Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP vidéken
A baloldal csak két körzetben múlta felül a polgári erőket, ebből egyet még elveszíthet.
2022. április 5. 16:47

A Fidesz-KDNP színeiben induló Csöbör Katalin diadalmaskodott Miskolcon (Fotó: Facebook)

Ahhoz képest, hogy a baloldal előzetesen abban reménykedhetett, hogy vidéken húsz vagy akár harminc körzetben is megszerzi az egyéni mandátumot, totális vereséget szenvedett. A szivárványkoalíció összesen két vidéki körzetben tudott nyerni, de a Baranya 1-es választókerületé­ben induló Mellár Tamás még nem tekinthető győztesnek, hiszen mindössze 255 vokssal vezet Kővári Jánossal szemben. A Fidesz–KDNP minden vidéki billegő körzetet elvitt.

Minden előzetes várakozást felülírva, elsöprő győzelmet aratott a vasárnapi országgyűlési választáson vidéken a Fidesz.

A voksolás előtti utolsó, április elsejei becslésében a Taktikaiszavazás.hu oldal azt vetítette előre, hogy a vidéki körzetek közül kettőben – Baranya megye 1-es és Csongrád-Csanád megye 1-es körzetében – a baloldal legalább tizenöt százalékkal vezet, és végül kiderült, hogy a szivárványkoalíció csak ebben a két választókerületben tudott versenyben maradni. Szabó Sándor Szegeden így is ötven százalék alatt maradt, de legalább nyert, míg Pécsett Mellár Tamás egyelőre nem tekinthető még hivatalos győztesnek sem, mert a külképviseletekről beérkező voksokkal akár meg is fordulhat a 255 szavazatnyi különbség.

Nyolc olyan választókerület volt vidéken, ahol a Taktikaiszavazás.hu oldal legalább 7,5 százalékosra becsülte a baloldali jelölt előnyét, ezeken a helyeken viszont a Fidesz–KDNP-s aspiráns egytől egyig nyert. Így hódították el a kormánypártok Miskolc mindkét körzetét, továbbá Baranya megye 2-es, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es, illetve a szigetszentmiklósi, a dunakeszi, a dunaújvárosi és az érdi választókerületet is.

Ha összevetjük az előzetes becsléseket, akkor ezekben a körzetekben a legnagyobb győzelmet Csöbör Katalin aratta a miskolci 1-es körzetben, aki az elvi 9,54 százalékos hátrányát a nem végleges eredmény szerint 6,61 százalékos előnyre fordította. Kimagaslóan szerepelt a dunaújvárosi és a szigetszentmiklósi körzetben induló két Fidesz–KDNP-s jelölt, Mészáros Lajos és Bóna Zoltán is.

A voksolás előtt úgy becsülték, hogy vidéken kilenc olyan választókerület van, ahol a baloldal kis különbséggel vezet, ezekben azonban szintén mindenütt nyert a Fidesz–KDNP, több körzetben nagy fölénnyel. Itt a legnagyobb fordítást a szentendrei körzetben induló Vitályos Eszter hajtotta végre, aki a 0,91 százalékos elvi hátrányát 16,53 százalékos előnyre tudta fordítani a baloldali Buzinkay Györggyel szemben. Szintén valóságos csodát tett Gelencsér Attila a kaposvári és Kállai Mária a szolnoki körzetben: ők is több mint 15 százalékkal múlták felül az előzetesen becsült eredményüket.

A Taktikaiszavazás.hu oldal előrejelzése szerint tizenöt olyan vidéki körzet is volt, ahol a Fidesz–KDNP jelöltje kis különbséggel vezetett. A baloldal abban reménykedhetett, hogy ha ezeket, illetve ezek egy részét meg tudja szerezni, akkor sikerülhet legyőzni vagy legalább megszorítani a kormánypártokat. Ehhez képest ezeket a körzeteket a nemzeti oldal simán elhódította, akad olyan választókerület, ahol a győzelemhez jelentős fölény is párosult. 

Közülük a legjobban Tiba István, a hajdúböszörményi körzet Fidesz–KDNP-s jelöltje szerepelt: ő az elvi 7,3 százalékos előnyét megsemmisítő fölényre hizlalta. A politikus 58,96 százalékos eredményt ért el, miközben riválisa, a baloldali Hegedüs Péter alig ért el harminc százalékot. Az inkább jobboldali billegőnek gondolt körzetek közül a kazincbarcikaiban is szinte csodát tett Demeter Zoltán, aki a minimális, 3,06-os százalékos előnyéből masszív, 21,54 százalékos különbséget alakított ki a baloldali Üveges Gáborral szemben.

Jobboldali billegő körzetnek számított a tapolcai is, ahol a Fidesz–KDNP színeiben Navracsics Tibor indult, és simán győzött. A politikus a Facebook-oldalán köszönte meg a választók támogatását. „Nehéz szavakkal leírni, hogy mi történt a vasárnap esti eredmény­várón. Mindenkinek nagyon hálás vagyok, aki kivette a részét a munkából és segített lehetővé tenni ezt a rendkívüli eredményt! Minden erőmmel azon leszek, hogy érdemesnek bizonyuljak erre a kivételes választói felhatalmazásra, és azoknak is tudjak bizonyítani, akik tegnap nem rám voksoltak” – emelte ki a politikus.

Ami pedig az abszolút vidéki csúcsot illeti, azt a csornai központú körzet Fidesz–KDNP-s jelöltje, Gyopáros Alpár szállította. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csaknem 72 százalékos eredményt ért el, miközben a baloldali jelöltnek, Kovácsné Varga Ildikónak meg kellett elégednie a voksok 20,81 százalékával.

Megalázó vereség

Csaknem 13 százalékos különbségű, megalázó vereséget szenvedett Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a hódmezővásárhelyi központú körzetben a vasárnapi választáson. A nem hivatalos végeredmény szerint Hódmezővásárhely polgármestere alig 21 ezer voksot kapott, miközben Lázár János (Fidesz–KDNP) egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter több mint 28 ezret. A választáson győztes fideszes politikus mindenkinek megköszönte a támogatást, és úgy fogalmazott: óriási túlerővel szemben kellett helytállniuk 2022-ben a választási kampányban, de a munka nem volt hiábavaló, mert elnyerték a választók bizalmát.

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó