A GRU veszi át az orosz hírszerzést Ukrajnában
A háború további szakaszában az orosz katonai hírszerzés (GRU) fogja ellátni az elsődleges hírszerzési feladatokat Ukrajnában − számolt be több nyugati sajtóorgánum. A GRU az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) váltja.
2022. május 10. 20:15

Hadállás – understadingwar.com

Az orosz katonai hírszerzés veheti át az eddig az FSZB által ellátott hírszerzési feladatokat Ukrajnában. Az átszervezés fő célja az eddigi hibák kiküszöbölése, valamint a katonákkal való szorosabb együttműködés lehet.

Файл:Emblem of the GRU.svg

A GRU jelvénye – wikipedia

A háború további szakaszában az orosz katonai hírszerzés (GRU) fogja ellátni az elsődleges hírszerzési feladatokat Ukrajnában − számolt be több nyugati sajtóorgánum. A GRU az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) váltja az invázió szempontjából kiemelten fontos szerepkörben, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök − amerikai és brit hírszerzési információk szerint − az FSZB gyenge teljesítményét nevezte meg a Kijev elfoglalására irányuló offenzíva sikertelenségének fő okaként.

Файл:FSB Emblem.png — Википедия

Az FSZB jelvénye – wikipedia

Amerikai tisztviselők szerint a nagy múltú titkosszolgálat presztízse az utóbb időben jelentősen csökkent az orosz hadsereg köreiben, egyes jelentések szerint több orosz tiszt, köztük számos zászlóalj parancsnoka nem hajlandó végrehajtani a felsőbb szintekről érkező utasításokat. A GRU kinevezése többek közt ezt a problémát hivatott orvosolni.

A GRU sokkal hatékonyabb lehet a harctéren, jobb kapcsolatot ápol a katonákkal, jobban kiépített logisztikai hálózata van − magyarázta a The Daily Telegraph brit konzervatív napilapnak Andrej Szoldatov orosz titkosszolgálatokra specializálódott kutató.

Why is a Russian Intelligence General in Moscow Lefortovo Prison? - The  Moscow Times

Már korábban ütött Szergej Beszeda órája – themoscowtimes.com

Az, hogy az FSZB milyen feladatokat fog ellátni ezután Ukrajnában, még kérdéses, azonban valószínűleg nagyszabású személyi átalakítás várható, főként a külföldi hírszerzéssel foglalkozó részlegen. A múlt hónapban járta körbe a világsajtót Szergej Beszeda FSZB-vezető és több száz, az osztálya alá tartozó alkalmazott bebörtönzésének és elbocsátásának híre, ez lehetett a reformkísérlet első lépése.

Andrei Soldatov — Russia Political Insight

Andrej Szoldatov – russianpoliticalinsight.com

Börtönben lehet az orosz hírszerzés egyik vezetője

Szergej Beszedát, az FSZB külföldi hírszerzési ágának vezetőjét nyugati információk szerint egy moszkvai börtönbe szállították.

A GRU ezen a néven 1942 óta működik, azonban elődje már a napóleoni háborúk idején is látott el hírszerzési tevékenységet. A II. világháború alatt a GRU legfőbb feladata a központi hatalmakról való információ gyűjtése volt. A hidegháborúban aztán még inkább felértékelődött a szolgálat szerepe a nyugati blokkal folytatott fegyverkezési verseny és a proxyháborúk területén.

A GRU egyik legjelentősebb sikere ebben az időszakban a brit atomfegyverprogram szabotálása volt.

Автомобильная Наклейка Войска специального назначения

A Különleges Rendeltetésű Erők, Szpecnaz jelvénye – atributia.ru

Emellett a szolgálathoz tartozó Szpecnaz-alakulatok szinte mindegyik hidegháborús konfliktusövezetben aktívan jelen voltak, az 1979-ben indított afganisztáni háborúban kiemelt szerepük volt a felderítésben, a megfigyelésben. A katonai hírszerzés a Szovjetunió felbomlását is viszonylag érintetlenül vészelte át, 2010-ben ugyan nevet változtatott, azonban azóta is a GRU akronímát használják a legtöbb helyen. Annak ellenére, hogy a Nyugat számára régóta ismerős szolgálatról van szó, viszonylag kevés pontos információval rendelkeznek a GRU felépítéséről, tevékenységéről, valamint az alkalmazottak létszámáról.

Vlagyimir Alekszejev – timesnewsuk.com

A nyugati hírszerzési források szerint az ukrajnai feladatokat Vlagyimir Alekszejev tábornok fogja koordinálni, akit még 2012-ben neveztek ki a szolgálat vezetőhelyettesévé. Alekszejev neve nem ismeretlen a nyugati országoknak: az Egyesült Királyság és az Európai Unió szerint is ő irányíthatta a volt orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya elleni merényletet.

Julia és Szergej Szkripal

Julia és Szergej Szkripal – The Telegraph

Szergej és Julija Szkripalt még 2018-ban a dél-angliai Salisburyben, a vegyi fegyvernek számító novicsok idegméreggel próbálták megölni, a nyomozás szálai pedig a GRU-hoz vezettek. Alekszejev azóta felkerült az unió szankciós listájára, valamint az Egyesült Államok is büntetőintézkedéseket vezetett be ellene, miután a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozással vádolták meg. Andrej Szoldatov szerint a tábornok képes lehet helyrehozni azokat a hibákat, amelyeket az FSZB elkövetett a háborút megelőzően és annak első szakaszában.

Alekszejev testközelből tapasztalta meg a harcokat Szíriában, valamint a donbaszi konfliktus idején. Tiszttársai leírása alapján vakmerő, magabiztos és brutális parancsnok − fogalmazott a szakértő. 

Scheffer Joakim

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó