Kocsis: a választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-korszak
A választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-korszak Magyarországra vagy sem - mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön a kormánypárti frakciók balatonfüredi ülését követően tartott sajtótájékoztatón. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője emberközpontúnak értékelte a Fidesz-KDNP elmúlt négyéves politikáját.
2022. február 17. 19:06

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hangsúlyozta: a baloldali kormányok idején "elvettek mindent az emberektől, amit el lehetett venni", a családtámogatásokat, az otthonteremtési támogatásokat, a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi bért, emellett megemelték a rezsiköltségeket, az adókat, és példátlanul magas volt a munkanélküliség.

Ezzel szemben - folytatta Kocsis Máté - a mostani kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat és számos ágazatban emelte a béreket. Ha április 3-án a kormánypártok elnyerik a választók bizalmát, a béremelési program folytatódni fog - ígérte.

Azt mondta, a baloldal programját megismerhette az egész ország 2002 és 2010 között, de ha valaki nem emlékezne rá, akkor "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltje", Márki-Zay Péter az elmúlt hónapokban "kikotyogta", mire lehet számítani, ha ők kormányoznának: fizetős egészségügy, a rezsicsökkentés eltörlése, az illegális bevándorlással kapcsolatos szabályok eltörlése, határzár megnyitása, illetve a gyermekvédelmi törvény eltörlése.

Hangsúlyozta azt is: a kormány korlátozta rezsiárakat az elmúlt években, adócsökkentéseket vezetett be, és olyan intézkedéseket hozott, amelyek az emberek mindennapjait segítik.

Kocsis Máté kiemelte: a gyermekvédelmi törvény elfogadása után Brüsszel "soha nem látott erővel" indított Magyarország ellen támadásokat. A gyermekvédelmi népszavazásról szólva hozzátette: a kormány úgy gondolja, hogy "döntsön a nép", a Magyarországgal szembeni brüsszeli támadás és a kettős mérce akkor tud lezárulni, ha a magyarok április 3-án állást foglalnak a kérdésben, hasonlóan az illegális bevándorlásról szóló referendumhoz.

Kocsis Máté a kihelyezett frakcióülésről elmondta: szerda este meghallgatták a miniszterelnök helyzetértékelését, csütörtökön pedig több miniszter "ágazati típusú" beszámolója követte mindezt. Jelezte: számos ügy szóba került, de az első és legfontosabb az április 3-i országgyűlési választás.

Kérdésre válaszolva hozzátette: Varga Mihály pénzügyminiszter gazdasági áttekintést adott, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tárcához tartozó kiemelt ügyekről, például a Magyar Falu Programról beszélt, Varga Judit igazságügyi miniszter a gyermekvédelmi népszavazással és az uniós vitákkal foglalkozott, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pedig általános politikai helyzetértékelést adott.

Kocsis Máté közölte: hivatalosan is döntött a Fidesz- és a KDNP-frakció arról, hogy Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. A képviselők egyhangúlag támogatták a jelöltet; a jelölőlapra minden kormánypárti képviselő aláírása rákerült - jelezte.

Az államfőválasztás várhatóan március 10-én lesz az Országgyűlésben.

Simicskó István szerint az emberek életkörülményeit jobb irányba meghatározó döntéseket hozott a parlament. Ide sorolta a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében tett intézkedéseket, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a családtámogatási döntéseket. Szerinte ezek az eredmények, amelyeket elértek, veszélyben vannak, mert visszatérhet "a kudarcokkal teli, Gyurcsány által vezetett politika".

Simicskó István bírálta az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, akit Gyurcsány jelöltjének nevezett, mondván: a jelölt önmagát kereszténynek, nemzetinek, jobboldalinak határozta meg, mégis "összegyűjti a kommunistákat és a fasisztákat", és egy zászló alá állítja őket. Ez szégyen - értékelt.

Elmondta, hogy a KDNP parlamenti frakciója a közös gyűlés előtt külön is tanácskozott, ahol egyhangúlag támogatták Novák Katalin jelölését, és támogatni fogják a március 10-ei szavazáskor is.

Kérdésekre válaszolva Kocsis Máté bizakodásának adott hangot az áprilisi választásokkal kapcsolatban. Hangsúlyozta: a kormánypártok az esélyesek, de ezt győzelemre kell váltani, amiért rengeteget kell dolgozni. Simicskó István hozzátette: a tendenciát látva jó esélyekkel indulnak április 3-án.

Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a frakciószövetség kétnapos ülése után Balatonfüreden 2022. február 17-én Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Kocsis Máté az ellenzék által köztársasági elnöknek jelölt Róna Péterről úgy fogalmazott: egyelőre úgy tűnik, hogy a baloldal egységét sem képes megteremteni, nem hogy a nemzetét.
 

Közölte: nem került a frakcióülés napirendjére a veszélyhelyzet tervezettnél korábbi megszüntetése. A járvány visszavonulófélben van, de nincs vége, ezért Kocsis Máté felelőtlenségnek tartaná felülbírálni a korábbi döntéseket.

Foglalkoztak azonban a benzinárstop kérdésével, amelyet a Fidesz frakcióvezetője helyes döntésnek nevezett. A legfontosabbnak azt tartja, hogy az embereket megvédjék az üzemanyagárak elszállásának hatásaitól.

Jelezte: Völner Pál nem vett részt a rendezvényen.

Arról is beszámolt, hogy bár tárgysorozatba vették, de elvetették a független Székely Sándor javaslatát arról, hogy közös listát állító pártok csak egy önálló frakciót alapíthassanak az Országgyűlésben.

A gyermekvédelmi törvényről Kocsis Máté úgy fogalmazott: azt várják el Magyarországtól, hogy egy uniós hatáskörbe nem tartozó kérdésben döntsünk úgy, ahogy "Brüsszelben néhány öltönyös úr meg kosztümös hölgy" kitalálta. A kormánypártok ezt nem tartják helyesnek, mert ebben a kérdésben a tagállamoknak saját hatáskörben kell dönteni.

Simicskó István az Európai Bíróság ítéletével kapcsolatos kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy mindennek hatása lehet a választás végkimenetelére. Nyilván a baloldal ebbe is megpróbál belekapaszkodni, a maga javára fordítani, ám ők nyugodtan fognak reagálni mindenféle támadásra - tette hozzá.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó