Csütörtökön választ új államfőt az Országgyűlés
A köztársasági elnök megválasztására és ünnepélyes eskütételére az Országgyűlés 2022. március 10-i, csütörtöki ülésén kerül sor 9.30-kor – derül ki a parlament sajtóosztályának tegnap közzétett tájékoztatójából. Áder János utódja minden bizonnyal a Fidesz–KDNP jelöltje, Novák Katalin volt családügyi miniszter lesz.
2022. március 8. 09:56

Novák Katalin – magyarnemzet.hu

Minden bizonnyal Novák Katalin személyében választ új köztársasági elnököt csütörtöki ülésén az Országgyűlés. Tizenöt perces beszédet mondhat ugyanakkor a baloldal államfőjelöltje, Róna Péter is, akinek alkalmasságát még saját politikai közösségében is sokan kétségbe vonták. A választások előtti utolsó parlamenti ülésen döntenek az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztéséről, a baloldal kezdeményezésére pedig az ukrán háborúról 

A köztársasági elnök megválasztására és ünnepélyes eskütételére az Országgyűlés 2022. március 10-i, csütörtöki ülésén kerül sor 9.30-kor – derül ki a parlament sajtóosztályának tegnap közzétett tájékoztatójából. Áder János utódja minden bizonnyal a Fidesz–KDNP jelöltje, Novák Katalin volt családügyi miniszter lesz, akit mind a 132 kormánypárti képviselő a támogatásáról biztosított.

Akik azt mondják, én csak egy bábu leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le. Nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet

– nyilatkozta jelöltségéről az Indexnek nemrég adott interjúban Novák Katalin, aki egyértelművé tette, hogy a jövőben is a magyar gyerekek, a családok sorsa marad a szívügye, köztársasági elnökként is értük dolgozik majd. – Áder János következetesen képviselte a teremtett világ védelmét. Ez az ügy nekem is fontos: a második szakirányom a környezeti menedzsment volt. Ahhoz azonban, hogy legyen kinek megőrizni a Földet, szükség van a gyermekekre, a következő generációkra.

A közös magyar jövő részei a határon túl élő nemzettár­saink, ugyanígy a beteg gyermeket nevelő vagy egyszülős családok, de a felzárkózó roma közösségek is. Rájuk különösen oda fogok figyelni – mondta Novák Katalin.

Az Országgyűlés csütörtöki ülésén tizenöt perces beszédet mondhat Róna Péter is, aki hosszas castingolás után lett végül a baloldal államfőjelöltje. A közgazdász, jogász, üzletember, bankár, egyetemi oktató megítélése meglehetősen kétséges, többek között azért, mert korábbi nyilatkozataiban Amerikához, nem mellesleg a CIA-hoz való viszonyáról is többször beszélt. Ezek szerint Róna „a szó szoros értelmében” a CIA-nak köszönheti, hogy gyermekként nem halt bele a diftériába, illetve azt is, hogy édesanyjával Amerikába emigrálhattak és tisztes egzisztenciát teremthettek.

„A CIA-világkép szempontjából fontos, hogy aki nekik egyszer tisztességesen és becsületesen dolgozott, azt az élete végéig segítik, ha tudják. Ez a mítosz része – és ez nem csak mítosz” – fogalmazott Róna, akinek alkalmasságát még saját politikai közösségében is sokan kétségbe vonták.

A kormánypártisággal aligha vádolható Király Júlia, az MNB volt alelnöke például „huncut pici gazembernek” nevezte a baloldal jelöltjét. De az ugyancsak egykori jegybankalelnök, Simor András is úgy nyilatkozott, hogy „egyébként, ha valaki üzletembereket megkérdez Budapesten, akiknek volt kapcsolata Rónával, sok jót nem hall róla. Véleményem szerint teljesen erkölcstelen figura.” „El sem tudom képzelni, mit jelent ez a hír az ellenzéki összefogás egészére nézve” – tette hozzá. Végül, de nem utolsósorban, Békesi László korábbi pénzügyminiszter azt írta a baloldal államfőjelöltjéről, hogy „Róna ellentmondásos, gátlástalanul törtető figura”. A parlament csütörtök este rendkívüli üléssel zárul, amit Kövér László házelnök a baloldali pártok kezdeményezésére hívott össze. A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal „Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió elítélése” címmel szeretne határozatot elfogadtatni. 

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó