Bőven van kapacitás a menekültek ellátására
Az orosz–ukrán háború kezdete óta érkeznek Magyarország keleti határára menekülő ukránok és magyarok is, akiket segélyszervezetek munkatársai segítenek, a hazánkban maradók egy részéről pedig az állam gondoskodik.
2022. március 7. 15:36

Hétfő reggelre meghaladta a 160 ezret a Magyarországra érkező ukrajnai menekülő száma – mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az InfoRádióban. A magánszállással nem rendelkezők elhelyezését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja.

"Az elhelyezésről, illetve a naprakész információkról gondoskodnak, hiszen ők rendelkeznek olyan adatbázisokkal, melyekből kiderül, hol, milyen eszközök és szálláshelyek vehetők igénybe. Van egy veszélyhelyzet-kezelési tervük, amelyben a befogadóhelyeket elő tudják készíteni, folyamatosan monitorozzák, milyen igények vannak. Tudják, hányan jönnek be az egyes határátkelőpontokon, így tudnak szálláshelyet biztosítani. Sok esetben gondoskodnak arról is, hogy a határtól a befogadóhelyre kerüljenek az emberek" – mondta el a kormányszóvivő, és azt is aláhúzta: a karitatív szervezetek, az önkormányzatok és a civilek is nagy részt vesznek ki ebből az összehangolt munkából.

A menekülők kis százalékának elhelyezésére van szükség: néhány ezer embert jelenthet ez Szentkirályi Alexandra szerint. "A legtöbben tudják, hova mennek: az első érkezők magyarországi rokonokhoz, ismerősökhöz jöttek, ás nagyon sokan vannak, akik csak átutaznak Magyarországon. A többség megy tovább nyugatra, mert ott dolgozik családtagja. Sajnos ugyanakkor olyanok is vannak, akik egyáltalán nem tudják, hogy most mit kezdjenek az életükkel. Összepakolták egy hátizsákba a legszükségesebbeket, és futottak az életükért, nekik most szükségük van minden segítségre" – árulta el.

Sokféle szálláshely elérhető a kormányszóvivő szerint: elsősorban a határ mentieket kezdik el feltölteni. A menedékhelyeken nemcsak aludni, de enni-inni és tisztálkodni is tudnak, és egészségügyi ellátást is kapnak a menekülők. Az elszállásolásba kereskedelmi szálláshelyek bevonása is lehetséges, ezek esetében a költségeket az állam viseli. Szentkirályi Alexandra szerint megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre szálláshelyek, a magyar rendszer bírni fogja a terhelést. "Mindenkiben hatalmas a segíteni akarás és az összefogás ereje: ez legalább annyira fontos, mint az, hogy a háttérben a kapacitások és feltételek is rendelkezésre állnak. Az emberi hozzáállást nem lehet semmilyen pénzzel pótolni" – mondta a magyarok hozzáállásáról.

A kormányszóvivő a karitatív szervezetek kérését tolmácsolta azzal, hogy a segíteni vágyók ne csak elinduljanak a határra segíteni, hanem előzetesen vegyék fel a kapcsolatot egy szervezettel, mert ők pontosan látják, hol mire van szükség.

A következő napokban még az ideiglenes elhelyezésekről kell leginkább gondoskodni: a háborús helyzet alakulásával derül ki, hányan akarnak majd menekült státuszban hazánkban maradni – ők ugyanúgy tudnak majd munkát vállalni, bekapcsolódni a közmunkaprogramba vagy munkanélküli támogatásban részesülni három hónapig, mint a magyarok. A helyzet ugyanakkor még nem kiforrott, sokan kivárnak, mert haza szeretnének térni, hiszen a teljes életük és egzisztenciájuk ott van Ukrajnában – mondta Szentkirályi Alexandra.

Infostart
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó