Karácsony Gergely befolyásolni próbálta a választásokat
Wintermantel Zsolt emlékeztette a főpolgármestert, hogy Budapesten is erősödtek a kormánypártok.
2022. április 14. 11:26
A főpolgármester demokráciaértelmezését sokan nem osztják Fotó: MH/Purger Tamás

 

Rendkívüli közgyűlést tartott a Fővárosi Önkormányzat. Rendkívüli volt abból a szempontból is, hogy nemcsak a háború kezdete, de az országgyűlési választás óta is ez volt az első alkalom, hogy a főváros képviselői összeültek.

Már a közgyűlés kezdete előtt kiderült, hogy Karácsony Gergely  főpolgármester megpróbálta befolyásolni a választásokat. A Telexnek adott interjújában  ugyanis bevallotta, hogy a választásokra hivatkozva eltitkolta: véglegesen le akarja zárni a pesti rakpart jelentős szakaszát az autók előtt, amitől állandósulhatnak a dugók a városban.

„Például a pesti alsó rakpart tervezése során volt az a korábbi szakmai döntés, hogy a Lánchídtól délre eső rész teljesen autómentes lesz. Ennek bejelentésével várnom kellett eddig a hétig, felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá” – fogalmazott a főpolgármester. Az átláthatóságot hirdető Karácsony senkivel nem egyeztetett: „Nem volt erről vita, egyszerűen én igyekeztem kerülni egy ilyen típusú konfliktust, volt belőle éppen elég enélkül is.”

A rendkívüli ülés összehívására azért volt szükség, mert a választást megelőzően Karácsony Gergely főpolgármester elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan mentesíteni kívánta a közgyűlést az országos politikától, így az ülés március végén elmaradt.

Az ülés rövid csendes megemlékezéssel kezdődött, a februárban elhunyt Szolnoki Andrea hajdani egészségügyért és szociálpolitikáért felelős főpolgármester-helyettesre emlékezve. Természetesen nem maradhattak ki a napirend előtti felszólalások közül mind a baloldal, mind a polgári oldal választást értékelő szavai, az ülés nyitányaként Karácsony Gergely főpolgármester szólalt meg ez ügyben. A teremben jelen voltak a fővároshoz tartozó, április 3-án megválasztott országgyűlési képviselők is, egy kivételével, mert érdekes módon Dunai Mónika, a Fidesz–KDNP színeiben a XVII. kerületben győztes képviselő meghívása valahogyan elkeveredett.

Karácsony Gergely értékelésében kiemelte, két ok is van a számadásnak, az egyik az országgyűlési választás, a másik pedig, hogy éppen fél időnél jár a város megválasztott vezetése. A választás értékelésénél Karácsony megköszönte mindenkinek a részvételt, valamint kiemelte: máshogy látta a főváros lakossága, hogy milyen kormányra van szükség, és másként a vidék. Ez a főpolgármester szerint sokakban sokféle gondolatot indított el, de Budapest nem városállam, és továbbra sem kíván az lenni.

Arról, hogy a hátralévő két és fél évben mi várható, szerény képet festett Karácsony Gergely. A költségvetés kapcsán elmondta, hogy az tartalmaz egy harmincmilliárdos hitelt, illetve egy húszmilliárdos állami támogatás igénylését. Ezen gondolat mentén természetesen a főpolgármester folytatta a már két és fél éve tartó mantráját, miszerint a főváros és a baloldali kerületek ki vannak véreztetve, és ha az állam eladósodhat, akkor a főváros is.

Különösen érdekes volt az a megjegyzés, amit Karácsony a felszólalása vége felé tett: „Szeretett városunknak mindig többet akarunk adni, mint ami képességeinkből és lehetőségeinkből kitelik, ezért a lehetőségeink fejlesztésén kell dolgozni.” Ezzel a főpolgármester közvetve beismerte, hogy képességeik fejlesztése helyett több pénzzel kívánják Budapest problémáit orvosolni.

A Fidesz–KDNP-frakció részéről Wintermantel Zsolt reagált a választás eredményére és Karácsony Gergely szavaira. „Mindenkor erős felhatalmazást jelent a magas részvétel” – mondta el a képviselő, majd hozzátette: az eredményekből mindenkinek érdemes tanulságokat levonni, még a Budapesten nagyot futó, Gyurcsány-féle összedrótozott baloldalnak is. Wintermantel kiemelte: habár ahogy az a világ számos más helyén megfigyelhető, a főváros balra húz, nem szabad elmenni a Fidesz–KDNP erősödése mellett a fővárosban sem, hiszen a különbség már csak hét százalék.

A képviselő emlékeztette a főpolgármestert, hogy igencsak szeret szavak szintjén kiállni a sajtószabadság és az emberi méltóság mellett, mégis a sajtó kérdéseire nem válaszol, Budapest-infót pedig nem tartott a megválasztása óta. Ugyanez a minősítés köszön vissza Wintermantel Zsolt szerint akkor, amikor úgy értékeli a választást, hogy van még egy város, ahol lobog a szabadság zászlaja, majd feltette a kérdést Karácsony Gergelynek: „Ez lenne az ön szabadsága, ez az ön demokráciája? Főpolgármester úr, Rákosmentén milyen zászló lobog? Vagy ott már megszűnt a szabadság, ott már nincs demokrácia?”

Wintermantel emlékeztette Karácsonyt, hogy az emberek Budapest vezetésével bízták meg, nem az országos politikába amatőr módon való belekontárkodással, majd hozzátette azt is: „Értem én, hogy eddig azt gondolta, az idő önnek dolgozik. Csak kicsit magas az órabére, amit a budapesti polgárok és igen, az egész ország valamennyi adó­fizető polgára fizet.”

Tovább növelheti a fővárosi dugókat, hogy Karácsony kitiltja az autókat a pesti rakpartról

Újabb megszorítás várhat az autósokra Budapesten, ugyanis Karácsony Gergely arról beszélt egy internetes portálnak, hogy autómentessé tenné a pesti alsó rakpartot a Lánchídtól délre. A főpolgármester azt is elmondta, hogy a terv nem új, de azt a választási kampányban nem akarta bejelenteni, mert konfliktusokat szült volna – számolt be róla az M1 Híradó.

Jelentős volt a forgalom szerda délután a pesti alsó rakparton. Az Erzsébet híd irányába lépésben, a Lánchíd felé tömött sorokban haladtak az autók. Ez Budapest egyik legforgalmasabb útvonala.

Karácsony Gergely most mégis ki akarja tiltani innen az autósokat. A főpolgármester a Telexnek vallotta be, hogy a rakpart Lánchídtól délre eső részét teljesen autómentessé teszi. Karácsony Gergely az internetes portálnak úgy fogalmazott: „Ennek bejelentésével várnom kellett eddig a hétig, felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá”.

Az M1 Híradónak Karácsony Gergely arról beszélt: a rakpart autósmentesítése benne van a programjában, de arra már érdemben nem válaszolt, hogy miért nem lehetett erről a kampányban beszélni.

A főpolgármestertől azt is szerették volna megkérdezni, pontosan honnan tiltják majd ki az autósokat a rakparton, de erre már nem volt lehetőségük.

Karácsony Gergely eltitkolta az autómentesítési terveit, hogy ne rontsa tovább a baloldal esélyeit a kampányban – ezt már a Mandiner írta. A portál szerint, ha a főpolgármester elképzelései a választások előtt kiderültek volna, annak negatív következményei lettek volna a főváros választási eredményeire.

A rakpart autómentesítése egyébként azt jelenti, hogy a következő hónapokban, sőt években az eddigieknél is nagyobb dugók lesznek majd Budapesten.

Pedig már így is mindennaposak a torlódások. Karácsony Gergelynek ugyanis az egyik első intézkedése az volt, hogy a nagykörúti kerékpársávokat jelölt ki, amivel elvett egy forgalmi sávot az autósoktól.

Új buszsávokat is kijelöltek Karácsony Gergelyék. Szakértők szerint ezzel a buszok menetideje nem csökkent, viszont gyakoribbak lettek a balesetveszélyes helyzetek és állandósultak a dugók. Emlékezetes, hogy a főpolgármester sokáig a tömegközlekedést ajánlgatta a dugókban rostokló autósoknak, és azt is üzente: menjenek gyalog.

Ahogyan az az M1 szerda kora délutáni felvételein látszik is: a pesti alsó rakpart azon részén, ahonnan vélhetően kitiltják majd az autósokat, nincs megállás, szünet nélküli a forgalom. Miután Karácsony Gergelyék lezárják a rakpartnak ezt a szakaszát, ezek az autók is beszorulnak majd a belvárosba, ami vélhetően tovább nehezíti majd a Budapesti belváros közlekedését.

Szakértők szerint a beruházások ütemezése is átgondolatlan a fővárosban. Több korábban megtervezett, de sokáig halogatott felújítást is késve és egyszerre indított el Karácsony Gergely tavaly.

Hosszas halasztás után tavaly nyáron indult a Lánchíd felújítása, ami a Tarlós Istvánék által megtervezettnél drágábban, ráadásul csökkentett műszaki tartalommal készül majd el.

Várhatóan a Blaha Lujza tér felújításának befejezése is csúszni fog, ugyanis több lap arról írt korábban, hogy a téren sokáig nem dolgoztak a munkások.

Hónapokig a budapesti ingatlanügyektől és a Városháza tervezett eladása körüli botránytól volt hangos a sajtó. Karácsony Gergely sokáig magyarázkodott, áldozatként szerepelt és azt mondta, hogy szerinte nincs ilyen ügy. A nyilvánosságra hozott bizonyítékok ellenére is azt állította, nem akarták eladni a Városházát.

Ugyancsak nagy botrányt kavart amikor kiderült, hogy miközben Karácsony Gergelyék tömegével bocsátják el az embereket a fővárosi cégektől, addig a fővárosi közműholding vezetője, Mártha Imre luxuskörülmények között tölti az idejét, amiről provokatív posztokban is beszámol.

 

Magyar Hírlap - hirado-hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó