A Richter új központi irodaépületének alapkőletétele
Letették a Richter Gedeon Nyrt. új központi irodaépületének alapkövét kedden Budapesten, a 17 400 négyzetméter alapterületű komplexum a tervek szerint 2023 decemberére készül el, a beruházás tervezett összköltsége 15 milliárd forint.
2022. március 22. 12:09

D. Kovács Róbert Antal (Fidesz-KDNP), Kőbánya polgármestere (b) és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke időkapszulát helyez el a Richter Gedeon Nyrt. új központi irodaépületének alapkőletételi ünnepségén a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton 2022. március 22-én. A 17 400 négyzetméter alapterületű komplexum a tervek szerint 2023 decemberére készül el, a beruházás tervezett összköltsége 15 milliárd forint. Balról Varga Mihály pénzügyminiszter, jobbról Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. MTI/Illyés Tibor

Letették a Richter Gedeon Nyrt. új központi irodaépületének alapkövét kedden Budapesten, a 17 400 négyzetméter alapterületű komplexum a tervek szerint 2023 decemberére készül el, a beruházás tervezett összköltsége 15 milliárd forint.

Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás bejelentésén hangsúlyozta: az új központ nemcsak a cég eddigi sikereit jelképezi, hanem a vállalat elkötelezettségét is a fejlődés és az előrelépés mellett. A Richter mára a közép-európai régió egyik legnagyobb és leginnovatívabb vállalatává vált.
   
Hozzátette, hogy a gyógyszeripar a gazdaság egyik húzóágazata, az iparág teljesítménye kiemelkedő, és az elmúlt években válságállónak bizonyult: 2020-ban a bruttó hozzáadott értéke másfélszerese lett a 2010-esnek.
   
Emlékeztetett, hogy az elmúlt évtized beruházásainak köszönhetően a magyar áruexportban már 5 százalék fölé nőtt a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek súlya, és a kormány célja e teljesítmény fokozása. A kabinet egészségipari támogatási programja eddig 87 milliárd forinttal segítette az ágazatot, 83 beruházás valósult meg. Az eddigi kapacitásbővítések hatezer munkahely megőrzéséhez járultak hozzá - mondta.
   
Felidézte, hogy a Richternek az első világháború kitörésekor 24 gyógyszerszabadalma volt, a második világháború idején pedig a cég öt földrészen értékesített, 10 leányvállalata volt és 34 országban bizományi raktára. A sikerhez az kellett, ami ma is jellemzi a Richtert: a kiemelkedő szakmai tudás, a kutatás melletti elkötelezettség, az új ismeretek gyors, és innovatív alkalmazása, a piac ismerete, a gyár szakmai közösségének megbecsülése - mondta a pénzügminiszter. Úgy vélte, mindezek tették a kis pincehelyiségből induló vállalkozást nagy részvénytársasággá, új gyógyszerek megalkotójává, a márkanevet világszerte ismertté. Varga Mihály kiemelte: a környékbeliek által egykor "patikagyár"-nak hívott üzem a történelem viharai ellenére az egyik legsikeresebb magyar nagyvállalattá vált, magyarországi központtal és irányítással működik.
   
A magyar gazdaságpolitkáról szólva hangsúlyozta: a járvány 5. hullámának végén, egy gazdasági válság után, és egy háború közben minden korábbinál nagyobb jelentősége van annak, hogy a magyar gazdaságpolitika már bizonyított, Európa egyik leggyorsabban újraindított gazdasága volt, és tavaly több mint 7 százalékkal tudott bővülni. "Magyarország alapvető érdeke, hogy kimaradjon a fegyveres konfliktusból, és a gazdaságpolitikában is higgadt, megfontolt lépéseket tegyenek, eszerint fognak dolgozni" - szögezte le a tárcavezető.
   
Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója azt mondta, a telephely újabb bővítése bizonyítja, hogy a gyógyszergyár 150 éve született alapítójának értékrendje értékálló. Ennek köszönhetően tudott a cég 120 éve sikeres lenni, és folyamatosan megújulni. Kiemelte, hogy a folyamatos sikerekhez kevés az innováció és a modern környezet, azt emberekkel kell megtölteni. Közölte: számítanak magasan képzett szakembergárdájuk, elkötelezett munkatársaik kitartó munkájára, akik világszínvonalú teljesítményükkel hozzájárulnak nemcsak a Richter, hanem az egész magyar gyógyszeripar és gazdaság fejlődéséhez.
   
A vezérigazgató elmondta, hogy az új épület tervezésekor elsődleges szempont volt az innovatív, együttműködésre ösztönző terek létrehozása, emellett felelős gyógyszeripari cégként nemcsak a hatékonyságra, hanem a jövő generációk igényeire is figyelniük kell, így fenntartható épületet hoznak létre. Példaként említette az újrahasznosított beépített anyagokat, valamint azt, hogy az épület energiaellátását környezetbarát, a talaj hőjét hasznosító hűtő-fűtő berendezések biztosítják majd.
   
Az új, 6 emeletes irodakomplexumban 420 irodai alkalmazott elhelyezésére lesz lehetőség, helyet kap többek között egy 120 fős kettéosztható rendezvényterem. A mélygarázsban 74 parkolót és 60 kerékpártárolót, a felszínen 10 elektromos autótöltő állomást alakítanak ki.
   
Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke elmondta: a rendszerváltozás után a cég elsődleges feladata a versenyképességének megteremtése volt. A működéssel-gyártással kapcsolatos beruházások most is elsőbbséget élveznek, azonban a régi irodaépület felújítása nagyobb költséggel járt volna, mint egy új létrehozása, ezért döntöttek a beruházás mellett. Kitért arra is, hogy a Richter tavalyi kereskedelmi mérlege pozitív, amit a következő években is meg szeretnének tartani.
   
D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya fideszes polgármestere szerint a magyar világcég 120 éves sikertörténetét tehetség, akaraterő, kitartás, üzleti érzék írta generációkon át. A kőbányaiaknak a Richter jelenti a Gyömrői út kapuját, időnként jó tudatosítani, hogy a magyar innovációs központon visz át az útjuk - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az új központi épület a 21. század kívánalmaihoz igazodik.
   
Papp Sándor, a kerület fideszes képviselő-jelöltje szerint az elmúlt 12 évben óriási utat tettek meg, Kőbánya leszakadófélben lévő külvárosból 2022-re Budapest egyik leggyorsabban fejlődő kerülete tett. Ezért a kormány, az önkormányzat, és a kerület életét több mint 100 éve meghatározó ipari szereplők mindannyian tettek - mondta. Hozzátette: olyan országos jelentőségű kulturális beruházások valósulhattak meg a kormánynak köszönhetően, mint a Hungexpo fejlesztése, az Opera Eiffel-műhelyháza, vagy a Közlekedési Múzeum leendő épülete. Az önkormányzat több mint 40 milliárd forintot fordított fejlesztésekre saját bevételéből, ehhez sokmilliárd forintos segítséget kaptak a kormánytól, erre 2010 előtt nem volt példa - emelte ki.

mti
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó