A háború elkerülése Európa érdeke
Nagyra tartom, hogy Magyarország nemcsak erkölcsileg, hanem anyagi eszközökkel is támogatja a határon kívüli magyarság fennmaradását – nyilatkozta lapunknak Simone Billi, a jobboldali olasz kormánypárt, a Liga parlamenti képviselője, aki Budapesten járva részt vett a békemeneten, és meghallgatta Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét.
2022. március 19. 15:11

Simone Billi a békemeneten

– A jobboldali Liga kormánypárt delegációja is részt vett a március 15-i ünnepélyes megemlékezésen Budapesten, illetve az azt megelőző békemeneten. Milyen indíttatásból és milyen célkitűzésekkel utaztak Budapestre?

– Személy szerint régóta vágytam arra, hogy ellátogassak Magyarországra, és személyesen ismerjem meg a magyar kormány tagjait, a Fidesz képviselőit, hiszen rengeteg közös szál és érték, illetve a közös világlátásunk fűzi össze pártjainkat. Számunkra rendkívül fontos, hogy behatóan megismerjük külföldi szövetségeseinket. Nemcsak azért, mert rengeteg közös célkitűzés köt össze bennünket már évek óta, hanem azért is, hogy megosszuk egymással értékes tapasztalatainkat.

– Milyen benyomást tett önre a békemenet és az ünnepi megemlékezés?

– Soha életemben nem láttam ennyi lelkes embert együtt. Hihetetlen volt, ahogy a mellékutcákból özönlött a tömeg a Kossuth térre. Gyermekkoromban volt hasonló tapasztalatban részem, a velencei karneválon láttam ennyi embert együtt. Politikai eseményen azonban még soha. Nemcsak a tér telt meg zsúfolásig, hanem a mellékutcák is tele voltak nemzeti színű zászlókkal vonuló kisgyermekekkel, családokkal és idősekkel. Megható élmény volt.

– Volt olyan gondolat, ami megérintette önt Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében?

– Teljes mértékben egyetértek a gondolataival, hiszen a Liga értékvilága nagyon hasonlít a Fidesz által vallott világnézethez. A keresztény értékek megőrzése, a határvédelem, a kulturális hagyományok tisztelete és a családok támogatása számunkra is elsőrendű értékeket képviselnek. A béke fenntartása, a háború elkerülés pedig egész Európa közös érdeke. Megérintett az is, hogy Orbán Viktor megszólította a határon túli magyar kisebbségek tagjait is. Nagyra tartom, hogy nemcsak erkölcsileg, hanem anyagi eszközökkel is támogatják a határon kívüli magyarság fennmaradását. A Ligában mi is azon munkálkodunk, hogy a külhonban élő olasz kisebbség életét és kulturális fennmaradását megőrizzük.

– Volt lehetősége arra, hogy a Magyarországra érkező ukrán menekültekkel személyesen is találkozzon?

– Mi is első számú feladatunknak tartjuk a háború elől menekülők megsegítését és befogadását. A delegáció tagjaival ellátogattunk a Keleti pályaudvarra, ahol szemtanúi lehettünk, hogy a magyar segélyszervezetek munkatársai milyen odaadó és lelkiismeretes szolgálatot végeznek a menekültek befogadása, lelki támogatása terén. Sajnálatosnak tartom, hogy az adományok Ukrajnába juttatása komoly akadályokba ütközik, hiszen Olaszországban is rengeteg segélyt gyűjtöttek és gyűjtenek az Ukrajnában maradt lakosság megsegítésére. A magyarok önfeláldozó segélynyújtása lerántja a leplet a nyugati média által terjesztett hazugságokról és igazságtalan támadásokról, amelyek éveken keresztül úgy mutatták be a magyarokat, mint akik hátat fordítanak a menekülteknek.

– Ön a külföldön élő olasz állampolgárok érdekeit képviseli a római parlamentben. Volt lehetősége arra, hogy találkozzon a Magyarországon élő olasz közösség tagjaival?

– A statisztikák szerint népes olasz közösség él Magyarországon. 4700 személyt regisztrálnak a konzulátuson, ennél azonban sokkal több olasz származású személy él magyar településeken, de olyanok is vannak, akik a két ország között ingáznak. Volt alkalmam megismerkedni a budapesti olasz közösség tagjaival. Örömteli, hogy sokuknak családjuk és gyermekeik vannak. Számukra az olasz hagyományok megőrzése és a nyelv ápolása a legfontosabb. Szükség lenne egy hétvégi olasz iskola megalapítására is, ahol a fiatalok tanulhatnák és gyakorolhatnák anyanyelvüket.

Jánosi Dalma (Róma)

MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó