Őszinte ítélet az SZFE korábbi színvonaláról: „Döbbenetesen vékony”
Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője „döbbentesen vékonynak” nevezte azt a tudást, amit meg lehetett szerezni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), Szirmai Gergely influenszer a Partizánban pedig arról beszélt, hogy az egyetemen egyáltalán nem értettek az internetes műsorkészítéshez, a diákok pedig nem kaptak visszajelzést az önálló alkotótevékenységükkel kapcsolatban.
2022. január 26. 13:35

Továbbá hozzáteszi azt is, hogy az intézmény általános állapotát jelezte, hogy akár egy hónapon át sem volt fűtés. Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség influenszere Gulyás Márton PartizánPOP című műsorának vendége volt. A népszerű YouTube-sztár és a műsorvezető többek között közös élményeiket is felelevenítették a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, ugyanis mind a ketten hallgatói voltak az intézménynek.

Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője erősen kritizálta a korábbi vezetés által irányított SZFE-t és annak szakmai színvonalát: „Nekem az volt a döbbenetes ráismerés, hogy van egy erőteljes attitűd, hogy milyen az SZFE-s lét, és az milyen magasra van taksálva. Közbe’ meg meglátod, hogy milyen tudások mozgatják ezt az egyetemet, és milyen tudásokat adnak át, az ilyen, döbbenetesen vékony.”

A tudásanyagot, amit az oktatók a hallgatóknak átadtak a felsőoktatási intézményben Gulyás „kevésnek” minősítette, hozzátéve, hogy minderről csak azért nem illik beszélni, mert „hullagyalázás” lenne a strukturális változáson átesett intézménnyel szemben.

A baloldali műsorvezető továbbá Bárdos András, az egyetemen korábban tanító népszerű műsorvezető tudását és teljesítményét is kétségbe vonta, szakdolgozatával kapcsolatban kijelentette: „Mellbevágó dolog, amit ha elolvassa az ember azt a kilencven-száz-száztíz oldalt, így a magyarországi televíziós műsorkészítés legfontosabb felsőfokú intézményében milyen típusú tudásra voltak képesek doktori fokozatot adni, és hogy ebből lehetett intézményt létrehozni, és ezek az emberek képeztek évtizedeken keresztül szakembereket és szakma számára.”

Gulyás Márton szavaival Szirmai Gergely sem igen tudott vitatkozni, ugyanis a beszélgetés során az is kiderült, hogy az SZFE-n egyáltalán nem foglalkoztak internetes tartalmakkal, amit az influenszer zokon is vett. Szirmai ottléte alatt alapította meg a Hollywood Hírügynökséget, mely akkoriban Magyarország egyik legnépszerűbb YouTube-csatornája volt, az SZFE-n oktatói azonban erről nem vettek tudomást: „Nem foglalkoztak vele. Azt mondják, nagyon gratulálnak hozzá, de nem értenek hozzá.”

Szirmai Gergely a műsorban továbbá arról is beszélt, hogy mialatt az SZFE diákja volt, volt olyan hónap, amikor az épületben nem volt fűtés, és saját maguknak kellett WC-papírt vinniük, annyira rossz állapotban volt anyagilag az intézmény.

Az SZFE struktúráját a magyar kormány 2020-ban alakították át, a kuratórium élére Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója került. Az átalakítás mellett szóló egyik érv az volt, hogy az SZFE nem képes korszerű tudást átadni a diákoknak, továbbá, hogy az egyetem nem fordít kellő hangsúlyt a filmes képzésre. Az SZFE költségvetését a kormány megduplázta, az intézmény továbbá új campust is kap.

hirado.hu
MTI Hírfelhasználó