Külföldi dotáció nélkül életképtelenek lennének a Soros-szervezetek
A kormány gyermekvédelmi népszavazását támadó szervezetek bevételei több mint kilencven százalékban külföldről származnak – írta meg az Adatradar.
2022. március 20. 22:03

Az Amnesty International plakátja. (Forrás: Amntesty International)

– Számos jogvédő szervezet működik az országban, amelyek közül több elvi vagy anyagi alapon kötődik Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatához. Vezetőik szerint közérdekű, minden magyar állampolgár – sőt, tágabban minden ember, például a menekültek szempontjából is fontos munkát végeznek – olvasható az Adatradar cikkében. A portál gyűjtése szerint a liberális NGO-k társadalmi megbecsültsége alacsony, bevételeik elenyésző része származik belföldi forrásokból. 

– A külföldi kitettségük, és az a tény, hogy minden fórumon kritizálják a magyar kormányt, sokakban felkelti a gyanút, hogy politikai érdekeket (is) szolgálnak – tették hozzá. 

Az összesítés szerint a Magyar Helsinki Bizottság teljes bevétele 2018-ban 457 millió forint volt, a magyar adófizetőktől származó támogatásaik viszont ennek az összegnek csupán 1,2 százalékát tették ki. Ez a helyzet következő két évben sem sokat javult: a magyaroktól 2019-ben az összbevétel 1,11 százaléka, 2020-ban 1,6 százaléka származott. – Ennek akár az is lehet az oka, hogy a társadalmunk nem érzi égető szükségét a bűnözők és az illegális migránsok támogatásának vagy nem díjazza, hogy a szervezet rendszeresen bírálja a kormány intézkedéseit – most éppen a gyermekvédelmi népszavazást, amely esetében érvénytelen voksolásra buzdít – magyarázták a portálon. 

– A Helsinki Bizottsággal karöltve támadja a gyermekvédelmi népszavazást az OSF által ugyancsak támogatott Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a szervezet 2021-ben még bírósághoz is fordult a kormány népszavazási kérdései miatt – emlékeztet az Adatradar. Hozzátették: A TASZ 2018 és 2020 között összesen 731 millió forintnyi bevételt ért el, az egyszázalékos szja-befizetések aránya viszont ugyanezen idő alatt nem érte el a kilenc százalékot! 

A portál vizsgálta még az Ökotárs Alapítványt, és Amnesty International (AI) nevű NGO-t. – E két szervezet szintén erősen köthető Soros Györgyhöz, illetve az általa képviselt eszmékhez, semmi meglepő nincs tehát abban, hogy az AI is csatlakozott a gyermekvédelmi népszavazás bojkottjához – jegyezték meg. Az összesítés alapján az AI hároméves bevételei összesítve megközelítették a 300 millió forintot, de ebből az egyszázalékos befizetések alig érték el a két százalékot. – A Norvég Alap civil támogatási programja körüli vitákban főszerepet játszó Ökotárs pedig 2018 és 2020 között 475 millió forint bevételre tett szert, de ha az adófizetőkön múlik, már rég lehúzhatta volna a rolót, felajánlásaik ugyanis még az egy százalékot sem érték el – olvasható az Adatradaron. 

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
 • Orosz forrás: ezres nagyságrendű ukrán veszteség
  Több mint kézezer embert vesztett az ukrán fegyveres erők 14. gépesített dandárja Szoledar térségében az orosz és a Donyec-medencei szakadár szövetséges erők támadása következtében - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.
MTI Hírfelhasználó