A haza szolgálata az örök küldetésünk
Ahogyan Rákóczi számára, úgy számunkra is a haza szolgálata az örök küldetésünk - jelentette ki az igazságügyi miniszter pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján, a II. Rákóczi Ferenc születésének 346. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
2022. március 25. 17:13

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a II. Rákóczi Ferenc születésének 346. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Vay Ádám Muzeális Gyűjteményének udvarán Vaján 2022. március 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Ahogyan Rákóczi számára, úgy számunkra is a haza szolgálata az örök küldetésünk - jelentette ki az igazságügyi miniszter pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján, a II. Rákóczi Ferenc születésének 346. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Varga Judit a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményének udvarán elmondott beszédében hangsúlyozta, emlékeznünk kell a fejedelem tetteire, amelyeket - mint ahogyan szállóigévé jelmondata tanúsítja - "Istennel a hazáért és a szabadságért" vívott.
   
"Együtt, a közösség erejével legyőzhetjük a veszedelmeket és megőrizhetjük Magyarország békéjét" - fogalmazott a tárcavezető.
   
Hozzátette, tudta ezt akkoriban Rákóczi és "tudjuk ezt mi is", ezért most nekünk meg kell óvni gyermekeinket, megőrizni Magyarország békéjét és megvédeni az elmúlt tizenkét év eredményét.
   
A miniszter kifejtette, a magyaroknak nemcsak saját magunkról tanít sokat a történelem, hanem arról is, hogy az élet kihívásaira itt, Közép-Európában milyen válaszokat kell adnunk. II. Rákóczi Ferenc életét, alakjának a magyar történelemre gyakorolt jelentőségét hangsúlyozva a miniszter elmondta, a magyarság megmaradásának bizonytalan idejében a fejedelem felismerte, nem engedhető meg a magyar akarat végleges elvesztése, nem hagyhatta a magyar szó feledésbe merülését, és azt is tudta, hogy a magyar nép békéjét erővel és egységgel lehet kivívni.
   
Rákóczi példájából is megtanultuk, nem magától értetődő a magyar nemzet egysége és szabadsága, a magyar hon békéje: egy olyan térségben élünk Közép-Európában, ahol magunknak kellett mindig kivívnunk szabadságunkat és a békénket - emlékeztetett Varga Judit, megjegyezve, ez a tapasztalat örökre a magyarok emlékezetébe vésődött és alkotmányos önazonosságunk részévé vált.
   
Közölte, őseink az ország szabadságának, békéjének és biztonságának megőrzését hagyták küldetésként örökül a jövő magyarjai számára, nekünk, a 21. század magyarjainak pedig fel kell nőnünk ehhez a feladathoz.
   
"Nem engedhetjük, hogy felelőtlen nyilatkozatok háborúba sodorják az országot, hiszen a könnyelmű szavak és a rutin nélküli cselekvés veszélyt jelentenek a magyarság számára" - hangoztatta az igazságügyi miniszter, hozzátéve, aki nem a biztonságot és a békét helyezi előtérbe, "az nem a magyar nemzet érdekét szolgálja".
   
Szavai szerint aki fegyvereket akar küldeni a háborúba, annak csak a saját politikai haszonszerzése számít, a magyar katonákat idegen háborúba küldők pedig biztosan nem a saját hazájukat szeretik és annak biztonságát tartják a legfontosabbnak.
   
"Ezek nagyravágyó politikai kalandor dolgok és talán külföldről irányított cselekedetek" - vélekedett.
   
Rögzítette, Magyarország nem "főnyereménye" szeretne lenni a nemzetközi közösségnek és Brüsszelnek, mi "egyenrangú tárgyalópartnerek szeretnénk lenni és azok is vagyunk", nemzeti érdekeink pedig tiszteletet parancsolnak mások szemében is.
   
Hangsúlyozta, a magyarok ragaszkodnak gyermekeik védelméhez, hiszen ők fennmaradásuk zálogai egy olyan korban, "ahol a liberális progresszió fontosabbnak tartja bizonyos szexuális lobbiérdekeket, mint a gyermekek védelmét".
   
Varga Judit a jövő vasárnap tartandó országgyűlési választásokra kitérve azt mondta, el kell menni szavazni április 3-án és négy határozott nemmel kell megvédeni gyermekeinket is.
   
"Arról döntünk, előre menjünk vagy hátra, előre a szabadságba, vagy hátra az önfeladásba" - emelte ki a választás tétjét a miniszter. Varga Judit felhívta a figyelmet, 2010 óta a kormány mindent megtett azért, hogy "a magyar név megint szép legyen és méltó régi nagy híréhez", a baloldal viszont - szándékosan vagy tudatlanul - mindent megtesz, hogy veszélybe sodorja az elmúlt tizenkét év közös munkájának eredményeit.
   
Ez a baloldal tette tönkre az országot kormányzásuk idején is és hozta a magyar emberekre a pénzügyi válságot, a drákói megszorításokat és hívta ide segítségül IMF-et és ugyanez térne vissza, hogy eltörölje a munka és a család becsületet, megszüntesse a rezsicsökkentést, elzárja a gázcsapokat és felemelje az energiaárakat - sorolta Varga Judit, hozzátéve, nem szabad, hogy ez a múlt visszatérjen Magyarországra.
   
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója történelmi visszatekintésében felidézte, a magyarok legnagyobb szabadságküzdelmei sorra veszteséggel zárultak, de "mégis itt vagyunk és mégis egy erős és büszke nemzet tagjai vagyunk".
   
Rákóczi sorsában, személyes történeteiben és kudarcaiban ott van a magyar nemzet valamennyi bukása és kudarca, de egyben történelmük felemelő szépségei is - hangoztatta a főigazgató.
   
Az ünnepséget követően a jelenlévők az emlékezés koszorúit helyezték el II. Rákóczi Ferenc mellszobra előtt.

mti
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó