Orbán Viktor a józan ész megmaradt hangja Európában
Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára.
2022. május 8. 18:31

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását –  jelentette ki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a közmédiában, miután kiderült, az Európai Unió az ukrajnai háborúval összefüggésben az orosz ortodox egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának a szankciós listára helyezését tervezi.

Azbej Tristan hangsúlyozta: Magyarország elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, több szankciót támogatott, ám nem törekszik arra, hogy valamelyik oldalra álljon. 

A béketeremtést támogatja, és károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat. 

Az államtitkár tájékoztatása szerint az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és negyvenezer papja van, az Európai Bizottság eszement elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől. Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez húzta alá. 

Ennek kapcsán – folytatta – több egyházi vezető, például a szír ortodox pátriárka, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje kormányzó főpapjának tanácsadója is levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a kereszténység és a józan ész megmaradt hangjához az Európai Unióban.

Azt írták, az Európai Bizottság elképzelése veszélyes precedens teremthet más egyházak sakkban tartására, politikai szankcionálására is. Magyarország számára azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását – rögzítette a Miniszterelnökség államtitkára.

A történtek kapcsán péntek reggel a a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette, hogy Kirill pátriárka védelme érdekében ha kell, akkor Magyarországnak a nyílt vitáig is el kell mennie.

Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára, ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és ez szent és sérthetetlen  – hangsúlyozta a kormányfő.

 

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó