Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely az amerikai külügy szerint
Az amerikai utazóknak szóló ajánlásban a teljesen biztonságos országok szűk csoportjában sorolják fel hazánkat – szemben Európa nagy részével.
2022. május 4. 12:49

Az amerikai utazóknak szóló ajánlásban a teljesen biztonságos országok szűk csoportjában sorolják fel hazánkat – szemben Európa nagy részével – olvasható a Mandiner cikkében.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma – mint a legtöbb külügyminisztérium a világon – rendszeresen frissített országlistákat és térképet közöl, amelyeken feltünteti, hogy saját állampolgárainak mit javasol tervezett külföldi utazásaik előtt.

A washingtoni State Department különböző kategóriákat állít fel: van a teljesen biztonságos országok szűk csoportja, ahova bármiféle különös elővigyázatosság nélkül utazhatnak az amerikaiak; vannak olyan országok, ahol fokozott óvatosságot javasolnak az utazóknak; aztán vannak államok, amik kapcsán az utazás meggondolását javasolják; és végül azok az országok, amikhez annyit fűz az amerikai külügy, hogy oda ne utazzon senki.

Az országlista friss táblázata szerint nagyon érdekesen alakul Európa: az amerikai kormányzat szemszögéből alig néhány európai országot értékelnek úgy, hogy oda aggodalom nélkül utazhatnak az amerikaiak – és ezek közé tartozik Magyarország, továbbá a térségünkből Szlovákia, Románia, Bulgária, Montenegró és Görögország.

Rajtuk kívül Svájc, Portugália és az észak-európai országok vannak ebben a kategóriában.

Ezzel szemben Nyugat-Európa nagy részében már a fokozott elővigyázatosság az ajánlott Washington szerint.

Az amerikai utazóknak szóló térkép (Fotó: Travel.state.gov)

Érdekes, hogy a világon alig van olyan ország, ahová Washington szerint gond nélkül utazhatnak az amerikai polgárok: Kanada, Ausztrália, Argentína, vagy épp Mongólia és Kirgizisztán van ezen a szűk listán.

Ukrajna, Belarusz, Oroszország, Moldova, valamint a Közel-Kelet nagy része pedig no-go zóna a hétköznapi amerikaiak számára.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

MNO - mandiner.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó