A társadalmat be kell vonni a közös felelősségvállalásba
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint téves nézőpont, „hogy majd a jó emberek elvégzik ezt a munkát”.
2021. december 26. 16:35

- Ha látod a tömegnyi gyereket, akiről ordít kimondatlanul is: én nem tehetek róla, hogy ide születtem! És kérlek, ne haragudj majd rám akkor, ha húszévesen nem fogom azt tudni, amit a te gyereked! Erre már nehezebben vagyunk képesek, de a kisgyerek látványa még iszonyatosan erőteljesen ösztönöz, hogy a kérdésekre választ találjunk – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak adott interjújában Vecsei Miklós.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint téves nézőpont, hogy „majd a jó emberek elvégzik ezt a munkát”, és úgy gondolja, hibás a „hagyjuk csak rájuk” vélekedés. Szerinte, ha mindenkinek lenne lehetősége abból a szemszögből látni a körülöttünk zajló eseményeket, amelyből nekik van szerencséjük, akkor sokan állnának ehhez az ügyhöz hozzájuk hasonlóan.

Vecsei Miklós elmesélte, hogy ők, akik a szeretetszolgálat munkáját végzik, mindnyájan hisznek abban, hogy egyetlen felesleges ember sem születik a világra. Példaként felhozott egy borsodi gyerekekről készült fényképet, amelyről egyikük képét kivágták, és egy belső kiadványban átszerkesztették amerikai reklámkörnyezetbe. 

– Kiderült, tökéletesen fest a kislány Benetton-modellként. Ha New Yorkban születik, háromezer dollárt kap a fotójáért, és ma is ügynöke van. De ő Csenyétén született. És ha mi nem leszünk az „ügynökei”, akkor ugyanaz a sors vár rá, mint az előző generációkra – jelentette ki. Az alelnök elmondta, hogy amikor ilyen településekre mennek, az érkezésük egy tanulási folyamat, és először nekik kell integrálódniuk.

– Nem lehet úgy, hogy majd én jobban tudom, és lenyomom az illető torkán, elmondom, hova menjen iskolába, hol lakjon, hol és mit dolgozzon. Éppen ellenkezőleg, nekünk kell eljutni oda, talán csak évek alatt, hogy a közösség elfogadjon minket, figyeljen ránk – részletezte. Mint mondta, vannak már pozitív példák, és ahol kellőképpen őszinte vagy hiteles volt az első találkozás, „ott jó irányba mentek a dolgok”, ám mindehhez türelemre van szükség.

– Nem úgy megy, hogy megjelenünk egy kis településen, és ott az elmúlt háromszáz év tartozását egy év alatt lerójuk. És nem véletlenül használtam a tartozás kifejezést. Milyen szép a magyar nyelvben a társadalom szó! Benne van a társ, azt sugallva, hogy aki többet kapott, attól többet is követelnek. A társadalom és a közösség az alap, az állam sem tud másképp működni. Valahogy ezt kellene tudatosítani, társadalmi gondolattá tenni, nem görcsösen erőltetve vagy törvénybe iktatva, hanem inkább általános felismerésként – részletezte.

Vecsei Miklós szerint ez a fajta közös gondolkozás a missziója annak, amit ők csinálnak. Mint kifejtette, szeretnék a társadalmat lépésről lépésre bevonni, hogy tudatosítsák, mindenkinek lehet felelőssége.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó