Több külföldinek is el akarták adni a Városházát
Orosz és olasz befektetők mellett amerikai beruházóknak is felkínálták eladásra a budapesti Városházát Karácsonyék. Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő korábban elmondta, az amerikai üzleti kört szintén Berki Zsolt kereste fel azzal, hogy eladó az épület.
2022. január 20. 09:59

Több külföldi vevőnek is el akarták adni a Városházát –  Kép: Polyák Attila

Orosz, olasz és amerikai befektetőknek is eladták volna a budapesti Városházát Karácsonyék, azonban a szóba került üzleti körök végül elálltak a vásárlástól.

Az eladás valószínűleg azért hiúsult meg, mert a közvetítő a vevőktől túl sok jutalékot - vagyis korrupciós pénzt kért.

Orosz és olasz befektetők mellett amerikai beruházóknak is felkínálták eladásra a budapesti Városházát Karácsonyék. Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő korábban elmondta, az amerikai üzleti kört szintén Berki Zsolt kereste fel azzal, hogy eladó az épület. A befektetők szerint Berki kétmilliárd forintnyi jutalékot kért, amelyet az amerikai befektetők sokalltak, az üzlet végül nem köttetett meg.

Ebben a folyamatban is fontos szerepet töltött be Berki Zsolt, aki egy levelezés tanúsága szerint felvette a kapcsolatot egy Riccardo Salvatore nevű üzletemberrel. A történtek érdekessége, hogy november közepén, a Városháza-botrány kirobbanását követően megpróbálták eltüntetni a nyomokat.

Volt szándék a Városháza eladására

Mint ismert, a fővárosi ingatlanok eladása körüli botrányt még az Index.hu robbantotta ki, amikor november 4-én arról írt, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladná a főváros legértékesebb ingatlanját, a budapesti Városházát. A főpolgármester azonnal hírhamisítással vádolta meg a portált. Az Index.hu másnap bemutatott egy szerződést is, amely egy megbízás volt a Városháza értékesítésére Berki Zsolt cége és egy ismert ingatlanos vállalkozás, a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. között. Karácsony Gergelyék ezt is megpróbálták bagatellizálni, és tovább tagadtak.

Hangfelvétel került nyilvánosságra, ez igazolta, hogy volt szándék az városháza eladására.

A hanganyagokban többször előkerült az üzletek után járó „jutalék".

Ez egyértelműen egy korrupciós mechanizmusra utal.

A csúszópénz mértéke tíz százalék volt, de lehetett alkudni belőle. A felvételek szerint Berki Zsolt kapta meg a vesztegetési pénzeket, amelyeket azután továbbosztott, a hangfelvételek alapján Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez áramlott a „jutalék", de utalnak arra is, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója is kaphatott belőle.

 

Bajnai tárgyalt az oroszokkal

Bevonták Bajnai Gordont is, aki Gansperger Gyulával együtt találkozott a Rahmalinov család képviselőivel.

Bajnai is képbe került a Városháza tervezett eladása kapcsán - MTI/Kovács Attila

A tárgyaláson Bajnai elmondta: a befektetők számíthatnak arra, hogy több „cápa" is rámozdul az üzletre.

És jutalékot fognak kérni a segítségért cserébe.

– Így működik egy hatpárti koalíció – mondta a fővárosi baloldalra utalva. A volt kormányfő Barts Balázsnál „jóval magasabb szinten" győződött meg arról, hogy van szándék a Városháza eladására, utalt azonban arra, hogy a projekt támadható.

Nem tartotta szerencsésnek, ha a választásokig arról részletek derülnek ki.

origo.hu
MTI Hírfelhasználó