A Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítása
Bosch művészete minden próbát kiállt, elismerése minden korszakot túlélt, csekély számú fennmaradt alkotása előtt évente milliók tolonganak a világ legrangosabb múzeumaiban - mondta el a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel szombattól látható kiállításának pénteki ünnepélyes megnyitóján a köztársasági elnök.
2022. április 8. 16:24

A Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítása a megnyitó napján, 2022. április 8-án. A németalföldi mester különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző, egymilliárd eurós biztosítási összértékű anyagot felvonultató tárlat április 9. és július 17. között látható. MTI/Bruzák Noémi

Bosch művészete minden próbát kiállt, elismerése minden korszakot túlélt, csekély számú fennmaradt alkotása előtt évente milliók tolonganak a világ legrangosabb múzeumaiban - mondta el a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel szombattól látható kiállításának pénteki ünnepélyes megnyitóján a köztársasági elnök.

Áder János a németalföldi mester művészetéről szólva elmondta, hogy a 21. századi nézőre több mint 500 év távlatából is elemi erővel hat ez a képi tobzódás. "Időtlensége azt jelenti, hogy a kortársainak adott képi rejtvényeken ma is törhetjük a fejünket" - fogalmazott.
   
"Bosch zseni. Ahogy Leonardo da Vinci, Botticelli, Rembrandt, Caravaggio, Monet, Cezanne, Van Gogh. Fantasztikus élmény, hogy mindannyiuk műveivel találkozhattunk az elmúlt évek során itt, a Szépművészeti Múzeum nagyszabású, lenyűgöző tárlatain" - emlékeztetett az államfő.
   
Mint hangsúlyozta, az utóbbi fél évszázad talán legnagyobb szabású Hieronymus Bosch-kiállítása nyílik meg most Budapesten.
   
Többek között Párizsból, Bostonból, Madridból, Berlinből, Frankfurtból és Rotterdamból érkeztek eredeti remekművek, ezeket egészítik ki a csatlakozó kortársak, a mester műhelyéből kikerült alkotások, a megértést segítő illusztrációk, grafikák és nívós másolatok - közölte.
   
A fennmaradt életműnek csaknem a fele, tíz saját kezű Bosch-kép került fel a falakra: Keresztelő Szent János a pusztában, Szent János evangélista Patmosz szigetén, a gyermek Jézus anyja ölében vagy Szent Kristóf vállán, a felnőtt Názáreti Pilátus előtt, de feltűnik a Bolondok hajója is - méltatta a tárlatot Áder János.
   
Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy korszakalkotó tárlat nyílhat meg, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből, hanem az egész nemzetközi múzeumi világot tekintve is az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb Bosch-tárlata.

Áder János köztársasági elnök (b3) és felesége, Herczegh Anita (b2, háttal) Baán László főigazgató (j) társaságában megtekinti a Szépművészeti Múzeum Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítását az ünnepélyes megnyitón 2022. április 8-án. MTI/Bruzák Noémi
   
Mint hozzátette, a kiállítás megvalósítását csaknem félszáz nagy tekintélyű köz- és magángyűjtmény segítette kiemelkedő értékű kölcsönzésekkel.
   
Nagyszabású Bosch-kiállítást bemutatni szinte lehetetlen küldetésnek tűnt, a megvalósulásban azonban nagy szerepet játszott a Tóth Bernadett kurátor által kidolgozott kiállítási koncepció, amely meg tudott győzni számos nagy kölcsönző intézményt - tekintett vissza a főigazgató.
   
Larry Silver művészettörténész, a Pennsylvania Egyetem professzor emeritusa arról szólt, hogy a Szépművészeti Múzeum kiváló németalföldi gyűjteménnyel rendelkezik, többek között Bosch Földi gyönyörök kertje című festményének legkorábbi másolatával, emellett nagy hagyománya van itt a németalföldi képzőművészet kutatásának is.
   
Az amerikai szakember kiemelte: a most nyíló kiállítás új mérföldkövet jelent a Bosch-kutatásban.
   
Ez a tárlat nagyban hozzájárul Hieronymus Bosch rejtélyes világának feltárásához. Ennek érdekében bemutat néhány festett kéziratot, grafikát, szobrot, amelyek Bosch invencióinak alapját képezhették, de Bosch munkáinak közvetlen másolatait és a következő generációk feldolgozásait is - méltatta a koncepciót Larry Silver, hozzátéve: "diadalmas kiállítás ez mind Budapest, mind Bosch számára".
   
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a kiállítás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg. Bosch a végtelen emberi kíváncsiság művésze: látásmódja egyedi és utánozhatatlan, részletgazdag univerzuma semmivel össze nem téveszthető; lehetne korunk művésze is - jegyezte meg.
   
Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a pénzintézet nem csupán az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-kiállításának főtámogatója, hanem a múzeum stratégiai partnere.
   
A mintegy kilencven műtárgyat - köztük Hieronymus Bosch tíz saját kezű festményét és több rajzát - felvonultató tárlat szombattól július 17-ig látható a Szépművészeti Múzeumban.

mti
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó