ez?

KOMJÁTHI IMRE

(MSZP) 

„Sokfelé jártam az országban, és azt mondták, hogy nem luxusegyetemet szeretnének, nem kínai egyetemet. A magyar fiataloknak szeretnének esélyt újfent, hogy legyen egy olyan kollégium, olyan olcsó szálláslehetőség minél közelebb az egyetemekhez, ahol el tudnak elhelyezkedni. Tehát nem kínai Fudan Egyetem, hanem Diákváros!

Z. KÁRPÁT DÁNIEL

(Jobbik)

 „Nem várható el, hogy egy alapvetően létbizonytalanságban tartott magyar fiatal, aki mondjuk, most alapított családot, és elveszíti az állását, garantáltan tudjon a szülőföldjén boldogulni, Európa legkegyetlenebb kormányának a legszűkmarkúbb rendszere mellett. Mi azt szeretnénk, hogy az a nagyon kevés magyar fiatal, aki még megvan, az a szülőföldjén tudjon boldogulni, kényszerből senkinek ne kelljen elhagyni a hazáját. Alapvető nemzeti érdek tehát ezeknek az embereknek visszaépíteni a szociális háló legalább alapfokát.”

APÁTI ISTVÁN

(Mi Hazánk) 

„Az elmúlt 12 évben az esetek többségében nem törvényalkotás folyt, hanem törvénygyártás, a kettő között nemcsak nyelvtani, hanem tartalmi szempontból is jelentős a különbség. Úgyhogy én azt tanácsolom önöknek, hogy alaposabban próbáljanak hozzáfogni a munkához, amikor egy kérdést kell megfogalmazni, hiszen mi úgy kerültünk be a magyar Országgyűlésbe, hogy egyrészt Orbán-erejű ellenszélben kellett menetelnünk, másrészt a baloldal is mindent megtett annak érdekében, hogy nekünk ez a mutatvány ne sikerüljön.” 

 

 

NACSA LŐRINC

(KDNP)

„Hiányolom a bátor, vitára kész demokratákat, akik a vezérszónokijuk után gyorsan kimenekültek a teremből. A hatalom a népé, ahogy önök ezt nagyon hangoztatták korábban, de most már nem annyira tetszik. Gyurcsány Ferenc ma is elmondta, hogy az a választási rendszer illegitim, ahol nem ő nyer. De hát ismerjük ezt, hogyha valami nem tetszik neki, akkor kilöveti mások szemét és megkardlapoztatja őket. Az a helyzet, hogy egyikük sem beszélt arról, hogy Magyarországon márciusban 3,2 százalék volt a munkanélküliség, és ez az Európai Unió negyedik legjobb adata. Amikor nem ismerik el ezeket az eredményeket, amiket az elmúlt 12 évben az egymillió új munkahely megteremtésével, a szinte teljes foglalkoztatottság elérésével elértünk, akkor semmibe veszik a magyar emberek munkáját, semmibe veszik a magyar vállalkozások eredményeit. Szerintem ez hiba! A magyar emberek világos üzenetet küldtek önöknek is április 3-án. Soha ennyien nem szavaztak egy politikai közösségre, mint ránk, és ezzel önökről is véleményt mondtak. Kérem, hogy fogadják el ezt a véleményt, és ezzel a hátuk mögött vagy inkább a szemük előtt folytassák a politizálásukat! 

VIGH LÁSZLÓ

(Fidesz, Igazságügyi bizottság) 

„A baloldal még keresi a helyét! Azt a politikát viszont, amit a keresztény-konzervatív, polgári értékrend jelent, jutalmazták a választásokon. Többséget adtak neki, és most önök belementek egy olyan utcába, amelyből nem tudnak kijönni. Tehát kaptak egy gyomrost, és most következik a második. Hát, őszinte részvétem önöknek!”

NAPIREND UTÁN

Z. KÁRPÁT DÁNIEL

(Jobbik)

„Meddig még?”

81-82

VARJU LÁSZLÓ

(DK)

 "Mi történik Újpesten?"

83-84

BARKÓCZI BALÁZS

(DK)

"A XV. kerületben is egyre nagyobb problémát jelent az óvodapedagógusok hiánya"

85-86

SZTOJKA ATTILA

(Fidesz)

"371 csillag"

87-88

DÓCS DÁVID

(Mi Hazánk)

"Nyugat-Nógrádban vannak, akik jobban is teljesíthetnének!"

89-90

APÁTI ISTVÁN

(Mi Hazánk)

"Mikor juthatunk el az M49-es úton a csengeri börtönhöz?"

91-92

 

Bartha Szabó József
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó