Nézőpont: Fidesz-KDNP: 47% - Egyesült baloldal: 42%
A Fidesz-KDNP jelenleg 47, a baloldali közös lista 42 százalékon áll – derült ki a „Ki nyer ma?” című, a Nézőpont Intézet által szervezett kutatói konferencián hétfőn. A rendezvényen bemutatták az Alapjogokért Központ, a Nézőpont Intézet, a Real-PR 93., a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, valamint a Társadalomkutató legfrissebb kutatási eredményeit.
2022. március 28. 12:44

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a Nézőpont Intézet legújabb felmérését ismertetve elmondta, a Fidesz-KDNP jelenleg 47, a baloldali közös lista 42 százalékon áll. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt 3, a Megoldás Mozgalom 1 százalékon áll. A Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján a Fidesz-KDNP jelenleg az egyéni választókerületekben 73, az ellenzék 33 mandátumot szerezne. A listás szavazatok a kormányoldalnak és az ellenzéknek is 46 mandátumot hoznának. Mindennek fényében a Fidesz-KDNP összesen 119, az ellenzék 79 mandátumot szerezne a Nézőpont Intézet mandátumbecslése alapján. Pillók Péter, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány igazgatója előadása elején az orosz-ukrán konfliktus társadalmi megítélését mutatta be. Elmondta, a felnőtt magyar lakosság 47 százaléka azt mondta, mind a két fél hibás a konfliktus kialakulásában – pontosan 47 százalék gondolta így –, Putyint a válaszadók 32 százaléka tartja felelősnek. A kérdezettek 71 százaléka szerint Orbán Viktor békés viszont igyekszik fenntartani Oroszországgal, biztosítva a magyar gáz- és energiaellátást.

A válaszadók 90 százaléka gondolta úgy, hogy Magyarország biztonsága az első, ezért hazánk nem sodródhat bele fegyveres konfliktusba. A repüléstilalmi zóna kialakítását a magyarok 78 százaléka nem támogatja, ugyanis véleményük szerint az egy újabb világháború kitöréséhez vezetne. Pillók Péter arról is tájékoztatott, hogy 79 százalék szerint hazánknak el kell utasítania azokat a szankciókat, amelyek árthatnak a magyar gazdaságnak. Ennél is többen, 81 százalék véleménye szerint nem megengedhető az orosz gáz elzárása Magyarországon.

A belpolitikai adatok tekintetében a Századvég 49 százalékos Fidesz-KDNP győzelmet becsült, az ellenzéki összefogásnak 44 százalékot jósolt. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk 3 százalékot, a Megoldás Mozgalom és Normális Élet Pártja 1 százalékot kapna. Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Központ kutatási eredményeit illetően kifejtette, Orbán Viktort 58 százaléknyian látnák szívesen miniszterelnökként, ezzel szemben 25 százalék támogatja Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségét.

A magyarok 49 százaléka szerint romlana az emberek anyagi helyzete, ha az ellenzék kerülne hatalomra – erről már Sóvágó Sándor, a Real-PR 93. kutatócég vezetője beszélt előadásában. Elmondta, a kutatásból az is kiderült, hogy az elmúlt négy évben a válaszadók többsége úgy ítélte meg, hogy inkább javult (36 százalék), vagy nem változott (38 százalék) az anyagi helyzete. A választásra vonatkozóan feltették a kérdést, hogy milyen választási eredménytől várnák a válaszadók az anyagi helyzetük javulását. A biztos szavazók 39 százaléka szerint Fidesz-győzelem, 10 százalék szerint baloldali győzelem esetén javulna anyagi helyzetük, a vidéki lakosok ötszöröse egyértelműen a Fidesz-KDNP győzelméhez köti anyagi helyzetének javulását. A

Real-PR 93. szerint a Fidesz-KDNP jelenleg 49, a baloldali összefogás 41, a Mi Hazánk Mozgalom 5, a Kétfarkú Kutya Párt 3, ez egyéb pártok pedig két százalékon állnak. Talabér Krisztián, a Társadalomkutató vezetője is beszámolt a cég által mért legfrissebb adatokról. Elmondta, a kérdezettek 68 százaléka nem tartja elképzelhetőnek, hogy Márki-Zay Péter pártjára szavazzon, de még a baloldali szavazók 42 százaléka sem szavazna a baloldal miniszterelnök-jelöltjére.

Magyar Nemzet
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó